На Мукачівщині відбувся 8-й Регіональний фестиваль колядницьких груп та вертепних дійств "Ходімо разом у Віфлеєм" (ФОТО, ВІДЕО)

Мукачівщина – один з найбільших районів Закарпаття, багатий на культурні традиції. Вісімдесят вісім сіл є рідною домівкою для більш, ніж 100 тисяч населення. А у рідному домі – свої звичаї і традиції, своя самобутня культура, шана до землі, любов до батьків та Вітчизни.

На Мукачівщині відбувся 8-й Регіональний фестиваль колядницьких груп та вертепних дійств "Ходімо разом у Віфлеєм" (ФОТО, ВІДЕО)

Кожне село на Мукачівщині – осередок культури, складова того орнаменту, витканого руками народної майстрині, що зветься фольклором. Автентичний орнамент Мукачівського району найяскравіше виражений у традиціях сімейних свят, коли за столом – вся родина, а в хаті лине пісня.

Колядують на Мукачівщині теж по особливому – з колядами, вертепом, народними піснями, стилізованими до різдвяної обрядовості, закарпатськими щедрівками та віншуваннями, а ще – з гарним настроєм та щирою гостинністю. Колядувати громадою – ще одна традиція Мукачівського району. Чи не тому такою яскравою мистецькою подією став 8-й Регіональний фестиваль колядницьких груп та вертепних дійств «Ходімо разом у Віфлеєм».

Привітав учасників фестивалю голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай. Зі словами подяки до учасників фестивалю звернулася в.о. начальника відділу культури Мукачівської РДА Оксана Кречковська та керівник Районного будинку культури Ганна Горват.

Участь у фестивалі прийняли колядницькі колективи Будинків культури та клубів сіл Горонда, Лохово, Нове Давидково, Макарьово, Жуково, Бобовище. Господарями різдвяного свята став викладацький колектив Дитячої школи мистецтв села Великі Лучки, де й відбувся захід.

Крім традиційних закарпатських колядок, зі сцени звучали й автентичні різдвяні пісні, властиві тільки для Мукачівського району, зокрема пісенна композиція «Гей на сись динь, та й на Рождество Христове».

Кожен творчий колектив має у своєму доробку й стилізовані віншування та щедрівки, які прославляють працю та бажають господарям всілякого достатку, миру й добра.Справжньою окрасою свята колядок стали Бетлегеми з села Макарьово. Сценізовані дійства, біблійні персонажі та незмінний атрибут Різдва – макет храму, доповнені прадавніми колядами та щедрівками, - склали ідейне ядро народного театру.

Бетлегеми сповіщають радісну новину народження Ісуса та розповідають біблійні історії, які переплетені з сюжетами повсякденного життя мешканців Мукачівщини.

Яскравим театралізованим дійством порадували учасників фестивалю колядники з села Бобовище. Колядницький колектив під назвою «Бабовка» (керівник Лілія Немеш) презентував розгорнуту інсценізацію різдвяного вечора у селі на Мукачівщині: ось господарі готують святу вечерю, ось до хати завітали колядники та сповіщають про добру новину. За колядку та щире віншування – господарі пригощають колядників та й самі колядують. На прощання колядники на Мукачівщині обов’язково виконують пісенну композицію «На многая й благая літа» та прощаються дот наступного року

Завершальним акордом різдвяного свята стали виступи дитячого та викладацьких колективів Великолучківської школи мистецтв ( керівник – Волошин Тетяна Іванівна). Народні пісні, щедрівки, коляди у музичній обробці звучали по справжньому святково, даруючи всім присутнім дух Різдва, особливе відчуття світла від таїнства народження Христа.

11 січня 2016р.

Теги: коляда, вертеп, віншування, Різдво

НОВИНИ: Культура

06:20
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини