Відвідувачів "тераріумної" виставки в Ужгороді вражають екзотичні тварини і безкоштовність заходу (ФОТО, ВІДЕО)

Трохи менше тижня в нижньому залі кафе-бару «Акваріум», що в обласному центрі Закарпаття, діє виставка тераріумних тварин. Захід організовано кількома ентузіастами з метою популяризації свого хобі та згуртування розрізнених ужгородських і загалом закарпатських прихильників цього незвичайного захоплення.

Відвідувачів "тераріумної" виставки в Ужгороді вражають екзотичні тварини і безкоштовність заходу (ФОТО, ВІДЕО)

Крім тварин, що їх на виставку принесли зі своїх приватних «колекцій» організатори, на ній представлено і екзотів з Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру, який в особі свого керівника Олександра Геревича також підтримав захід.

Крик, писк і очі, сповнені захоплення, – такою є реакція дітвори на спілкування з дивовижними представниками світу живої природи, виставленими в «Акваріумі». У вихідні виставкове приміщення майже постійно заповнене відвідувачами, зокрема малечею. У будні ж діти просочуються в «Акваріум» зграйками після завершення уроків, а школярі з росташованої поруч 5-ї школи встигають забігти на виставку навіть на перервах поміж уроками.

Одним із улюбленців малечі є хамелеон з його дивною, неповторною манерою пересуватися по гілках за допомогою лап-«клешень», здатністю міняти забарвлення залежно від емоційного стану та кольору довколишнього середовища, а також «нескоординованістю» очей, що можуть дивитися одночасно у протилежні боки.

Так само здивування викликає сіро-блакитний, в червоні цяточки, геккон токі, що вдень висить, а вночі бігає по скляних стінках свого скляного житла. Дітям невтямки, як може така досить велика тваринка втриматися на склі.

Більшість, навіть дорослі, довго не може відшукати в тераріумі з комахами-палочниками ці дивні створіння, зовсім схожі на сухі гілочки. Та ж проблема і з велетенськими павуками-птахоїдами, котрі, попри вражаючий розмір, володіють здатністю чудово маскуватися на ґрунті чи оформленій під скельну фактуру задній стінці тераріуму.

І вже справжню повагу глядачів викликає нільський варан Варя, що нещодавно долучився до числа постійних мешканців «Акваріуму», приїхавши в Ужгород аж із Херсонщини. Утім, більшість відвідувачів досі не мали можливості бачити і інших постійних жильців цього екзотичного закладу – рибок різних забарвлень, форм і розмірів, майже триметрового імператорського удава і кумедних червоновухих черепах.

Але все це треба бачити на власні очі, бо передати словами всі нюанси контакту з цим дивосвітом живої природи – неможливо.

Ця виставка – перша такого роду на Закарпатті. Але, судячи з того, як добре її зустріли ужгородці та гості обласного центру Закарпаття, не остання. Її проведенням організатори завдячують ТОВ "НВП "Сузір’я Пет" , яке забезпечило захід усім необхідним обладнанням торгового бренду «Exo Terra» – від власне тераріумів, до світильників, спеціальних ультрафіолетових та інфрачервоних ламп, необхідних ґрунтових субстратів і аж до спеціально декорованих «під камінь» поїлок для тварин.

«Без цієї неоціненної допомоги проведення виставки було би неможливе, – каже один із її організаторів, власник кафе-бару «Акваріум» і журналіст Олег Диба, для якого акваріумістика та тераріумістика є давнім і постійним захопленням. – А тим більше не можливою була би одна з її особливостей, яку я вважаю дуже важливою. Бо те, що вхід на виставку є вільним, у багатьох випадках шокує її відвідувачів, яких привчили платити за все, з чого тільки можна «вичавити» хоча б якусь вигоду. Ми щасливі бачити сяючі очі дітей і навіть дорослих, і це, можете повірити, є для нас найбільшою платою за час і зусилля, витрачені на організацію цього заходу».

Виставка діятиме ще щонайменше до 30 квітня. Але цілком ймовірно, що її можна буде продовжити ще на кілька днів, кажуть організатори. Та все ж відкладати з візитом у цей екзотичний світ не варто. Хоча б тому, що ті, хто вже раз тут побував, потім хочуть побачити все це ще раз і ще раз.

Тому, залишайте вдома свої страхи і стереотипи, нав’язані у минулому, відкривайте душу і серце та приходьте на зустріч з дивним створіннями, що населяють «Акваріум» протягом цих тижнів. Наступна така нагода може трапитися лише через рік.

22 квітня 2016р.

Теги: тераріум, виставка, удав, павук, скорпіон, хамелеон

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 2
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 23
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини