Велична музика великого Маестро

Тріумфально, з аншлагом завершився в Закарпатській обласній філармонії IV Міжнародний фестиваль «Музика без кордонів».

Велична музика великого Маестро

Головне завдання цього мистецького заходу – створити музичне свято, познайомити наших шанувальників із новими іменами, реалізувати цікаві творчі проекти. Можна з певністю сказати, що цієї мети досягнуто. Ми мали унікальну можливість насолоджуватися сімома різноплановими концертними програмами: відкрили для себе талановиту молоду співачку Каріну Кондрашевську (Національна філармонія України, Київ) і вперше почули незвичне поєднання скрипки та баяну (Лідія Футорська та Сергій Хоровець, Львів); насолоджувалися старовинною музикою (ансамбль «Pracht consort», Одеса) і народним мистецтвом (Академічний театр музики, пісні і танцю «Зоряни», Кіровоград), слухали джаз і вестерн (естрадно-духовий оркестр філармонії) та пританцьовували під латиноамериканські ритми симфонічного оркестру, приправлені шаленим темпераментом аргентинського диригента Раміро Аріста. Останній справив на публіку просто незабутнє враження. Уродженець Буенос-Айреса, та ще з італійським корінням, цей закордонний гість з перших хвилин підкорив залу своєю нестримною енергетикою, незвичною диригентською манерою та артистизмом. Йому вдалося втягнути у це феєричне дійство не лише артистів оркестру, а всіх присутніх без винятку. Кращого фіналу для «Музики без кордонів» годі було й бажати. Отже, всі учасники вже отримали дипломи, подяки та символи фестивалю – вирізьблені з дерева музичні нотки (роботи ужгородського скульптора Костянтина Ковгана).

Наразі у концертній діяльності філармонії буде невеличка пауза, адже попереду – Страсний тиждень. Однак фестиваль «Музика без кордонів» дав поштовх одному із своїх проектів – Месі для солістів, мішаного хору, органу та струнного оркестру Іштвана Мартона. Ідея взятися за виконання цього твору виникла у Закарпатській обласній філармонії ще на початковій стадії підготовки до фестивалю. І на то було кілька причин. По-перше, «Меса», кращий із духовних творів нашого корифея, ніколи не виконувалася на цій сцені. По-друге, філармонія відзначає свій 70-літній ювілей, а Іштван Мартон свого часу багато сил і таланту присвятив цій установі як художній керівник, а також в різні роки очолював камерно-інструментальний ансамбль «Угорські мелодії» й оркестр Заслуженого Закарпатського народного хору. По-третє, цьогоріч виповнилося 20 років, як композитор відійшов у вічність, і рівно 70 літ тому на Великдень його меса була вперше виконана у Мукачівському соборі в Паланку. За наявності всього необхідного для реалізації такого проекту – достатніх творчих сил та прекрасного органу – у філармонії взялися за справу без вагань. Проект здійснили виключно власними силами: в ньому задіяні Заслужений академічний Закарпатський народний хор (художній керівник – заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук), камерний оркестр філармонії (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош), солісти Юстина Дідик (сопрано), Яна Садварій (мецо сопрано), Володимир Гірник (баритон) та Олеся Гайдук (орган).

Артисти неабияк хвилювалися перед прем’єрою, а надто диригент Наталія Петій-Потапчук – хотілося не просто виконати маловідомий твір маестро, а подарувати йому нове життя, донести до широкого загалу. Духовна музика вимагає особливого звучання, особливого настрою, одухотвореності, смислового й емоційного навантаження. Довершена мелодійність вокальних партій, прозора оркестровка, латинські піснеспіви, багатство відтінків і динамічних змін, тонка взаємодія солістів, хору та оркестру – молодий Іштван Мартон вклав у цей твір весь свій самобутній талант, юначу безпосередність і глибокий сакральний зміст. Зрештою, маестро виявляв інтерес до різних жанрів духовної музики ще в дитячі роки: саме органні імпровізації та хорові духовні мініатюри були його першими спробами в композиції. А в юності Мартон грав на органі під час богослужінь у Мукачівському соборі в Паланку, де і презентував парафіянам у 1946 р. один із кращих своїх творів – Месу (вдруге їй судилося прозвучати аж у 1993 році у виконанні камерного хору «Кантус»).

Виконання Меси І.Мартона на відкритті IV Міжнародного фестивалю «Музика без кордонів» –  із емоційним переплетенням хорових та оркестрових голосів, проникливими солоспівами, піднесеним звучанням органу – перетворилося на зворушливе мистецьке свято. Суворі критики, можливо, ще скажуть своє слово. Але ніхто не заперечить – це було гідне виконання і чудовий старт фестивалю. Окрилені вдалим дебютом на рідній сцені, артисти Закарпатської обласної філармонії вирішили перенести сакральну музику нашого майстра туди, де вона найкраще звучатиме – до храму. 10 квітня Ужгородський римо-католицький собор св.Георгія Переможця був по-святковому урочистий і велелюдний. Представники духовенства й інтелігенції міста, прихожани і шанувальники мистецтва прийшли, щоб послухати один із кращих творів нашого корифея, насолодитися звуками хору, солістів та органу в делікатному обрамленні струнного оркестру. До того ж акція мала благородну мету – допомогти важко хворій дівчинці з Берегівщини, яка потребує серйозного лікування за кордоном. Надзвичайно приємно було бачити просвітлені обличчя – всіх присутніх об’єднала божественна музика Мартона, світлий пасхальний настрій, можливість піднести спільну молитву до Всевишнього, допомогти ближньому. Захід викликав такий позитивний резонанс серед громадськості краю, що було вирішено презентувати цей проект і в інших містах області. Першими почують «Месу» Іштвана Мартона мешканці Хуста та Виноградова: 24 квітня такі благодійні концерти за участі артистів Закарпатської обласної філармонії відбудуться у Хустському римо-католицькому костелі св.Анни (о 16.00), де є унікальний орган 19 ст., та Виноградівському костелі монастиря францисканців (о 19.00). У планах також Мукачево, Берегово, Тячево – йдеться насамперед про храми з наявними у них діючими органами. Відрадно, що в організації цих заходів беруть активну участь місцеві благодійники, а зібрані кошти підуть на потреби храмів.

Вже 20 років, як нема серед нас Іштвана Мартона. А його одухотворена музика продовжує жити, хвилювати, зцілювати серця. І можна лише порадіти, що одна з композиторських вершин маестро – Меса – все частіше лунає на кращих сценах та в храмах його рідного краю, вселяючи віру у наше духовне відродження та перемогу добра!

Таїсія Грись

20 квітня 2016р.

Теги:

НОВИНИ: Культура

06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини