У Чопі утеплення школи за 8 млн замовили у підрядника, що фігурує у провадженні про привласнення 5 мільйонів

Управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради 7 серпня за результатами відкритих торгів з особливостями уклало договір з ТОВ «БК Гефест» на 8,2 млн грн.

У Чопі утеплення школи за 8 млн замовили у підрядника, що фігурує у провадженні про привласнення 5 мільйонів

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На аукціоні із закупівлі послуги капітального ремонту фасаду будівлі ЗОШ І-ІІІ ст. №2 імені Іштвана Сечені у м. Чоп, по вул. Миру, 13, який повинні завершити до 31 грудня 2024 року, конкурували ТОВ «Будстріха» та ТОВ «БК Гефест». На торгах конкуренти не торгувались.

Дешевшу на 438 тис. грн пропозицію ТОВ «Будстріха» відхилили через невиконання учасником вимог п. 2 Додатку 1 тендерної документації, а саме ненадання календарного плану виконання робіт як «невід’ємної частини» Договору підряду від 25.06.2019, укладеного між згаданим ТОВ та Голубинською сільською радою про будівництво амбулаторії та житлової частини лікаря, який учасник надав у якості підтвердження відповідності кваліфікаційному критерію - наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Замовник запропонував учаснику усунути цю невідповідність, тобто надати календарний план. Однак ТОВ «Будстріха» не змогло виконати цю вимогу через відсутність календарного плану, про що компанія повідомила у листі-поясненні. Відтак на аукціоні перемогла дорожча пропозиція від ТОВ «БК Гефест». Економія сягла 3,4% від початкової очікуваної вартості лота.

Згідно із інформацією з дефектного акту, на загольнобудівельні роботи, капремонт фасаду школи включає також утеплення фасадів площею понад 2 тис. кв.м. та улаштування східців. Фінансування робіт здійснюється за рахунок місцевого бюджету. Згідно із умовами договору, фінансування на 2023 рік становить 6,95 млн грн, на 2024 – 1,29 млн.

ТОВ «БК Гефест», яке займається організацією будівництва будівель, зареєстрували у кінці листопада 2016 року у кімнаті по вул. Університетській, 21, в Ужгороді у будівлі, що належить Інституту електронної фізики НАН України. Засновником, кінцевим бенефіціаром та уповноваженою особою є Максим Олександрович Яцко із смт Солотвино Тячівського району.

Сума договорів «БК Гефест», укладених через «Прозорро», становить 170,5 млн грн. Найбільші контракти укладені зі Сторожницькою сільською радою (143,3 млн грн), управлінням освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради (38,7 млн), Чопською міською радою (22,1 млн) та Холмківською сільською радою (19,4 млн грн).

Крім «БК Гефест» Максим Яцко також є засновником та уповноваженою особою ТОВок «Інфініті Білдінг» та «Еквілібрум V». Також раніше був засновником ТОВ «АСТ», яким сьогодні володіє Лев Баті, а також засновником та бенефіціаром ТОВ «СІБ», яке у стані припинення з 2012 року.

Усі компанії займались будівництвом будівель. Основними замовниками послуг ТОВ «Інфініті Білдінг» і «Еквілібрум V» є Чопська міська рада та управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради. А згідно із даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «АСТ» у 2009 році проводило роботи з будівництва тублікарні обласного територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» вартістю 13,9 млн грн на замовлення управління капітального будівництва Закарпатської обласної державної адміністрації.

ТОВ «БК Гефест» і «Інфініті Білдінг» згадуються у судових документах як фігуранти кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в умовах воєнного стану). Слідчі встановили, що Чопська міська рада та управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міськради протягом 2022 року здійснили низку перерахунків вищезгаданим компаніям на загальну суму біля 5-ти млн грн за виконання замовлень з поточних ремонтів приміщень для ВПО та утримання мереж зовнішнього освітлення, які не були виконані у повному обсязі, не виконувались взагалі або на які не укладались офіційні документи.

У травні 2022 року Північний офіс Держаудитслужби у Вінницькій області, здійснюючи моніторинг 18-мільйонної закупівлі послуги з капітального ремонту фасаду та приміщень будівлі Чопського ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 м. Чоп, вул. Шкільна, 12, замовником якої було управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради, виявив ознаки порушення Закону «Про публічні закупівлі» і прийшов до висновку, що замовник мав би відхилити тендерну пропозицію переможця ТОВ «БК Гефест» як таку, що не відповідає встановленим абзацом 1 частини третьої статті 22 Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства. Спираючись на висновок Північного офісу Держаудитслужби, замовник звернувся до Господарського суду Закарпатської області з позовною заявою до ТОВ «БК Гефест» про дострокове розірвання договору підряду. Однак судді дійшли висновку, що у правовідносинах закупівлі замовником - управлінням освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради - дотримано принцип об`єктивності, а Держаудитслужбою не доведено наявності упередженості (прихильності щодо вибору переможця) в діях управління міськради і відмовив у позові.

Олена Мудра

10 вересня 2023р.

Теги: утеплення, школа, Чоп, БК Гефест, Яцко

Коментарі

Степан Крук 2023-09-11 / 12:41:55
Кримінальне правопорушення https://reyestr.court.gov.ua/Review/112510889

У діях службових осіб Чопської міської ради Закарпатської області, Управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради та підрядних організаціях ТОВ «БК Гефест», ТОВ «Інфініті Білдінг» містяться ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

НОВИНИ: Соціо

18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
/ 1
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 40
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини