Ужгород: Як знайти роботу тим, хто не такий, як усі

Сьогодні в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему „Навчання та працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями: як виглядає зараз ця проблема”. Про питання працевлаштування інвалідів розповіла голова Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір» Василина Марко.

Ужгород: Як знайти роботу тим, хто не такий, як усіВасилина Марко повідомила, що одним з найбільших досягнень у справі працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями в Україні стало прийняття змін до Закону «Про зайнятість населення», за якими інвалідів визнаватимуть безробітними, чого раніше не було. Крім того, з’явилося чимало положень, до яких можуть апелювати інваліди.

Однак, за словами В.Марко, ситуація із ставленням роботодавців до інвалідів особливо не змінилася. «На жаль, досі існує стереотип, що люди з обмеженими фізичними можливостями не зможуть виконувати розумову роботу. Якщо людина має знання, інтелект, то не треба придивлятися до того, як вона ходить», — каже Василина Марко.
Вона також навела приклади, коли підприємства краще бажають сплачувати штрафи, аніж брати на роботу інвалідів. Найважче, за її словами працевлаштуватися на державну службу. Чимало інвалідів хотіли б працювати над різними державними програмами, однак у держустановах не приймають випускників-інвалідів без трирічного досвіду роботи.

Крім того, державні установи не сплачують жодного штрафу за невиконання передбаченої законодавством 4%-ї квоти щодо працевлаштування інвалідів. До речі, з цього року не лише підприємства сплачуватимуть штрафи за це, а й керівники підприємств та головні бухгалтери — за неподання звітності.

Василина Марко також розповіла, що завдяки роботі центру «Вибір» 86 молодих людей з обмеженими фізичними можливостями стали студентами, а 54 випускники отримали роботу. «Це невеликі цифри, але за кожною із них стоїть доля молодої людини, а центр «вибір» намагається допомогти кожному інвалідові», — каже В. Марко. Телефон Центру — 66-40-66.

Заступник директора обласного центру зайнятості Зоя Катрич розповіла, що за перше півріччя цього року до закарпатських центрів зайнятості звернулися 138 інвалідів, з яких працевлаштовано 70 осіб. Здебільшого інваліди стають працівниками робітничих професій — швачки, прибиральники, охоронці, столярі. Усього на обліку в обласному центрі зайнятості сьогодні перебувають 43 інвалідів.

Зоя Катрич також повідомила, що цьогоріч закарпатські роботодавці заявили 27 тисяч вакансій. Вона закликала усіх випускників та інших, хто шукає роботу, звертатися до центрів зайнятості, де можна отримати інформацію про вакансії не лише Закарпаття, а й інших регіонів України завдяки Єдиній інформаційно-аналітичній системі.

Щодо навчання людей з обмеженими фізичними можливостями, то головний спеціаліст обласного управління освіти Людмила Гульпа повідомила, що з цього року, відповідно до змін у Правила прийому до вищих навчальних закладів, інваліди І та ІІ груп, а також діти-інваліди приймаються до вузів поза конкурсом (при одержанні вступних оцінок не нижче середнього рівня, тобто мінімум 3 балів).
05 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 34
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
» Всі новини