Оприлюднено прізвища тих, хто саботує дерусифікацію вулиць в Ужгороді

Відповідне мінідослідження зробив проєкт "Декомунізація. Україна".

Оприлюднено прізвища тих, хто саботує дерусифікацію вулиць в Ужгороді

Як йдеться в повідомленні, кілька тижнів тому на сесії Ужгородської міської ради було ухвалено рішення про перейменування першого пакету вулиць, названих на честь російських діячів. Проте з п’ятнадцяти перейменовано було лише одинадцять. Чотирьом вулицям забракло буквально кількох голосів. При цьому депутати не висловили жодної мотивації, чому рішення, які пройшли тривале узгодження в комісії та схвалення на громадських обговореннях, не були підтримані.

Для прикладу візято голосування за перейменування вулиці Степана Разіна на Павла Бедзіра, відомого закарпатського художника-нонкомформіста, упослідженого радянською владою, який прожив в Ужгороді все свідоме життя. Павло Бедзір справив величезне враження на молоде покоління не тільки художників, але й літераторів, журналістів, ставши за життя живою легендою Ужгорода.

«За» перейменування вулиці на його честь було віддано18 голосів, при цьому жоден депутат не проголосував «проти» чи «утримався». Для позитивного рішення не вистачило одного голосу.

При цьому, будучи зареєстрованими, не голосували:

Віктор Качур («Батьківщина»),

Григорій Шевчук («Батьківщина»),

Віталій Коціпак («Батьківщина»),

Василь Козак («Батьківщина»),

Анатолій Ковальський («Батьківщина») ,

Наталія Баранюк («Батьківщина»).

Павло Маєрчик («ОПЗЖ»)

Мирослава Роман («ОПЗЖ»),

Юліана Бокоч («ОПЗЖ»),

Віталій Глагола («Рідне Закарпаття»),

Мирослав Горват («Рідне Закарпаття»),

Віталій Смірнов («Рідне Закарпаття»),

Євгеній Прозор («Партія твого міста»),

Олександр Борисенко («Партія твого міста»).

Подібна ситуація склалася і по голосуванню за інші вулиці (дані із офіційного сайту міської ради 13-54-49_Результати_голосування__ХХХІ_сесії_31.01.2023.pdf).

Таким чином, як вказує "Декомунізація. Україна", стало видно послідовну позицію тих, хто саботує процес дерусифікації вулиць в Ужгороді. Це, насамперед, депутати від партії «Батьківщина», яка на словах виступає начебто з патріотичними гаслами, але на ділі підтримує московський вплив. Це тим паче дивно, що мер міста Андріїв обраний саме від цієї політичної сили.

Якщо від депутатів медведчуківської «ОПЗЖ» іншого голосування й не варто було очікувати, то «Рідне Закарпаття» здивувало, тим паче, що її активіст Віталій Глагола був серед тих, хто перший агітував за дерусифікацію Ужгорода. Однак він особисто не віддав свій голос за перейменування багатьох вулиць. Так само серед саботажників виділяються депутати від «Партії твого міста».

Найбільше голосів процесу дерусифікації дали дві фракції – «Слуга народу» та «Європейська солідарність».

24 лютого 2023р.

Теги: дерусифікація, декомунізація

Коментарі

jurius 2023-04-22 / 13:47:50
Пенсіонере, зверніть увагу що "історик" використовує русизми "чеських", "венгерських". Не сумніваюся, що замість носу має немитий кацапський п'ятак)

Історії 2023-04-22 / 13:35:26
Ой не треба свою любов до русні маскувати історією. Назви вулиць змінюються в кожній країні світу, всюди є політика пам'яті. В умовах агресії немає місця для прославляння "єдиної неподільної" та російської культури. Щодо польських, чеських, словацьких вулиць - ці народи нам нічого не зробили й допомагають проти агресора, нащо нам викреслювати пам'ять про контакти з ними. З угорською топонімікою трохи важча. Нинішня Угорщина недружня до нас, хоча суспільство різне і є багато тих, хто засуджує Орбана. Напевно простір Закарпаття повинний позбутися символів імперської Угорщини, але пам'ять про видатних діячів освіти, науки, культури Угорщини, видатних діячів угорського національного руху не повинна зникати. Закарпаття повинно бути містком, звязуючим Україну з нормальною Угорщиною, якою, сподіваюся, цей край колись стане. В тому числі, завдяки нормальним місцевим угорцям.

НІК 2023-03-13 / 14:39:16
Пане пенсіонере. Ви забули згадати "заслуженого лікаря" - масажиста
В.Балоги - Вагерича О. Ф. ім'ям якого невідомі особи пропонують назвати вулицю Ломоносова.

пенсіонер 2023-02-27 / 09:31:48
Для історії.
Чому міняти назви тих, хто приніс користь краю, або збагатив культуру Закарпаття, у крайньому випадку хоч колись бував у нашому краї ??
Корятович, Бращайки, Петефі, Берчені, Другети, Ольбрахт, Ракоці та інші хоч мали якесь, опосередковане відношеннчя до нашого краю.
Але не розумію яким боком до Закарпаття Пушкін, Ленін, Грибоєдов, Толстой, Бестужев-Рюмін, Багратіон, Декабристи, Добролюбов, Лазо, Ломоносов, Некрасов, Огарьов, Пестель, Плеханов, Тельман, Челюскінці??
У дуже шкода що немає вулиці Масарика.
А Пушкіних та Декабристів, ломоносових та Некрасових багато і парашстані, достатньо і цього.
Атак от якось ясновельножний пане провокаторе.

IсторIя 2023-02-27 / 08:45:14
Також треба переЙменувати вулицi чешських, венгерських, словацьких, польських, аастрIйських окупантIв , щоб бути логIчними в своix вчинках! Чи не так, шановне , шляхетне, лицарське, ясновельможне панство ?))

до закарпатця 2023-02-26 / 12:56:37
Портрет бариги Маєрчика у 2020 красувався на близько 100 бібордах та сітілайфах та жоден з ужгородців не облив його гівном.

Справжні закарпатські обличчя 2023-02-26 / 12:56:08
От Глагола і друг його Смірнов, обидва - Віталії, ох..нні патріоти. Аякже! Глагола, що на зарплаті у контрабандистів та сбушників, які є активними учасниками контрабандних схем, свою передвиборчу програму будував на викритті двох чи трьох схем посадових осіб міської ради (Андріїва і Ко) із зловживання посадовими обов'язками в особистих інтересах. А після обрання місцевим депутатом Віталя став учасником десятків подібних схем і навіть у парі з тим самим Андріївим. Важлива риса закарпатського аполітичного тусняка - flexibility,у його виконанні це майже, як собі самому зробити мінет

_=_=_=- 2023-02-26 / 10:27:51
ОТОЗВАТИ з Депутатів-ЦИХ з"За ЖОП"!-першого-МАЄРЧИКА-баригу відомого!А потім- Юліану БОКОЧ Мир РОМАН

закарпатець 2023-02-26 / 09:22:59
Які ужгородці му..ки, така у них і влада.
То що марсіани їм обрали жопоблок до міської ради чи самі містяни? Ужгород у центрі Європи, а марга у нім така як за Уралом. Нічим не відрізняєтеся панове від російських зомбі.
Та оці Маєрчики, Ковальські та Горвати мали би на колінах стояти пред ужгородцями під час війни, а не творити чудо.

правда до Конаря 2023-02-26 / 05:56:27
бударь не можна, Маєрчик на ньому поперекидає півміста.

Конарь 2023-02-26 / 00:54:06
До Ужгородцям.Ви правду кажете,я з вами на 100%.Але чому ми Закарпатці такі похуїсти що з нами витворяють отакі бариги,а ми терпимо а потім ще вибираємо їх,а що до хлопців які на сході то може доста такої нагрузки для них,перед ними і так калап долу,честь і хвала їм.Невже в Ужгороді нема сили щоб навела порядок з такою курвотою в міськраді? Хоть бударь заберіть в Маєрчика бо попісяти неє де,...

два глаголи 2023-02-26 / 00:24:51
Не втрачайте пильність,модератори. 25.02.23 по полудні висіло 4 антиукраінські коменти кацапоботів,які штурмують Ваш сайт після того,як іх заткнули на медіапомийці UA-Reporter.com. Респект редактору.

Ужгородець 2023-02-25 / 09:11:43
Навірно хоче Ужгородська міська рада щоби їм зробила ротацію "Карпатська Січ" або добробут ,,"Сонечко".
Нічого панство, хлопці - патріоти не весь час будуть на фронті і не всі загинуть. Не надійтеся. Буде під вами колаборантами і казнокрадам земля горіти, коли вони повернуться додому. Недовго вам чекати.

Роман 2023-02-24 / 23:21:11
Дуже сподіваюся що новий склад ради буде без цих гавнюхів

правді 2023-02-24 / 21:48:24
Маєрчик не проголосував за перейменування жодної вулиці. Він голосує лише за виділення собі ділянок під бізнес. Шкода, що в патріотичній родині виявився такий безпринципний медведчуківець

злий 2023-02-24 / 20:44:37
Закарпатська облорганізація Батьківщини придбана у продажної Юльки Тимошенко-Капітельман колишніми ригами - Ланьом (Блюком), Андріївими і іншими для прилаштування в нових політичних умовах. То що ви чекаєте від цих кремлядей?
Тим більше - від виб**дків з ОПЗЖ. Тим більше, від пристосуванців типу Глаголи.
На Сході через напад РФ пройшло очищення - проявилися всі паскуди, сепари, колаборанти. А для нашої промосковської звиздобратії Закарпаття - то заповідник. Де їх бережуть, леліють і озхороняють.
Но нич, прийде на пса мороз

Loci 2023-02-24 / 18:35:03
Трактор Прозор бригадир злочинного угруповання 90
Шо ми од нього хочете
Він лем кассу валютчиків контролю е поаидьок

Наталія 2023-02-24 / 18:05:59
Хіба у видання немає модератора, що дозволяють такі дописи, як попередній? Це неповага до інших читачів. А маєрчик і компанія - то просто ганьба нам, ужгородцям. Здається Маєрчик був поціновувачем живопису колись.

пенсіонер 2023-02-24 / 17:29:28
Кур..., Степан Разін їм потрібен, у той час коли чи не щодня хоронимо українських героїв-ужгородців. То чому їхніми іменами вулиці не зазвати, невже вони цього не заслужили своїм подвигом?
У нас не міська рада, а гадюшник, зібрання зрадників-колаборантів. Нічого, прийде на пса мороз.
Високопосадові жопоблочники розбіглися по світах, а наша худоба жопоблочна продовжує депутатствувати.
Не ганьбитеся ужгородці і це на другому році війни????????????????

правда 2023-02-24 / 17:07:34
а Маєрчик що там робить?

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 2
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 25
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини