В ужгородський скансен "злетілися" екзотичні метелики (ФОТО)

1 вересня, як і аносовувалося «Зеленим Закарпаттям», у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка живих тропічних метеликів. Дорослі та діти із неймовірним здивуванням і захопленням оглядають заморських крилатих красенів.

В ужгородський скансен "злетілися" екзотичні метелики (ФОТО)

Зважаючи на вихідний святковий день, відвідувачів на її старті виставці не бракує. Звичайно, серед них найбільше дітей шкільного віку – напевне, квиток у «тропічний рай з метеликами» батьки зробили подарунком на їхній перший дзвоник.

 

Як і розповідав Євген Ажипа, один з організаторів виставки, все це диво у вигляді лялечок, з яких формуються метелики, та рослинності, на якій вони «дефілюють», розміщено у музейному павільйоні, обтягнутому сіткою, аби крилаті не порозліталися. Та й більшість метеликів облюбували собі цю верхівку сітки як місце для відпочинку від рук відвідувачів та спалаху їхніх фотокамер.

Особливо багато крилатих біля вікна. Зокрема, філіппінських Парусників Румянцева ( Papilio rumanzovia) та Ідеї Левконоя (Idea Leuconoe). «Денні види, а тому тягнуться до світла, оскільки зала досить затемнена», – каже тутешній екскурсовод Анастасія.

А ось крилаті з роду Каліго (Caligo), які на виставці поки є найчисельнішими, практично не відлітали від годівничок з грейфрута, банана та води з медом. Відвідувачі жартували: «Хитрі, ми б теж від таких смакот не відмовилися». Однак насолоджувалися делікатесними нектарами Каліго, як правило, не довго – від такої приємної трапези їх постійно відривали діти. Та їх можна зрозуміти – не часто побачиш такого красеня на фотографіях, не те що потримаєш у руках…

Чи не кожен, хто заходить до павільйону, намагається доторкнутися до велетенського метелика, який спокійно собі гойдається на серпантиновій стрічці посеред зали, –  всі думають, що це засушений екземпляр колекції. А це найбільший у світі нічний метелик Аттакус Атлас (Attacus atlas). Для польоту йому необхідні сутінки. Однак, як каже екскурсовод, навряд чи відвідувачі побачать атласа активним – виставкова зала знаходиться на сонячному боці музейної будівлі, тож світлові промені не даватимуть йому проснутися до 19, а то й 20 години, та й живе цей красень кілька діб. Однак, намилуватися ним можна і сплячим. Він справді гігантських розмірів – розмах його крил сягає до 25 сантиметрів, гарного забарвлення і з цікавою особливістю – у нього немає хобота. «Протягом всього свого короткотривалого періода життя метелик не їсть. Харчується лише його лялечка у процесі розвитку. Відтак, метелик живе тими харчами, які заготував собі на попередній стадії розвитку». А дві, теж досить-таки, у порівнянні з іншими, великі лялечки атласа вже-вже «розродяться» новими нічними красенями.

А цей процес, як виявилося, можна спостерігати протягом всього дня. За годину залу поповнили два чудові метелики Ідеї Левконоя. «Скільки часу формуватиметься лялечка і скільки чекати на нового метелика – сказати важко. На цей процес впливають три фактори: температура та вологість повітря, у яких перебуває лялечка, та, найголовніше, – якою буде забаганка природи», – каже Ярослав Романкевич, співорганізатор виставки. А відвідувачі, як дорослі, так і малеча, так і кружляли біля лялечок – процес народження такого дива не може не цікавити.

Нагадаємо, виставка триватиме до 30 вересня у залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту. І якщо вам не вдалося цього літа як слід відпочити, то відвідини такого тропічного раю замінять будь-який відпочинок. А якщо і вдалося, то гармонійно доповнять його.

01 вересня 2013р.

Теги: метелик, Ажипа

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 2
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 8
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 23
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини