У Колочаві відкрили пам'ятник Роману Шухевичу (ФОТО)

Цими днями з нагоди 70-х роковин заснування Української Повстанської Армії на території скансена відбулася значима подія, яка засвідчує безпосередню причетність Станіслава Аржевітіна до неї.

У Колочаві відкрили пам

З його ініціативи та сприяння тут відкрито пам’ятник Роману Шухевичу — відомому українському політичному та військовому діячу, генералу-хорунжому.

Автор споруди-бюста на честь визначної особи — виходець з місцевого краю, нині львів’янин Петро Штаєр. Це не перша його скульптура, що має колочавську прописку.

Величними прикрасами гірського села, що привертають увагу і багаточисельних приїжджих, стали такі художні твори, як “Колочавський гусак”, “Джерело”, “Перло дорогоцінноє”, котре увіковічує сакральну творчість ХVІІ ст. — рукопис місцевого дяка Івана Лугоша, Покрова Пресвятої Богородиці, Ісус Христос, а також пам’ятники заробітчанам-колочавцям, яких аж понад сотню загинуло на далеких трудових “фронтах”, Тарасу Шевченку, Івану Франку, Миколі Шугаю, вчительці з України… За словами талановитого скульптора, це вже п’ята за рахунком робота, присвячена Роману Шухевичу. Перша з конкурсного твору встановлена у день відзначення 5-ої річниці Незалежності України у його рідному селі на Яворівщині у Львівській області.

Під час урочистого відкриття за присутності і чималої кількості екскурсантів, які в цей час відвідували музей “Старе село”, зокрема, волинян, львів’ян, харків’ян, запоріжців, у своїй промові Станіслав Аржевітін підкреслив історичну значимість в історії українського народу календарної дати — 70-річчя з дня утворення УПА — підпільної військово-політичної формації, яка боролася за самостійну Українську державу з радянським режимом у західних областях, відзначивши у національно-визвольному змаганні велику роль одного з її полум’яного ратоборця-командувача Романа Шухевича, який носив нелегальний псевдонім Тарас Чупринка і загинув у бою з підрозділом держбезпеки на околиці Львова. Цей пам’ятник дає можливість теперішнім і прийдешнім поколінням пізнавати і згадувати немеркнучі сторінки життєпису борні нашого народу за свободу.

Станіслав Михайлович наголосив про взаємозв’язок встановлення бюсту ключової постаті УПА саме у Колочаві. У цьому селі з 1949 по 1957 роки активно діяла і завдавала мороки держбезпекантам повстанська група Штаєра у складі 6 чоловік, на яку було заведено агентурну справу і її учасники зазнали репресій. Аржевітін, продовжуючи скрупульозно досліджувати історію визвольного змагання, не виключає і думку про те, що Роман Шухевич, як один з організаторів і командирів Карпатської Січі, міг бувати і у селі над Тереблею.

Давні події засвідчує і встановлений з почину нардепа у сусідстві бункер Штаєра, в якому переховувалися упівці, а також відреставрований чеський автобус, що перевозив агітаційні групи Карпатської України по Закарпаттю.

Варто добрим словом згадати ще одну заслугу Станіслава Аржевітіна: за його сценарієм кіностудією ім. О. Довженка у цьому селі знято художній фільм “Колочавські повстанці” (режисер-постановник В. Танюк), які відтворюють минулі історичні події. Головних героїв місцевих репресованих у кінострічці було доручено зіграти теперішнім родичам персонажів. Ним також підготовлено до друку і нову книгу з назвою “Карпатська Україна”.

Василь Пилипчинець, mizgir.com.ua

25 жовтня 2012р.

Теги: Роман Шухевич, скульптура, Колочава

Коментарі

Красилинець 2012-11-13 / 16:13:38
Браво бандерівській Колочаві та її відчутттю свободи! Мало хто не мав стосунку до цього волелюбного верховинського село й ніхто не знає про стосунки подальші.Шухевич зі старовинного роду в т.ч. й автора 5-томника "Гуцульщина".Він в Карпатській Україні на місці. Кому не на місці най шурує до Раковція в Мадярорсаґ.

Гість-Василю 2012-10-27 / 08:43:24
А Леніни ци били на Міжірщині? Тогди ти не мішали памятники? А Штаєр никого з простих не скривдив робили сесе НКВД-ти під його марков. А май бандитів ниє ги нинішна влада. Кой так знаєш давноє та що не пишеш, що нинішний голова адміністрації Щурь правнук Данила Маркуся головника і вбивці свого кума Миколи Шугая.

Эльза 2012-10-26 / 17:23:04


Хамство. Коментар видалено. Адмін


сорри 2012-10-25 / 22:47:57
Молодець Аржевітін!

василь 2012-10-25 / 22:39:24
Гет поїхала криша у Аржевітіна.Вроді розумний чоловік а таку дурь робить.Шухевич ніколи нічого спільного не мав із Міжгірщиною і мабуть не знав де знаходиться Колочава.А Штаєр був звичайним бандитом,який грабив і вбивав простих людей.

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 31
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини