Ужгород: Кому потрібна МР3-література для вух?

Нині улюблених письменників можна не тільки читати, а й слухати. Із появою МРЗ-формату весь світ заполонили аудіокнижки — записані на електронні носії літературні твори у виконанні професійних акторів та дикторів.

МРЗ-літературу в Ужгороді знайти зовсім не важко. Зокрема, аудіокнижки доступні в книгарнях "Кобзар", "Абетка", у відділах, де продають компакт-диски тощо. В асортименті — угорські, польські, українські народні казки (27-28 грн.), хрестоматії з української та зарубіжної літератур (29 грн.), твори І.Франка, УСамчука, І.Багряного, СДовженка, В.Винниченка, В.Земляка, М.Гоголя, Р.КІплінга, Л.Керола, Я.Гашека (близько 21—25 грн.), а також кулінарні енциклопедії та різноманітні розмовники, навчальні програми (до 30-40 гра). Є серед аудіокнижок і закарпатські автори П.Чучка та М.Чухран ("Word із центра Європи, або Словоблудські фіглі по-Баранинськи та Хустськи" — 45 грн.). А от ні сучасних Л.Дереша, І.Карпи чи КХАндруховича, ні ауд'юверсГі пригод Гаррі Поттера в ужгородських книгарнях немає.
Дорожче обійдуться М.Булгаков ("Дні Турбіних", до прикладу, коштують 48 грн.), електронні карти Ужгорода, України (59 грн.), а також аудіокнижки зі спеціальними іграми для малюків (85 фн.). Крім того, у продажу наявні тестові завдання та відповіді на них для школярів, котрі проходитимуть зовнішнє оцінювання (22 грн.).
Який, власне, вигляд має аудіокнижка? На один компакт-диск, залежно від ритму читальника, може вміститися близько 14-15 годин запису, а то й більше. Начитаний твір ділиться на окремі файли, аби на CD- чи МРЗ-програвачі зручніше було прослуховувати улюблену або непочуту частину знову й знову.
Як розповіла власниця "Абетки", зазвичай аудіокнижки купують учні та вчителі, а перевагу надають творам за шкільною програмою. "Насичений інформаційний потік зумовлює те, що люди просто не встигають читати", — каже В.Безмен.
Утім, звісно ж, набагато легше аудіокнижки придбати або ж скачати в Інтернеті. Так, за версією інтернет-магазину www.audrobooks.com.ua, до п'ятірки найбільш продаваних книжок "для вух" входять Ф.Саган "Здрастуй, смутку. Сумна посмішка", І.Котляревський "Ене'їда", М.Булгаков "Біла гвардія", І.Бабель "Як це робилося в Одесі" та Я.Гашек "Пригоди бравого вояка Швейка". В онлайн-магазині —широкий вибір аудіокнижок українською, російською, англійською, італійською, французькою та іншими мовами найрізноманітніших напрямів. Книжкові тексти в аудіовиконанні можна замовити і в Книжковому клубі сімейного дозвілля (зокрема, на офіційній веб-сторінці Клубу http:// www.bookclub.ua), і на аудюбазі http://audiobasa.com.ua, і на порталі http://www.animeshop.com.ua тощо.
"Особисто я прихильниця "традиційних", паперових книжок. — каже студентка Катерина. — Читання для мене — це більш ніж просто прослуховування тексту. Аудіокнижки — це, звісно добре, адже не в усіх є час читати, а улюблений твір можеш прослухати будь-де. Крім того, це суперово для тих. хто може концентруватися. Утім це не моє, я завжди засинаю під аудіо-книжку". "До прикладу, в американських бібліотеках є цілі шафи з величезним вибором аудіокнижок, — розповідає її подруга, помічник нотаріуса Анастасія. — В Інтернеті є безліч порталів, де аудіолгтературу можна скачати або замовити. Гадаю, найбільши¬ми недоліком текстів "для вух" єїхня, як на мене, занадто висока ціна, й іноді дратує саме сприйняття книжки через призму читальника". А студент Олег вважає, що найголовніше — це якість читання й запису. "Аудіокнижка повинна нагадувати радіоспектакль. Наразі слухаю "Дракулу" Брем Стокера",—каже хлопець.
Аудіолітература, гадаю, потрібна в першу чергу дітлахам та тим, хто не вміє або просто не може читати. На думку ж фахівців, нині тільки аудіокнижки можуть допомогти нашим дітям читати художні твори.

Надія Вишневська, Ужгород
21 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

Юрій Крилівець 2008-09-03 / 22:03:00
Прочитвав вашу статтю. Дуже цікаво. А чи знаєте ви , що перша Українська аудіокнига "Word із центав Європи була створена в Закарпатті. Так само, як і випуск першої Української двомовної аудіокниги "Угорські народні казки".

НОВИНИ: Культура

06:20
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини