В ефірі телекомпанії "Тиса-1" присутньо 20% політичної і комерційної "джинси" – "Телекритика"

Половина новин, які продукують регіональні мовники, однобокі, неповні та з оціночними судженнями і власними висновками їхніх авторів. На це вказує моніторинг теленовин регіональних державних телекомпаній за 7–13 вересня 2015 року, здійснений "Телекритикою".

В ефірі телекомпанії "Тиса-1" присутньо 20% політичної і комерційної "джинси" – "Телекритика"

Генеральний директор Національної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія заявив нещодавно, що логотипа cуспільного мовлення удостояться лише ті обласні державні мовники, які забудуть про замовні матеріали. І хоча вони де-юре вже перейшли в підпорядкування НТКУ, позбутися «стандартів» провладної джинси й самоцензури поки що не спромоглися, догоджаючи очільникам регіонів.

Принаймні, про це свідчать результати моніторингу 10 обласних ОДТРК, проведених другого тижня вересня. Щоправда, винятки, коли матеріалів із ознаками замовності в новинах цих каналів не виявлено взагалі або їх один чи два, є, — це Сумська, Чернівецька й Запорізька ОДТРК. Разом із тим, «добрі» традиції провладного «паркету» бережуть їхні колеги з Волині, Закарпаття, Одеси, де відсоток новин із ознаками замовності коливався від 22 до 25 %. А особливо полтавчани, які здобули прикре лідерство з показником 30 % контенту з ознаками замовності, причому здебільшого саме з «протокольною» — політичною складовою.

Узагальнений моніторинг за 7–13 вересня 2015 року матеріалів із ознаками замовності (або цензури) та дотримання професійних стандартів у новинах обласних державних телерадіокомпаній Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернівецької областей.


УЖГОРОД, «Тиса-1»

Монітори побачили ознаки замовності у семи з 35 сюжетів, — 20% новин каналу, які вийшли в моніторинговий період. 3,83 бала — так оцінено рівень дотримання стандартів інформаційної журналістики.

Ознаки політичної замовності експерти знайшли у шести матеріалах, із яких два — відвертий «паркет». Зокрема, сюжет про зустріч ужгородського мера із військовими від 7 вересня: «Ужгородський міський голова, Віктор Погорєлов, на зустрічі із військовими зазначив, що мерія працює над вирішенням проблем із виділенням для них житла. Адже, сім'ям загиблих учасників АТО держава гарантувала отримання квартир. Проте, на Закарпатті з цим і досі проблеми». В цій новині немає жодної конкретної інформації, окрім піару очільника міста. Власне, це опосередковано підтверджує й коментар самого мера: «У нас болюче питання — це надання обов'язків держави взятих на себе, це надання квартир тим сім'ям, які загибли в ці дні в АТО, в ці бойові дії. Значить, ми хочемо вам доповісти, що на сьогодні мною тільки що підписано щойно дві квартири, але уже отримають 5 квартир із наших, на жаль, загиблих учасників АТО мешканців міста Ужгорода і тих, хто проживав в гуртожитках на території 15-го батальйону». У цьому напливі слів дійсно є інфопривід: ще двоє учасників АТО отримають житло, однак ракурс журналісти все одно змістили на міського голову.

Або ж візьмімо сюжет про призначення нового голови Мукачівської РДА за 8 вересня: «І назначено голову Мукачівської РДА. Представляти нового керівника району приїхав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Також у залі були присутніми голови сільських і селищних рад Мукачівщини та керівники підриємств».

Також в ефірі телеканалу є сюжети, в яких без очевидної причини з’являлись коментарі представників міської чи обласної влади. Наприклад, в матеріалі про освячення каплички та інших приміщень в реабілітаційному центрі «Дорога життя» за 9 вересня досить дивно виглядає коментар заступника міського голови Ярослава Шафаря: «Підтриманого проживання», люди з особливими потребами, які в них знаходяться, вони стають більш вільними, більш здоровими і більш щасливими. І мені приємно десь відчувати дотичність до цієї події, тому що, як казав Альберт Ейнштейн, що життя прожити для когось, має сенс. Вартує того, щоб його прожитии».

Що стосується ознак комерційної замовності, то вони є в одном матеріалі за 11 вересня. Це сюжет «Найкращий бограч у Русині».

Експерти також звернули увагу, що в журналістів каналу є проблеми з дотриманням стандарту достовірності, — щонайменше в половині випадків вони не посилаються на джерела оприлюднюваної інформації.

На думку моніторів, журналісти «доповнюють», або навіть підмінюють фактаж власними оціночними судженнями. Скажімо, багато питань до сюжету від 10 вересня, в якому журналісти каналу стверджують, що спалаху поліомієліту в регіоні немає, а заяви про епідемію з Києва — нагнітання ситуації.

Журналіст стверджує: «Закарпатські можновладці та медики в один голос заявляють, в той же день, коли міністр розповідав, що хворобу подолано, в області вже знали, що поліомієліту нема і не було. Було подібне захворювання, проте таких на Закарпатті щороку більше десятка. Лабораторні дані свідчать, дикого поліовірусу не виявлено. Загрози життю дітей нема». Невже автор сюжету опитав усіх можновладців та медиків в області, щоб стверджувати про їхню спільну позицію? Про які лабораторні дані говорить кореспондент? Хто їх проводив?

На другому місці за частотою порушень — стандарт відокремлення фактів від коментарів, — такі вади мають 37 % новин.

15 жовтня 2015р.

Теги: джинса. замовність, Тиса-1

Коментарі

Про Тису 2015-10-16 / 14:08:22
На жаль "Тисі" подекуди не вистачає конкретики. Наприклад, аналізуючи останній "наїзд" на сюжет про поліомієліт жураліст мав би закцентувати увагу на тому що це - висновки лабораторіїї ВООЗ та назвати керівників відповідних медичних підрозділів, які коментували цю ситуацію. Хоча претензія: "невже автор сюжету опитав усіх можновладців та медиків в області, щоб стверджувати про їхню спільну позицію?", - виглядає дуже кострубато. Адже саме "СУПЕРСТАНДАРТНІ" телеканли полюбляють розповідати про "настрої в народі", "патріотичний підйом мільйонів" та узагальнювати зручні для власників телеканалів факти. А хто може навчити молодь, яка зараз працює на новинах на телеканалі буквально за копійки, виваженості та збалансованості, якщо всі метри тележурналістики давно втікли на приватні телеканали чи відверто займаються своїм бізнесом?

Телек 2015-10-15 / 20:25:18
А ще на телеканалі працюють ведучі ранкової програми, які поводять себе як клоуни. Таке враження, що вони чи на ток-шоу, чи на КВК і адресовані глядачам підліткового віку.

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 2
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 25
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини