У Закарпатському держуніверситету вперше в краї започатковується підготовка фахівців із міжнародного права

Київський університет права Національної академії наук України займає особливе місце серед флагманів сучасної української юридичної освіти. Створений у 1995 році з ініціативи провідних науковців-правознавців Інституту держави і права ім.В.Корецького НАН України на чолі з академіком Ю. Шемшученком, цей науково-освітній комплекс є новою для України формою поєднання юридичної науки і освіти.

У рамках пошуку та розбудови нових наукових та освітянських партнерських відносин університет співпрацює з багатьма українськими та іноземними ВНЗ. Серед них - Закарпатський державний університет.

Уже 5 років на базі ЗакДУ діє навчально-консультативний центр Київського університету права. Питання щодо спільної підготовки студентів-юристів та освітню діяльність університету коментує ректор, професор Юрій БОШИЦЬКИЙ.

— Юрію Ладиславовичу, розкажіть про специфіку вашого університету, чим він відрізняється від інших юридичних навчальних закладів?

— Київський університет права НАН України - один із найперших вищих навчальних закладів, створених у 1995 р. безпосередньо в Академії на базі Інституту держави і права ім. В. Корецького НАН України. За досить короткий час він зріс до науково-освітнього комплексу, інтелектуальні підвалини якого заклали провідні правознавці. Відповідальний підхід визнаних учених-юристів Інституту держави і права ім. В. Корецького НАН України до навчання студентської молоді зумовив створення профільного вузу на базі теоретичних напрацювань, власних підручників та навчальних посібників, якими сьогодні користуються студенти багатьох інших юридичних закладів країни. Унікальність нашого університет» полягає насамперед у реальній участі фахівців Академії наук України в освітньому процесі, що дозволяє готувати високопрофесійних юристів європейського рівня та заслуговує на подальше впровадження такої практики.

Сьогодні університет навчає понад дві тисячі студентів денної та заочно-дистанційної форм навчання з усіх регіонів України. На десяти кафедрах працюють провідні вчені — академіки, члени-коре-спонденти НАН України та Академії правових наук, доктори і кандидати наук. З часу створення університету дипломи спеціалістів та магістрів права отримали понад 1500 випускників. Здійснюється підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації фахівців-юристів за програмами освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст», «магістр» на денній, заочній та дистанційній формах навчання.

— Враховуючи високі орієнтири при підготовці юристів, яким напрямам діяльності ви приділяєте особливу увагу?

— Особливістю нашого часу є становлення та бурхливий розвиток національного законодавства, цей процес динамічний і не завжди виважений. Юрист повинен не тільки орієнтуватися у величезному морі правової інформації, а й вміти її аналізувати. У зв'язку з цим особливого значення набуває вільний доступ студента до якісної та актуальної фахової літератури. Високопрофесійний професорсько-викладацький склад забезпечує регулярне видання навчальних посібників та монографічних досліджень (видано понад 200 найменувань в різних галузях права), у фахових журналах опу-
бліковано близько тисячі наукових статей. Крім того, університетом видається єдиний поки що в країні науково-теоретичний журнал «Часопис Київського університету права».

Одним із пріоритетних напрямів діяльності нашого університету є залучення студентів до науково-дослідницької роботи. Науковим дослідженням студентів сприяє активне спілкування та обговорення результатів наукових досліджень на конференціях, семінарах тощо. Популярною є практика проведення щорічних міжвузівських наукових студентських конференцій як в Україні, так і за кордоном. Одна з останніх була проведена в Ужгороді на базі юридичного факультету Закарпатського державного університету. Крім українських студентів, в конференції взяли участь студенти з Угорщини та Чехії.

— Розкажіть про вашу співпрацю з Закарпатським державним університетом, чому саме на Закарпатті університет вирішив відкрити навчально-консультативний центр?

— Із ЗакДУ ми співпрацюємо понад 7 років. Спочатку це була спільна наукова діяльність, а 5 років тому виникла ідея про спільну підготовку юристів в Ужгороді. Підґрунтям цього було надання можливості закарпатцям отримати якісну юридичну освіту зі значно меншими витратами, ніж у столиці. Результатом стало створення навчально-консультативного центру в м. Ужгород. Відповідно до ліцензії в НКЦ на заочній формі навчання йде підготовка юристів з напряму 0601 Право за спеціальністю «правознавство» освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр та спеціаліст. Популярним є здобуття другої вищої юридичної освіти. А в цьому році, вперше на Закарпатті, ми пропонуємо абітурієнтам можливість отримати спеціальність «міжнародне право».

Основними принципами нашої роботи в Ужгороді є залучення до викладання не тільки викладачів Київського університету, а й кращих викладачів юридичного факультету ЗакДУ Здібні випускники НКЦ мають можливість отримати ступінь магістра права у Києві та вступити до аспірантури.
І на завершення відповідь на останнє питання - чому саме Закарпаття? Концепція розвитку Київського університету права передбачає створення регіональних відділень і в інших областях України. Вже 10 років працює наш структурний підрозділ у м. Рівне, планується відкриття на Львівщині. Але Закарпаття, внаслідок" географічного розташування, наближення до Європи, має особливі перспективи. У зв'язку з цим актуальності набуває відкриття нової спеціальності «міжнародне право», адже одна із можливих спеціалізацій — "європейське право".
Лариса ЛИПКАНЬ
10 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 32
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини