Відібрано чотири пріоритетні угорсько-українські проекти із розбудови мережі пунктів пропуску на Закарпатті

Сьогодні, 18 лютого, голова Закарпатської облради провів ділову зустріч-нараду із виконавцями спільного угорсько-українського проекту з розбудови мережі пунктів пропуску в рамках Оперативної програми транспортних сполучень (KÖZOP) Європейського Союзу, який здійснюється на замовлення Координаційного центру розвитку транспортних сполучень Угорщини.

Відібрано чотири пріоритетні угорсько-українські проекти із розбудови мережі пунктів пропуску на Закарпатті

Угорську сторону представляли: керівник делегації - начальник відділу Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Жолт Антоні,  технічний директор  Координаційного центру розвитку транспортних сполучень Угорщини Аттіла Шімон, керівник проекту Координаційного центру розвитку транспортних сполучень Жолт Фекете, директор з питань транспорту ТОВ «Treneсon COWI Kft”, керівник консорціуму «По обидва боки кордону» Ендре Бодолої, виконавчий директор ТОВ «Fehervari es Fekete Kft», член консорціуму «По обидва боки кордону» Андраш Фегерварі,  та виконавчий директор  ТОВ « Agenda Consulting Kft» Ласло Бакаї, а також ведучий консул Генерального консульства Угорщини в м.Ужгороді Ласло Віда.

Участь в нараді з українського боку взяли керівники та фахівці облавтодору, водного господарства, земельних ресурсів, митної служби,  департаментів та управлінь облдержадміністрації з питань екології, інфраструктури, дорожнього господарства, зовнішньоекономічних зв’язків, керівники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Ужгородського, Берегівського та Виноградівського районів.

Метою зустрічі було проаналізувати проведені сторонами підготовчі  роботи на рівні техніко-економічного обґрунтування, їх системного впливу на угорсько-українській ділянці кордону.

Тісна співпраця  нашого краю та окремих областей сусідніх країн дає можливість одержати додаткові  кошти для соціального  розвитку нашого краю. Та додаткові інструменти для впровадження спільних ефективних проектів, серед яких чи не найактуальніший на сьогодні - з розбудови пунктів пропуску на державному українсько-угорському кордоні. Йдеться про розширення і вдосконалення  мережі прикордонних пунктів пропуску, будівництво нових і реконструкція уже існуючих автотранспортних мостів через р. Тису, під’їзних доріг до  пунктів пропуску тощо. Тому дуже важливо напрацювати чіткий план дій, узгоджені пропозиції, які повинні лягти в основу подання на розгляд Міжурядової українсько-угорської комісії з питань транскордонного співробітництва.

Ендре Бодолої провів презентацію розкриття ділянок перетину кордонів, наведених у проекті Оперативної програми транспортних сполучень (KÖZOP), розповів про основні етапи загального техніко-економічного обґрунтування всієї ділянки кордону та завдання, пов’язані з ними, ознайомив з факторами ризику реалізації окремих проектів, а також підрахунками, пов’язаних з інвестицією витрат. 

Після детального аналізу відібрано з 23 можливих проектів чотири пріоритетні: Берегшурань-Астей (Лужанка- діючий), Тісасентмартон – Соловка (міст), Нодьгодош-В.Паладь( дорога),  Сатмарчеке-Бадалово ( міст).  Розглядався ще варіант  Тісокород- Вари ( міст).

Були названі і перспективні пункти пропуску, які розглядаються як можливість для подання на розгляд Міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва. А це – Загонь-Чоп ( М-34),  Загонь – Чоп ( діючий пункт: міст через р. Тиса),  (Ловня –Дзвінкове – Барабаш-Косино (Тисобеч –Вилок), Берегдароц-Берегдийда (М-3, 5 коридор), Берегдароц-Дийда-Берегово, Кішполад – В.Паладь, Уска-(Марошлігет)-Бобове. 

Наголошувалось, що під час проектування кожна із сторін розробляє проекти відповідно до чинних у своїй країні законів, правових норм, регламентів. Угорщина зі свого боку виконала всі попередні інженерно-технічні погодження.

Представники української сторони планують невідкладно створити Робочу групу з числа компетентних керівників відповідних управлінь ОДА, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади прикордонних районів, напрацювати чіткі пропозиції та висновки для підготовки Плану дій та рекомендації  загального техніко-економічного обґрунтовування і зустрітись для їх узгодження. Оскільки всі узгоджені пропозиції й повинні лягти в основу документу на розгляд Міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, домовлено про роботу в електронному режимі. Завершити всі узгодження планують протягом двох тижнів.

В травні в Ужгороді заплановано провести дводенну конференцію з цього питання, на якій обговорять всі  аспекти стратегії розбудови  пунктів пропуску  на українсько-угорській ділянці  кордону, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

18 лютого 2015р.

Теги: пункт пропуску, розбудова, угорсько-українські проекти

НОВИНИ: Соціо

11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 34
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
» Всі новини