Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка

З 12 до 14 квітня Закарпаття приймає ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва ім.Михайла Кречка. Конкурс проходить за сприяння департаменту культури Закарпатської ОВА та інформаційної підтримки Національної всеукраїнської музичної спілки. Засновники – ГО «Яскрава Країна» (м.Дніпро) та Ужгородський музичний фаховий коледж ім.Д.Задора.

Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка

Про мету конкурсу, його програму й учасників сьогодні йшлося під час брифінгу в пресцентрі Закарпатської ОВА.

Директор департаменту, заслужений артист України Євген Тищук розповів, що триденний мистецький конкурс, названий на честь видатного закарпатця, хорового диригента, композитора, збирача та популяризатора народної пісні – Михайла Кречка, матиме насичену програму, яка стартує вже сьогодні.

12 квітня – о 16:00 відбудеться урочисте відкриття конкурсу у внутрішньому дворику Ужгородського замку, а о 17:00 – концерт духовної музики в Ужгородському Хрестовоздвиженському греко-католицькому катедральному соборі.

13 квітня – з 10:00 до 17:00 на базі Ужгородського музичного фахового коледжу ім.Д.Задора проходитиме основний етап конкурсу – прослуховування учасників.

14 квітня – о 10:00 у залі Закарпатської обласної філармонії відбудеться церемонія нагородження переможців конкурсу та Гала-концерт.

Виконавську майстерність учасників оцінюватимуть члени журі з 7 областей України з числа заслужених діячів культури, народних артистів і фахових спеціалістів хорового мистецтва. Серед них – директор-художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук, яка відзначила вагомий внесок Михайла Кречка у розвиток хорового мистецтва та, зокрема, очолюваного нею колективу. «Михайло Кречко був із перших днів у Закарпатському народному хорі – і як артист, і як хормейстер, і як художній керівник. Із його іменем пов’язані найбільші досягнення нашого хору. Пізніше, коли він уже мешкав у Києві та керував прекрасними мистецькими колективами України – хоровою капелою «Думка» й іншими, він ні на мить не забував про Закарпаття. В останні роки свого життя він казав: «Я би дуже хотів повернутися на Закарпаття», і мені здається, що якраз цей конкурс і є своєрідним поверненням Михайла Кречка на Закарпаття».

Цьогоріч конкурс уперше проводять у два тури. Як розповіла голова правління ГО «Яскрава країна» Ольга Обласова, для участі у відборі було надіслано багато відео від виконавців – деякі записані в укриттях, на інших чутно звуки сирен. Днями організатори отримали прикру звістку, що колектив «Горлиця» із Чорноморська не зможе приїхати, бо їхня солістка була поранена під час обстрілу та перебуває в лікарні. «Попри всі ці жахливі обстріли, мистецьке життя продовжується. І до Ужгорода приїхала рекордна кількість колективів – 25 хорів із різних куточків України, і, хочу підкреслити, це регіони активних бойових дій – Одеська, Сумська, Чернігівська, Вінницька області, географія дуже широка. Ми тішимося, що для нашої молоді приїзд сюди – це буде не тільки творча сходинка в їхньому розвитку, а ще й можливість реабілітації, тому в нас заплановані й екскурсії, участь у різних культурних подіях».

Також Ольга Обласова розповіла, що родзинкою недільного Гала-концерту, поряд із розмаїтим репертуаром учасників конкурсу, стане і спільне виконання у майже 400 голосів пісні «Ой, у лузі червона калина» у хоровій обробці Михайла Кречка.

Вхід на концерт – вільний.

Департамент культури Закарпатської ОВА

12 квітня 2024р.

Теги: конкурс, Кречко

НОВИНИ: Культура

18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
» Всі новини