Із 18 ведмедів реабілітаційного центру на Закарпатті третина цьогоріч вже заснули

Центр реабілітації бурих ведмедів Національного природного парку «Синевир» цікавий не лише як черговий туристичний об’єкт у регіоні. Проходячи реабілітацію у центрі, бурі ведмеді стали об’єктами для вивчення і моніторингу науковими співробітниками установи.

Із 18 ведмедів реабілітаційного центру на Закарпатті третина цьогоріч вже заснули

 Працівники природоохоронної установи ведуть спостереження за поведінкою тварин, моніторять фізіологічні та психологічні аспекти реабілітаційного процесу тварин, порівнюють життя бурих у вольєрі та у дикій природі тощо. Цікавим аспектом дослідження клишоногих став зимовий сон ведмедів і як зміни клімату вплинули на його тривалість.

Зима – це період, коли всі ведмеді, підкорюючися природному інстинкту, повинні залягати в сплячку. Для того, щоб заснути, бурим ведмедям необхідні два основні фактори: достатній запас жиру та низька температура повітря. 

Ведмеді з Реабілітаційного центру НПП «Синевир» все своє життя прожили у неволі, тому зимовий сон для них явище нове і невідоме. Повернення природних інстинктів і реабілітація ведмедів - одне з основних завдань центру, який відкритий у грудні 2011 року. І в цьому напрямі працівникики установи вже мають чималі здобутки. 

Як розповів начальник ЦРБВ Ярослав Бундзяк, із 18 клишоногих мешканців центру, третина цьогоріч вже заснули, що є вагомим показником успішної реабілітації тварин. За даними Я.Бундзяка, який регулярно стежить за станом ведмедів і занотовує дані, тривалість ведмежого  сну щороку залежала від температурних коливань взимку. У холодні зими ведмеді міцно спали до весни, а внаслідок  потепління взимку часто прокидалися і виходили з барлогів на деякий час.

Потрапивши до реабілітаційного центру, найстарша за віком 30-ти річна ведмедиця Іра була у важкому стані. Та швидко і успішно реабілітувавшись, вона заснула першої ж зими перебування у НПП «Синевир». Проспала 4 місяці - з середини грудня 2012 до середини квітня 2013 року. Зима тогоріч була суворою, тож ведмежий сон ніщо не потурбувало. 

А от через теплу зиму у 2014 році ведмеді  змогли заснути аж у кінці січня. Ще у грудні чотири ведмеді вже готові були спати і мостили собі барлоги, стали більш повільними і лінивими, у них зменшився апетит. Проте січень видався теплим, ведмеді знову почали добре їсти і про сон вони вже геть забули. Тож лише 29 -30 січня Іра, Роза та Бубочка поринули у зимовий сон. Але, на відміну від Іри, яка проспала до середини березня, Роза та Бубочка прокинулися вже через два тижні внаслідок потепління. Тепла зима і рання весна значно скоротили термін сну бурих не лише у неволі, але й погано спали того року і їхні побратими у дикій природі. Працівники НПП «Синевир» часто спостерігали активних ведмедів, які бродили по лісу.

А от наступної зими ведмеді спали у два етапи: у другій декаді грудня заснули Роза, Потап, Вінні та Бубочка, а от  Іра – 1 січня 2015 року. У середині січня трохи потепліло, ведмеді прокинулися,  і, незабаром, знову заснули на місяць - теплий лютий недав змогу насолодитися зимовим сном довше. 

У грудні 2015 року зима прийшла швидше, порівняно з попередніми роками. Вже на початку грудня ведмідь Беня, якого перед цим лише місяць як випустили у великий вольєр, одразу ж облаштував собі барліг і заснув. Через два тижні поснули ще п’ять клишоногих: Роза, Маша, Потап та Бубочка, а на початку січня – найстаріша мешканка  «бабуся» Іра. Та знову тепла погода збудила Потапа з Бубочкою, і 16 лютого 2016 року вони прокинулися від зимового сну.

«Немає нічого незвичайного в тому, що ведмеді прокинулися раніше, - розповідає начальник Реабілітаційного центру бурих ведмедів Ярослав Бундзяк. – Наші ведмеді все життя прожили у неволі, тому в них нерозвинені деякі природні інстинкти, зокрема, вони ніколи не впадали у зимовий сон. Ведмеді у хорошому стані, добре їдять та активні. Якщо температура повітря ще опуститься, то бурі ще можуть знову залягти у сон, як це було у попередні роки».

Здатність впадати у стан анабіозу – це важлива ознака успішної реабілітації ведмедів. Ці ведмеді все життя прожили у неволі і, звичайно, ніколи не спали. Мета центру – реабілітація фізичного та психологічного стану ведмедів, повернення їм природних інстинктів. Те, що вже шість  ведмедів спали  цієї зими – хороший показник задовільного стану тварин,  ознака  того, вони вже повністю реабілітовані, повідомила Закарпаття онлайн фахівець зі зв'язків з громадськістю та пресою Національного природного парку "Синевир" Марія Шетеля.

17 лютого 2016р.

Теги: ведмеді, реабілітаційний центр

Коментарі

Степан Крук 2016-02-17 / 18:15:47
Що значить:"Вже уснула....". Весна на порозі, будити ведмедів треба! Чим вони там в Синевірі займаються?

НОВИНИ: Соціо

11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 34
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
» Всі новини