Акторські колективи народних театрів Берегова здобули 1 місце за національний колорит у всеукраїнському фестивалі (ФОТО)

За краще втілення на сцені національного колориту у виставі «Одного разу в «Берегсасі», акторські колективи народних театрів м. Берегова отримали Перше місце на всеукраїнському театральному фестивалі.

Акторські колективи народних театрів Берегова здобули 1 місце за національний колорит у всеукраїнському фестивалі (ФОТО)

З 27 по 30 червня 2022 року, за підтримки Міністерства культури України, Миколаївським обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи проводився 27 Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена». Цього річ у фестивалі-конкурсі свої творчі роботи представили 22 колективи з різних куточків нашої України: міста Київ, Полтава, Дніпро, Рівне, Херсон, Чернівці, м. Сосниця та м. Прилуки Чернігівської області, м. Кам’янець-Подільський та м. Хмельницький  Хмельницької області, м. Берегове Закарпатської області, м. Вигода  Івано-Франківської області, м. Ізмаїл Одеської області та 5 колективів Миколаївської області. Вони презентували свої творчі роботи на тему: «Все буде Україна!». Кожна вистава була актуальна, співзвучна сьогоденню. Репертуар дитячих колективів складався з української спадщини, народного фольклору  та спадщини зарубіжних класиків. У дорослих та молодіжних  колективах переважали роботи українських драматургів та авторські програми.

Як ніколи, всі вистави були представлені на дуже високому рівні: кожна висловлювала громадську позицію режисерів до подій сьогодення. Члени журі відзначили кращі творчі роботи та розділили призові місця по дев’ятьом напрямках:  дорослі та дитячі театральні колективи, студії, театри малих форм, молодіжні, експериментальні, незалежні, учбові та студентські, а також відмітили роботу деяких режисерів за творчі здобутки, кращу режисуру, оригінальне розкриття тематики, пошук нових сценічних форм, збереження української фольклорної спадщини, індивідуальний та сучасний підхід до рішення вистави.

Закарпатську область у всеукраїнському фестивалі, через спільний проект, виставу, за п’єсою Ольги та Олександра Матей «Одного разу в «Берегсасі»…» представили Народний український театр імені Ярослави Бандурович (керівник Ольга Матей) та Народний угорський театр (керівник Магдалина Матей) Центру культури та дозвілля Берегівської міської ради, які у конкурсній програмі посіли Перше місце. Також, було відмічено Дипломом – за краще втілення на сцені національного колориту у виставі «Одного разу в «Берегсасі»…» співавторку даної п’єси, режисерку театру  Ольгу Матей.

Нагадаємо, що "нашенську" життєву комедію на 2 дії з тривіальною, на перший погляд,  назвою "Одного разу в "Берегсасі"  було написано майже на одному подиху, ще у 2015 році режисерами Берегівського Народного театру ім.Я.Бандурович Ольгою та Олександром Матеями. Одночасно на сцені йдуть сцени угорською, українською мовами, є вкраплення закарпатського діалекту, російських слів. Вистава мала великий успіх не тільки в м.Берегові, але і  м.Ужгороді та  в місті-побратимів Тисауйвароші в Угорщині, де  акторські колективи народних театрів презентували для широкого кола глядачів. У тримовній музичній комедії на сцену, у різних ролях виходять актори українського та угорського театрів, Всього у виставі було залучено понад 35 учасників - це яскраве свідчення того, що сценічній грі підвладні люди різних професій, соціальних статусів, усіх вікових категорій тощо, серед них, зокрема, Лілія Немеш (Мукачівщина), Юрій Мельник (Іршава), Ласло Галас, Ольга Радик, Надія Матей, Микола Алечко, Іван Чегіль, В‘ячеслав Шалигін, Інна Буяновська, Лариса Савко, Людмила Огар, Магдалина Матей, Елізавета Візауер, Каталін Варга-Орос, Галина Рогач, Наталія Васильєва, а також  танцювальні колективи - «Гармонія» (керівник Володимир Фіцай), «Стріт Денс» (керівник Тетяна Борка, хореограф аніта Медьєші) та інші. Звісно, національний колорит невеличкого містечка Берегове, куди на відпочинок приїжджають сотні людей з усієї України, теж враховано. Сюжет вистави доволі закручений, але цікавий, дотепний і смішний. Усі події, кумедні в тому числі, відбуваються у готельно-ресторанному комплексі з промовистою назвою «Берегсас», до того ж у реальному часі та протягом одного дня. Звісно, такого об‘єкту в місті не існує, а його власники – це небідна родина, вона у побуті наражається на цілу низку проблем, вирішення яких залежить від кмітливості господаря. Щось йому вдається, а щось не завжди. Однак берегівчани настільки тямущі, здогадливі та ініціативні, що можуть підкорити будь-які вершини. 

На превеликий жаль, в рік неочікуваних викликів, тривог та надзвичайних хвилювань… через коронавірус, потім через війну цьогорічний фестиваль проводився дистанційно, з метою підняття високого емоційного духу, віри у здобуття Перемоги, надання позитивних емоцій дорослим, молоді та дітям України на кращих зразках української та світової драматургії. 

07 липня 2022р.

Теги: театри, місце, колорит, фестиваль, Берегово

НОВИНИ: Культура

22:48
Як заримувати "Манчестер" і "Ліверпуль"
16:15
/ 1
Загадковий Іриней
13:37
В Ужгороді презентують художню книжку Івана Чендея "Птах у своєму гнізді"
00:39
Закарпатський народний хор представить в облмуздрамтеатрі неповторне етно-шоу "Дайме собі співаночку"
19:14
У День Європи на сцені облмуздрамтеатру кияни представлять балет "Сойчине крило"
18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
» Всі новини