Молодь закарпатського села Кам’яниця вимагає повернення колишнього сільського клубу

Сільська молодь c.Кам'яниця Ужгородського району Закарпаття провела акцію протесту щодо повернення колишнього сільського клубу, в якому нині - швейний цех.

...Біля Кам’яницької сільської ради - велелюдний мітинг. У руках демонстрантів - плакати: «Поверніть клуб молоді!». О десятій годині демонстранти на чолі з сільським головою Марією Коваль, депутатами сільради рушають у напрямку місцевого щебеневого заводу Львівської залізниці. Люди обурюються. «До якого часу наша молодь вештатиметься по корчмах, деградуватиме?! - емоційно розпалювався кремезний чоловік, - а в сільському клубі, де мали б працювати різноманітні гуртки для молоді, крутити кіно, проводити концерти - швейний цех! Хто таке бачив? Чи вже культурна революція скінчилась і культура до лампочки?!». «Та начхати їм на культуру, - буркнув дідусь, - їм набити б кишені грішвою, а на молодь наплювати!»

Приєднуємось до демонстрантів. Зав'язуємо розмову з однією старшою жінкою. Це Олена Опаленик, член виконкому сільради. Чому, цікавимось, бунтують селяни? «Увесь сир-бор в селі розгорівся через те, — розповіла кореспондентам Олена Мефодіївна, — що в сільської молоді силоміць відібрали клуб й керівництво щебеневого заводу, за згодою колишнього сільського голови Олени Пчолар, віддали ТОВ «Маріель» на три роки. Нині строк цієї оренди сплив, і селяни сподіваються, що клуб, нарешті, повернуть на комунальний баланс сільради, тобто селові. Наскільки відомо, на завод із Мінтранспорту приїхав представник, завдання якого - за будь-якої ціни не віддати клуб селові. До речі, на заводі 10 серпня відбулися збори трудового колективу, на яких вирішено в жодному випадку не віддавати клуб на комунальний баланс сільради. Та наша сільська молодь - протилежної думки. Нині вона зібралась для того, щоб відстояти свої законні права. Зрештою, за нашу молодь не менше переживає старше покоління села. Бо, щиро кажучи, їй ніде зустрічатися. А в клубі з успіхом могли б працювати гуртки самодіяльності, можна поставити тенісні та більярдні столи. Словом, організувати проведення культурного дозвілля молоді. А що виходить: на дискотеку доводиться їхати в місто, й засиджуватися за пивними кухлями у
місцевих барах. А потім ми дорікаємо, яка молодь у нас виховується».

Тим часом демонстрація підійшла до прохідної щебеневого заводу. Серед демонстрантів бачимо депутата Закарпатської обласної ради Омеляна Мателешка. Як з'ясувалось, він народився у селі Кам'яниця. І коли почув, що у селян хочуть відібрати єдину культурну споруду, не гаючи часу, приїхав на їхній захист. «Коли почув, що в селі відбувається акція протесту щодо повернення сільського клубу до комунальної власності сільради, який захопило керівництво щебеневого заводу, я, не вагаючись, приїхав захистити своїх земляків. Бо тут пройшло моє дитинство, у цьому клубі я провів багато часу, виховувався як особистість. Тоді сільський клуб був справді осередком культури. Тут проводила свій вільний час не тільки молодь Кам'яниці, але й навколишніх сіл: Гути, Ворочева, Невицького. Навіть з Ужгорода та Перечина приїжджала молодь — настільки цікаво проводились вечори відпочинку. Крім дискотек, художніх фільмів, тут була цікава бібліотека, якій заздрило й місто. А який був у нас духовий оркестр! А де тепер це все? Молодь тиняється по місцевих барах, просто спивається. Зрозуміло, що громадськість села з цим не змирилась. Зі свого боку, ми вважаємо, що керівництво щебеневого заводу незаконно передало клуб в оренду під швейний цех. Оскільки, на той час уся законодавча база вже передбачала передачу усіх об'єктів соцкультпобуту на баланс комунальної власності. Тому сільський клуб без жодних зволікань мав бути переданий у комунальну власність Кам'яницької сільради. Нині ця сільрада є найбагатшою у краї, і щодо фінансування клубу в неї не має виникнути жодних проблем. Але керівництво заводу - ні в яку! Але ж наша молодь не повинна деградувати! Якщо це питання не вирішиться позитивно, як депутат, я опротестую його у вищих органах влади згідно з чинним законодавством».

Між тим, на заводі відбулися збори трудового колективу, на яких повністю проігноровані вимоги селян. Конфлікт роздмухується. Кому це на руку?
Іван Жирош, Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини"
14 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 1
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 3
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 15
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини