Закарпаття: Художниця з Малої Копані творить не лише картини, а й декорації у театрі

Вона просто не могла стати іншою. Тут, у її рідному селі Мала Копаня, все красою оповите. Вийдеш зранку на подвір'я - аж ось краєвид для пейзажу. Не встигнеш оглянутись - під гомін коників-цвіркунів уже заглядає вечір у вікно. І тут же стукає у віконце натхнення - Майя бере пензлі та палітру і творить, творить, творить...

Але все це - у вільний час, хоча і робота у Майї Чейпеш творча, вона - інструктор з праці дитбудинку-інтернату №3, де виховуються розумово відсталі діти. В її руках перевтілення зазнають навіть звичайні стільці: просто шиє на них чохли у вигляді довговухих зайців чи інших казкових звірят. А ще готує декорації до лялькового театру, в якому грають самі ж вихованці дитбудинку. Там ми з нею і познайомились, а вже потім виявилось, що вона ще й художник-аматор і людина з нелегкою долею, але веселою вдачею.


Так сталося, що вже восьмий рік вона сама. Красеню-чоловіку Івану було тільки 30 років, коли страшна хвороба з короткою назвою «рак» вирвала його з життя. Через декілька років після його кончини їх покидає батько Іван Ньорба, церковний дяк і також художник-аматор. В її сім'ї залишилися 15-річний син Іванко, дочка Майя і мама Ганна Юріївна, яка тричі поспіль обиралася секретарем Малокопанської сільської ради. Саму ж Майю Чейпеш односельці вперше обрали депутатом сільської ради. Так дружно живуть і понині в батьківській хаті, де на кожній стіні красується декілька картин Івана Ньорби та його дочки. Свої картини вона підписує лаконічно - власним іменем.


Батько Іван Михайлович був добре знаною в селі людиною - професійний червонодеревник, церковний дяк, чудово співав, грав на семиструнній гітарі, танцював в ансамблі «Юність» та малював картини на духовну тематику. В одній із кімнат їхнього будинку є оригінальний дерев'яний карниз із півнячими гребінцями, стелажі для книг, табуретки та багато інших поробок, зроблених руками батька. А в Малій Копані майже немає хати, де б не було картин місцевого художника. У творчості виховували своїх трьох доньок: Віталія чудово шиє наряди односельцям, вчителька Оксана крім власних уроків веде гурток рукоділля, де вчить учнів виготовляти вироби із соломки, Майя - креативний депутат. А ще 13-річна дочка нашої героїні, також Майя, вдома плете поробки з бісеру та прикраси, в яких можна хизуватись - настільки філігранно вони зроблені дівочими рученятами.


Ганна Юріївна пригадує цікавий випадок щодо дебютної роботи Майї. У 17 років вона намалювала першу велику картину - це була голова коня вороного, написана з відходів батькових фарб. Розбудила батьків о першій годині ночі, аби вони оцінили її шедевр. Нічого робити: встали, подивились, і батько констатував - є талант удочки. А в Майїочі від щастя аж блищать у темряві, бо раніше навіть не малювала професійними фарбами.. Потім було багато картин, але найбільше любить малювати зиму.


Інший кумедний випадок розповіла сама Майя. Чоловік Іван завжди підко-лював її за «художества», а одного разу сказав: «Що то за картини? З них ніякої користі. От намалювала б ти таке, щоб я і ситий був з неї, і п'яний...» Чоловіковою ідеєю скористалася зразу: з художнім жартом намалювала своєрідний натюрморт -бужений шовдирь із келихом вина - та подарувала йому. Вийшло гарно, картину повісили на стіну.


Вважається, що в кожного митця головна картина ще не намальована. Так і з Майєю Чейпеш: планує спробувати художні сили в новому для себе жанрі абстракції.

Валерія Каналош, м.Виноградів
21 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

06:20
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини