Мукачівські в’язні фашистських концтаборів все ще готові "до бою"

В Мукачеві відбувся `круглий стіл`, присвячений Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів. «Напевне це залишилося у нього від батька, який також пройшов через пекельні муки нацистського ув»язнення», - ділиться своїми думками про Президента України Віктора Ющенка Микола Германович Літковський, сам колишній в’язень фашистського табору.

15 квітня 2008 року у малому залі виконавчого комітету Мукачівської міської ради було проведено «круглий стіл», присвячений Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів. 
Саме в квітні 1945 року були звільнені в»язні фашистських концтаборів Бухенвальда (11 квітня), Заксенхаузена (22 квітня), Дахау (29 квітня) та Равенсбрюка (30 квітня). Усього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів, гестапівських в’язниць та гетто. Саме 11 квітня було визначено Організацією Об’єднаних Націй як Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.
Виступаючи перед присутніми на зустрічі членами міської організації Української спілки в»язнів-жертв нацизму, заступник Мукачівського міського голови Михайло Лабош висловив їм слова щирої вдячності за активну участь у громадському житті міста, активну просвітницьку роботу серед учнів освітніх закладів, за їхні підтримку та поради з найрізноманітніших питань сьогодення.
- Ми повинні дослухатися  до тих проблем, з якими стикаються мешканці нашого міста, які у роки війни пройшли через тортури та муки фашистських концтаборів, які вистояли та перемогли. Ми і надалі будемо робити все для того, щоб бути поряд з вами, допомагати у важку хвилину. Цей рік особливий для вашої громадської організації, адже у червні вона відзначатиме своє 20-ти річчя і міська влада з готовністю надасть всіляку допомогу у реалізації  ваших пропозицій та побажань, - відзначив Михайло Михайлович.
Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому Ілля Феделеш поінформував присутніх про нове у соціальному законодавстві, ще раз нагадав про пільги, якими держава наділила жертв нацистських переслідувань, відповів на запитання, які найбільше цікавили учасників «круглого столу».
Керівник Мукачівської міської організації Української спілки в’язнів-жертв нацизму Микола Літковський з особливою теплотою висловився на адресу Президента України Віктора Ющенка, який видав Указ про відзначення 20 –ти річчя організації, опікується соціальними проблемами ветеранів війни та колишніми в»язнями концтаборів.
 - Напевне це залишилося у нього від батька, який також пройшов через пекельні муки нацистського ув’язнення,- ділиться своїми думками про Президента України Віктора Ющенка Микола  Літковський, сам колишній в’язень фашистського табору Маутхаузен.
Ветеран зі щирою теплотою згадав добрим словом почесного громадянина міста Віктора Балогу, який не забуває про своїх земляків- ветеранів та пенсіонерів, приділяє багато уваги технічному  оснащенню міської лікарні, вирішенню різноманітних соціальних проблем. З хвилюванням говорив про сучасну молодь, їхню адаптацію до  непростих ринкових умов, вказав на  необхідність постійного спілкування з тими, хто сьогодні сидить за партою, а завтра будуватиме нову Україну.

Іван Лендьєл, м.Мукачево, ЗІА «Простір»
16 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
» Всі новини