Буковими лісами Закарпаття зацікавилися в німецькому Бегрінгені

У рамках європейської територіальної програми співпраці Євросоюзу (INTERREG) за підтримки уряду німецької землі Тюрінгія нині розробляється міжнародний проект "Моніторинг кліматичних змін в національних парках з буковими лісами та включення цих проблем у навчальні програми".

Буковими лісами Закарпаття зацікавилися в німецькому БегрінгеніУ зв'язку з цим адміністрація німецького національного парку "Гайніх" провела 15—21 липня у місті Бегрінген робочу зустріч зацікавлених сторін з Німеччини, України, Словаччини та Польщі.
Побували там і делегація Карпатського біосферного заповідника та міський голова Рахова Ярослав Думин. Програма зустрічі передбачала знайомство з досвідом роботи національного парку "Гайніх" та органів місцевого самоврядування населених пунктів, що розташовані в зоні його діяльності, в галузі досліджень та екологічної освіти, розвитку територіальних громад і значення для цього туристичного потенціалу природоохоронних територій.

Великий лісовий масив "Гайніх" розташований в центральній Німеччині неподалік міста Айзенах, яке відоме як батьківщина Мартіна Лютера та Йоганна-Себастьяна Баха. Цю територію тривалий
час використовував Вермахт для проведення танкових навчань. У часи Німецької Демократичної Республіки там зосереджувалися великі військові полігони для Радянської Армії та війська НДР. Така ситуація сприяла, з одного боку, виключенню упродовж майже 50 років цього лісового масиву з господарського використання, втручання людини у природні процеси, а з іншого - призвела до занепаду соціально-економічного розвитку місцевих громад.

Тому в 1996 році уряд Тюрінгії створив тут національний парк "Гайніх", який покликаний, головним чином, забезпечити непорушність природних екосистем, сприяти розвитку туризму та поліпшити умови проживання населення прилеглих територій.
Десятирічний досвід співпраці адміністрації цього парку, керівників органів місцевого самоврядування та бізнесових структур дав можливість докорінно поліпшити стан природних екосистем, створити на його окраїнах потужну інфраструктуру з екоосвіти і туризму. Навколо нього виросли готелі, ресторани та різноманітні атракціонні об'єкти, які приносять значні прибутки населенню та місцевим бюджетам.

Ось один показовий приклад такої співпраці. У 2005 році адміністрація парку розробила проект еколого-освітньої стежки „У кронах дерев" вартістю 2 млн. євро. Бюджет сусіднього міста та один з німецьких фондів виділили на реалізацію цього проекту необхідні кошти. Уже в 2006 році по цій стежці пройшло понад 250 тисяч екскурсантів, кожен з яких заплатив за це задоволення по 6 євро. Всі ці немалі кошти йдуть до місцевого бюджету. В результаті отримано величезні екоосвітній та емоційний ефекти, практично не порушено природи і забезпечено суттєве соціально-економічне зростання місцевих громад. А таких проектів реалізовано багато.

Про все це детально інформували учасників зустрічі директор національного парку „Гайніх" Вальтер Кемкес, бургомістр Бегрінгена Бергард Бітоф, представники уряду Тюрінгії. На влаштованому в Європейському інформаційному центрі в Ерфурті (столиця Тюрінгії) прийомі детально обговорено можливості реалізації подібних проектів за рахунок коштів Євросоюзу в Україні, Словаччині та Польщі.

Дуже важливо, що в Тюрінгії була можливість налагодити двосторонні контакти між керівниками парків, біосферних резерватів та територіальних громад. Так, міський голова Рахова Я.Думин провів плідні перемовини з бургомістром Бегрінгена, ознайомився з туристичною та соціальною інфраструктурами цього та інших міст. Домовлено про встановлення дружніх стосунків між Раховом та Бегрінгеном, про обмін молодіжними делегаціями, співпрацю у туристичній сфері та роботі з людьми з обмеженими можливостями тощо.

У вересні цього року німецькі колеги відвідають адміністрацію Карпатського біосферного заповідника та мерію Рахова. Буде доопрацьовано проект для подачі до Європейської комісії.
Федір Гамор, директор Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук
09 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини