В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки" (ФОТО, ВІДЕО)

Понад 600 писанок представили на виставці-конкурсі "Світ писанки" в Музеї народної архітектури та побуту в Ужгороді. Частиною виставки є експозиція "Світло Великодня", на якій представлена колекція Музею писанкового розпису з Івано-Франківської області. Про це Суспільному розповів директор музею Василь Коцан.

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки" (ФОТО, ВІДЕО)

За словами Василя Коцана, у музеї будуть продавати писанки, які віддали майстри, а зароблені гроші спрямують на потреби ЗСУ.

"Це вже десята ювілейна виставка "Світ писанки" в нашому музеї. Чимало майстринь зголосилися взяти участь з закордону. Це є Словаччина, Румунія, Польща, Чехія, одна майстриня з Хорватії, одна зі США, доєдналася майстриня зі Швейцарії. В українському контексті — це є Львів, Львівська область, Івано-Франківська область, місто Київ, майстрині з Черкас, з Дніпра, з Тернополя, Луцька, з Рівного цього року вперше презентують свої роботи. До виставки активно долучаються майстрині з нашого краю – із Закарпаття. Крім того, 300 писанок представлені майстринями на продаж. Усі виручені гроші будуть направлені на потреби ЗСУ", — розповідає Василь Коцан.

Майстриня Марія Купарь на виставку-конкурс "Світ писанки" віддала мальованки, а також писанки декоровані бісером і розмальовані контуром.

"Тут мальованки — 15 штук, 7 — декоровані бісером і 7 — розмальовані контуром — сучасна техніка, а також 2 — вишиті писанки, просто вишивка хрестиком, декоровані бісером і вишивка, комбіновані. Усі писанки "Мальованки" — ми з дитинства такі писанки малювали, мені це запам’яталося, то такі "Мальованки" я досі роблю. Я беру участь всі ці роки. Можливо, один рік був, що не брала участь, коли коронавірус був, а так щороку беру", — розповідає Марія Купарь.

Роботи майстрині Ольги Ловги з Іршавської громади мають патріотичну тематику. Тут можна побачити мотанки, бісерки, вишиті писанки.

"Це авторська робота, яку я зробила сама. Тут іде захисний оберіг, сварга, ангели, тризуб та піксель. Це ми на роботі, я працюю в Іршавському центрі позашкільної освіти, ми там з дітьми в’яжемо сітки, то ми в’язали сітки й мені спала на думку така ідея — оздобити, зробити такі писанки з піксельної стрічки та доповнити калиною, голубом. Такі ж самі ми тепер робимо з дітками для військових. "Україна", "Перемога", "Незламні" і "Слава Україні" — це є 4 яєчка, на них закодовані такі слова", — додає Ольга Ловга.

На виставці-конкурсі "Світ писанки" представили понад 600 писанок майстрів з різних областей України та з закордону.

"Писанки — мальованки, дряпанки, оцтованки, є писанки, виконані на дереві методом випалювання, є декоровані різними крупами, є техніка декупаж та квілінг. Крім того, окрему експозицію у цьогорічній нашій спільній виставці презентує Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, це з міста Коломия Івано-Франківської області в сусідньому виставковому залі. Вони презентують фондову збірку єдиного в Європі музею писанкового розпису", — розповідає директор Музею народної архітектури та побуту Василь Коцан.

"Ми привезли дуже незначну колекцію своїх творів, це близько 1000 і з них 800 писанки. Ми привезли з собою гобелени і текстиль, ми показали кераміку. Ми зробили таку композицію як тризуб — наш герб державний, він виконаний із писанок різних регіонів України, це є артефакти сучасної війни, це писанки, виконані з снарядів і ракет, якими знищувалися наші населені пункти. Наші митці зуміли із цих речей зробити предмети мистецтва і показати, що ми переможемо", — додає директорка Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.

Виставка-конкурс "Світ писанки" триватиме до 7 травня. Побачити експонати та придбати писанку охочі можуть у Музеї народної архітектури та побуту в Ужгороді.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
30 березня 2024р.

Теги: писанка, виставка, Великдень, Пасха, скансен

/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
"Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль" вчетверте проведуть в Ужгороді
» Всі записи