На заробітки – через Інтернет. Чехія радикально змінює систему запису в чергу до своїх консульств

Протягом цього місяця записатися на прийом у чеське консульство для подання заяви на довгострокову візу (вид на проживання) можна буде тільки через Інтернет.

На заробітки – через Інтернет. Чехія радикально змінює систему запису в чергу до своїх консульств

Спеціальна аплікація створена безпосередньо МЗС Чехії, вже працює за адресою www.visapoint.eu і замінить усі системи "запису в чергу", які існували дотепер. Як запевняє міністр закордонних справ ЧР Ян Когоут, система має забезпечити "прозорість процедури видачі віз, знизити рівень корупції, уникати посередників та штовханини у живій черзі". Навесні цього року нова система проходила напружене випробовування перед консульством Чехії у Ханої (В’єтнам), від 1 червня працює в Китаї, Монголії, Таїланді, Казахстані та Узбекистані. Приблизно через тиждень вона запрацює і в диппредставництвах ЧР у Києві, Донецьку та (можливо) Львові, а також Тбілісі та Мінську. Згодом система запрацює в усіх інших країнах, громадяни яких проявляють підвищену зацікавленість у тривалішому перебуванні в Чехії. Через забезпечену Інтернет-аплікацію заявник напише свої особисті дані, запропонує термін інтерв’ю в консульстві, а консульство йому зворотнім листом на вказану елекронну поштову скриньку вишле відповідь. Записатися на прийом можна буде за місяць наперед. Чеську національну довгострокову візу тривалістю понад 90 днів повинні отримати іноземці, які хочуть у цій країні працювати, займатися підприємництвом, навчатися, проживати із членами сім’ї тощо. Для подання на короткострокову шенгенську візу система Visapoint наразі діяти не буде.

Раніше чеську дипломатію сильно критикували за спосіб подання заявок, наприклад, у В’єтнамі. Нібито більше шансів потрапити до заповітного віконечка мали ті, хто давав високі хабарі (до 10 тисяч доларів США) посередникам. Зловживання були і в черзі перед консульствами в Україні, коли доморощені "помічники" вимагали від потенційних заробітчан від кількох сотень гривень до тисячі євро за подання на візу. Платний телефонний запис на прийом до консульства ЧР у Львові, влаштований комерційною структурою, також викликав незадоволення заявників.

У квітні Чеська Республіка припинила видачу робочих та підприємницьких віз у Молдові, Монголії, Таїланді, Україні і В’єтнамі. Причиною цього чеські урядовці називали як економічну кризу, так і запровадження нової системи. Однак введення в дію Visapoint не означає, що в Празі очікують робітників і комерсантів з-поза меж ЄС: обмежувальні заходи Чехія вживатиме до тих пір, доки триватиме криза і ріст безробіття в країні. Правда, міністр Когоут обмовився, що за домовленістю із Міністерством промисловості та торгівлі Чехії винятки іноземним бізнесменам таки надаватимуться. Певні шанси також мають і робітники, які звернуться по "зелену карту".

Міністр Когоут на прес-конференції пояснював, чому Чехія стала вимагати медичну довідку (про відсутність сифілісу, туберкульозу і СНІДу) від деяких іноземців, зокрема українців та молдаван: "Наголошую, що цей захід стосується тільки заявників на довготривалі візи, тих, хто прагне у нас жити і працювати, і жодним чином – туристів. Ми виходили з даних ВОЗ про рівень інфекційних захворювань". У МОЗ Чехії також нагадали, що подібна довідка вимагалась до 1 січня цього року при поданні заяви на дозвіл іноземцю на роботу у чеському Центрі Зайнятості, нині вона вимагається пізніше – вже у консульстві, і це нібито навіть полегшує заявникам збір документів.

На запитання про те, чи веде головуюча в ЄС Чехія переговори з Україною у зв’язку із можливим відновленням Києвом візового режиму для туристів із ЄС – у відповідь на останні "чеські" обмеження для українців, міністр Когоут висловив здивування, і перепитав: "Невже в Україні серйозно обговорюється це питання? Сподіваюсь, у Києві не вчинять цей крок".

Олекса Лівінський, Прага, для "Закарпаття online"
02 червня 2009р.

Теги: Чехія, віза, довідка, іноземний

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 2
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 23
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини