Берегівський Народний театр здобув «золото» всеукраїнського фестивалю (ФОТО)

Та з великим сумом привіз його додому через раптову смерть свого незмінного автора Олександра Матея

Берегівський Народний театр здобув «золото» всеукраїнського фестивалю (ФОТО)

Минулого тижня м.Нетішин став епіцентром аматорського театрального мистецтва України. З 25 по 27 жовтня в Нетішинському палаці культури проходив традиційний всеукраїнський фестиваль-конкурс «Золота  маска». Упродовж трьох фестивальних днів народні, зразкові, молодіжні, навчальні, студентські  аматорські театральні колективи з Острога, Хмельницького, Рівного, Берегова, Полтави, Шепетівки, Кам'янця-Подільського, Тернополя, Нетішина та інших міст України  демонстрували свою акторську майстерність.

Оцінювали творчий потенціал учасників конкурсу професійне журі у складі:  актор і режисер Київського академічного театру "Колесо", художній керівник Київської театральної школи-студії,  викладач-методист – Анатолій Суханов,  театральний педагог,  режисер,  сценограф,  професор, завідувач кафедри театральної режисури Рівненського державного гуманітарного університету – Володимир Богатирьов, режисер, Заслужений діяч мистецтв України – Анатолій Бєлєванцев та інші.

На фестиваль був запрошений і Берегівський Народний український театр імені Я.Бандурович, який у конкурсній програмі представляв не тільки місто Берегово, а й в цілому Закарпатську область, з авторською виставою Олександра Матея "Ласий шматочок" (режисер Ольга Матей). Берегівці з радістю прийняли це запрошення і взяли участь у конкурсі, по скільки дана вистава у липні 2019 року вже здобула перше місце на всеукраїнському фестивалі "Від Гіпаніса до Борисфена" в м. Очакові Миколаївської області. Тож колектив театру разом із режисерами вирішили взяти участь в ньому. А безмінний автор Олександр Матей, проводжаючи колектив, був впевненний, що вони отримають перше місце і в цьому конкурсі.

25 жовтня нетішинська сцена побачила берегівців. Соціально-побутову комедію на дві дії, в якій герої розмовляють українською мовою та мовою національних меншин (угорською) і закарпатським діалектом. Таким чином, сценарист прагнув відтворити мову спілкування пересічного закарпатця, зокрема берегівця. За сюжетом, всі події у виставі відбуваються в теперішньому часі, в місті Берегсасі, а саме в туристичній агенції під промовистою назвою "Sárgarigő". В перекладі з угорської ця кумедна назва має значення "жовта польова пташка". До прикладу, клієнт, який придбає в даній турагенції путівку, має можливість, як та пташка полетіти до теплих країн, де все "включено". Та всі події розгортаються навколо казусної ситуації, що трапилась між директором і підлеглими даної турагенції.

Зворушливо і тепло приймав глядач гру Миколи Алечка – Петра Вільмошовича, директора турагенції "Sárgarigő", Ольги Радик – Ержики Іштванівни, заступника директора турагенції, Ірини Штефко - Вікусі, секретарки турагенції,  Інни Буяновської - Наталії Іванівни, бухгалтера турагенції, Маргарити Ткач - Морішки, прибиральниці, майбутньої свекрухи Вікусі, Володимира Васильєва - клієнта, Ольги Матей - незнайомки. Всі актори грали чудово, проникливо. Слід відмітити, що Інна Буяновська за виконання ролі бухгалтера турагенції була відзначена,  за кращу жіночу роль.

 «Ваша вистава Супер, неймовірно цікава, чудова  і захоплююча комедія, органічні і правдиві виконавці. Творчого Вам злету! Неспокою! Продовжуйте свій творчий шлях! - такі відгуки писав глядач про виставу.                 

26 жовтня окрім конкурсної програми учасники фестивалю взяли участь в майстер-класі з акторської майстерності. Гості мали можливість на цікаве спілкування з досвідченими акторами та викладачами, які з радістю поділилися секретами своєї майстерності і дали декілька практичних професійних порад. Заняття пройшло з використанням ігрових технік та живого спілкування.

27 жовтня на урочистій церемонії нагородження за оцінкою журі Берегівський театр з авторською п'єсою Олександра Матея був нагороджений дипломом ПЕРШОГО  ступеня,  берегівці отримали «золото» конкурсу театрального мистецтва «Золота маска» разом із  статуеткою  крилатої Ніки  – богині перемоги, і  інші номінації. Та режисеру театру Ользі Матей не судилося розділити цю радість на сцені зі своїм колективом: під час урочистої церемонії нагородження прозвучав доленосний дзвінок, який сповістив їй жахливу новину, що її коханий чоловік - Олександр Матей,  який і написав п'єсу "Ласий шматочок" (1998 році), співрежисер Берегівського Народного театру ім. Я. Бандурович (1993-2019р.р.), саме цього дня,  27 жовтня помер.

Це був великий удар не тільки для рідних, близьких, друзів, колег,  а й  для всієї театральної родини м.Берегово, Закарпатської області, акторів та  режисерів театральних колективів з України,  й численних шанувальників його творчості.

Олександр Олександрович віддано служив культурі чверть століття, працюючи на різних посадах. З 1993-1999р.р. працював методистом Берегівського райвідділу культури. В період з 1999-2001р.р. завідуючим методичним центром цього відділу. З 2001-2015р.р. працював на посаді головного спеціаліста відділу культури Берегівської районної державної адміністрації. В період 2008-2009р.р. виконував обов'язки начальника цього відділу.  З 2015-2017 р.р. - методистом відділу культури Берегівської РДА . У 2017-2019 роках став заступником директора Берегівського міського Будинку

Продовжуючи кращі традиції відомого у Берегові українського народного театру імені Ярослави Бандурович, був режисером  вищеназваного театру у період з 1993-2019 роках. Спільно з дружиною Ольгою Матей, став засновником та співорганізатором обласного конкурсу-фестивалю «Юні зірки Мельпомени», який проходить у місті Берегове щороку, починаючи з 2005 року. Автор численних п'єс та режисер вистав, які успішно зіграні акторами Народного українського театру ім.Я.Бандурович на театральних сценах м.Берегове, м.Виноградів, м.Ужгород,  м.Мукачево, м.Свалява, м. Хуст, м. Нетішин (Хмельницька область), м.Очаків (Миколаївська область), м.Київ, м.Тісоуйварош (Угорщина) , м.Левоче (Словаччина) та інших.

Його п'єси, втілені в життя разом із жінкою Ольгою, мають численні, заслужені перемоги та номінації на різних фестивалях-конкурсах, зокрема:  на обласному театральному фестивалі ім.В.Майданного (м.Хуст), обласному фестивалі "Юні зірки Мельпомени" (м.Берегове), обласному фестивалі "Черлена Ружа" ( м.Мукачево), обласному конкурсі українського художнього слова І.Ірлявського "Моя весна" (Ужгородський район), обласному конкурсі ігрових програм "Грайлик" (м.Ужгород), театральному фестивалі м. Левоче (Словаччина), театральному фестивалі "Джой фест" м.Київ, театральному фестивалі "Від Гіпаніса до Борисфена" м.Очаків, Миколаївської області,  театральному фестивалі-конкурсі " Золота маска" м.Нетишин, Хмельницької області. Його п'єси брали до свого репертуару театральні колективи з м.Львова, м.Черкас, м.Миколаєва та інших. А музична тримовна комедія на дві дії "Одного разу в Берегсасі" з успіхом пройшла у виконанні Берегівського угорського та українського Народних театрів.  

Він був автором (у співавторстві із своєю дружиною) двох збірників п'єс  "Скільки того життя, або дорога у вічність" (2011р.), "Одного разу в Берегсасі" (2017р.),  сценаристом,  драматургом, композитором, автором  численних пісень. Освітянська-культурна  та театральна родина втратила професіонала, відданого роботі колегу, а сім’я - люблячого сина та коханого чоловіка, турботливого батька, який виховав гордість міста Берегова - молоду оперну співачку Олесю Матей (Мороз).

30 жовтня в останню путь Олександра прийшли провести велика кількість шанувальників його творчості,  освітянсько-культурна, театральна родина, друзі, рідні та близькі. Він був по-справжньому   ЛЮДИНОЮ з ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ!!!

У свою чергу  Берегівський Народний театр імені Я.Бандурович, під керівництвом його дружини Ольги Матей вже  запрошено на наступний фестиваль"Золота Маска" 2021 року.

04 листопада 2019р.

Теги: театр, Берегово, Матей

НОВИНИ: Культура

22:48
Як заримувати "Манчестер" і "Ліверпуль"
16:15
/ 1
Загадковий Іриней
13:37
В Ужгороді презентують художню книжку Івана Чендея "Птах у своєму гнізді"
00:39
Закарпатський народний хор представить в облмуздрамтеатрі неповторне етно-шоу "Дайме собі співаночку"
19:14
У День Європи на сцені облмуздрамтеатру кияни представлять балет "Сойчине крило"
18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
» Всі новини