Гостина велика, а смакоти – малувато!

Виборча кампанія поступово підходить до своєї логічної розв’язки. Партійні політологи наполегливо нав’язують закарпатському виборцю думку, ніби в області ведуть перед три сили – Партія регіонів, «Батьківщина» і «Єдиний центр». Хоча дуже тяжко уявити, хто за них масово голосуватиме, окрім самих партійців і ще їхніх найближчих родичів. Правда, в останніх теж доводиться сильно сумніватися.

Партія регіонів мала такий-сякий вплив на Закарпатті (принаймні, на тлі сусідньої Галичини), поки вона сприймалася як альтернатива бездарному помаранчевому режимові. Туди записувалися бізнесмени, які шукали захисту від владних здирників, записувалися усі бажаючі, яких не бракувало. Але партія вже понад півроку при владі на Закарпатті, а що змінилося на краще? Цирк поїхав, а клоуни лишилися. Завищені надії виборців так і не справдилися, тому вони зараз масово відвертаються від колишніх кумирів як по всій державі, так і в області. Нових прихильників партія не надбала, а старих втрачає щодня.
  
Що ж до закарпатської "Батьківщини", то не з її щастям боротися за владу. Ця партія зараз сиплеться по всій країні, дані місцеві вибори можуть стати для неї останніми, принаймні регіонали дуже активно працюють над цим. Від парламентської фракції залишилися ніжки та ріжки. Буде ганьба, якщо вона навіть не зможе зібрати 150 підписів для самої лише постановки питання про довіру уряду. А до цього таки йдеться. Авторитет же закарпатської "Батьківщини" майже виключно тримався на особистій харизмі Ю.Тимошенко. Але до місцевих виборів на Закарпатті вона геть ні до чого, тут треба демонструвати доморощені кадри, а їх усього нічого.
  
Історія "Єдиного центру" – це хроніка розчарувань. Партія є навіть не політичною, а суто виборчо-технологічною надбудовою над фірмою "Барва", одним з її відгалужень. Як така вона в принципі не може мати ніякої ідеології або чіткої соціальної бази. Колишня заява І. Кріля, що партія сповідує чітку ідеологію "єдиноцентризму" абсолютно нічого не значить, бо такого слова просто не існує. Замість нього з тим же успіхом можна було вжити будь-який термін з філософського словника – від "абстракціонізму" до "юнгіанства". Відмінність "Єдиного центру" від інших партій хіба що в його максимально амбітній назві. Оце і є реальна програма: всіх підім'яти під себе. Cтати єдиними і неповторними, зайняти весь політичний простір. Політологи це називають тоталітаризм. У народі ж кажуть простіше: надулася  жаба на вола. Єдине, що партія має – це потужне фінансування. Оце і є її єдиний центр. Це – партія адміністративного ресурсу.
 
Між тим у кожної партії, як і в кожного клієнта банку, є своя кредитна історія. Ідеться про кредити довіри з боку виборця. Виборця можна обманути раз-два, але щоб видресирувати його постійно наступати на ті ж самі граблі – це ще не вдавалося нікому. Свого часу на позачергових місцевих виборах партія провела десятки своїх кандидатів на голів сіл і містечок. Найбільш скандальними з тих виборів була кампанія-2009 у Перечині, про яку згадують досі. Де зараз ті мери, чи кажуть про них тепер люди щось добре, чи висунуто їх на цих виборах? Отож-бо.
  
Пряме загравання з виборцями без адмінресурсу рідко буває ефективним. А цей ресурс витікає з рук. Усіх голів районних адміністрацій змінено. Змінено начальників ключових для виборчого процесу управлінь – освітнього і охорони здоров'я.  Не кажемо вже     про правоохоронні органи. Залишилися окремі люди зовсім внизу електоральної піраміди – сільські голови та деякі дрібні чиновники у районах. Залишився апарат районних рад, які доживають останні тижні. Але вся ця гвардія не надто надійна, тримає ніс по вітру, а він зараз на користь Партії регіонів.
 
Про чи то нормального, чи то паранормального В. Литвина говорити взагалі не доводиться, бо там ні смаку, ні запаху. Додуматися до такої невдалої реклами, як "Обирай нормальних", могла тільки людина, остаточно затуркана парламентською суєтою. Комуністи, як завжди, у глибочезному підпіллі. "Сильна Україна" теж перемудрувала з підпіллям, вона спершу довго приховувала свої кадри на місцях, а зараз вони вже загубилися у натовпі інших кандидатів. Місцевий "Фронт змін"  пережив уже не одну кадрову чистку, зараз там взагалі змінилася більшість керівництва, тож про якусь стабільність, а отже, і можливість отримати кредит виборця там не йдеться. Залишається ще "Свобода" та ряд нових партій, зокрема "УДАР" В.Кличка, Українська партія. Деякі з них по-сво¬єму цікаві, ризикнути з ними можна, там цілком можуть бути прохідні. Шкода, що вони зовсім не розкручені і маловідомі масовому виборцеві/

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
21 жовтня 2010р.

Теги:

Коментарі

Івасик 2010-10-26 / 00:10:00
Точно. це ж треба вміти нажити собі стільки ворогів. Диву даешся. І слова доброго про нього ніхто не скаже. Нікчемний хлопачок.

Фігля 2010-10-26 / 00:06:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

ember 2010-10-24 / 14:32:00
зараз журналістики на закарпатті взагалі нема: всі попадали під грошових мішків і брешуть, не червоніючи, як їм кажуть роботодавці
Prodavets v magazine shto delaet? A uchitelj? Shofjor? Stroitelj? Santekhnik? Delajut tak, як їм кажуть роботодавці.
Chem zhurnalistika khuzhe drugoj professii?!

Ол. Попович 2010-10-23 / 19:08:00
2 бодя
>> зараз журналістики на закарпатті взагалі нема: всі попадали під грошових мішків і брешуть, не червоніючи, як їм кажуть роботодавці

Гм... Готовий відповісти за базар? :)

Janczi 2010-10-23 / 11:16:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Лендєл 2010-10-23 / 09:13:00
О, і за Українську Партію згадали:) Дякуємо. Ми ще повоюємо з цими олігархічними клубами, що називають себе партіями

Пішта 2010-10-22 / 21:00:00
Ящик й Ільницький - равноапостольні Кирило ай Мефодій закарпацької журналістики. Йсі два хлопи принесли писемность на нашу зимлю. Ож би не вни, то мы бы нигда шуга не знали читати.

Петро 2010-10-22 / 20:52:00
Як не тікали сильні журналюги з Фесту? А Оксана Штефаньо? Вона ж втекла до Ящика в Новини!

ярослав орос 2010-10-22 / 11:31:00
якщо зайшла мова про УДАР, то скажу, що ся партія повела себе ганебно напередодні приїзду до міста кіріла (гундяєва) – віддала свої голоси за перейменування частини вулиці івана мазепи... УДАР – та не той... а матеріал в. ільницького таки цікавий...

бодя 2010-10-22 / 11:10:00
зараз журналістики на закарпатті взагалі нема: всі попадали під грошових мішків і брешуть, не червоніючи, як їм кажуть роботодавці

Пахарь 2010-10-22 / 08:36:00
Воробець і спілка це пусте місце і 500 бандюків із ксивами для отримання зброї. Плюс вічно п’яний Воробець, вічно корисливий Чижмар і вічно жаждий Слави і уваги Кошута. От і все.

Пахарь 2010-10-21 / 23:57:00

Василю, а ти у Фесті даєш рекламу Удару за гроші, чи від Кличка теж дереш як рекламу, аби депутатом стати. От цікаво. А то твоя ************а душа ідеєєю самою ніколи сита не буває. Відповідай. Дуже цікаво!!!

мандзюк 2010-10-21 / 22:45:00
Так і я ж про це! А ще хай би Сайт взяв у Воробця у Спілці чи ще десь перелік Заслужених журналістів від нашого краю та опублікував його. Дуже цікавою могола б бути картина, хто з визнаних владою взагалі щось пише. Пане Олеже, зробіть добре діло!

сорри 2010-10-21 / 22:34:00
Хто останнім часом (до виборів) читав РІО? З авторського - суцільний, перебачте, срач на Балогу, війна з жидами в найпримітивнішому варіанті і все. Решта - інтернет.

До речі, "Старий Замок", пори політичну заанґажованість, складає значно краще враження. Там багато цікавих авторських матеріалів.

Журналісти справді кудись порозбігалися. От тільки куди?..

Уважний 2010-10-21 / 22:13:00
Повторюю своє нейтральне запитання: хто розбігся з ФЕСТу? Обнародуйте список!

мандзюк 2010-10-21 / 22:08:00
Абсолютно підтримує Черепка: абсолютна більшість закарпатських газетярів - продажні євнухи. Сміливості у них вистачає лише виконати замовлення свого боса і облити помиями його противника. Тому й маємоситуацію, що Ратові газети "рвуть" Балогу, а Старий замок - Рату. Зробити аналітичний коментар без загравання з барвистими та підспівування Раті можуть лише одиниці. Ільницький у їх невеликому числі, тому лякливі заздрісники і скрегочуть зубами. Не зважай на них, пане Василю, тримай лінію, лише пиши частіше.

черепко 2010-10-21 / 21:51:00
Я торчу з вас! Написав чувак нормальну статтю, в ви його обс...те! Та більшість закарпатських журналюг продажні ти ссикливі і написати щось подібне та підписатися під статьов - кишка тонка. А прятатися під зірочками і бризкати жовтов слинов на чоловіка - ото і є паскудство настоящого ссикуна. Н

Уважний 2010-10-21 / 21:38:00
З чого кіпіж? Звільнив, чи правильніше, вигнав Ільницький якогось лінивого бездару, то він і пише на нього у коментах усякий бруд, бо на інше не здатен. Сильні журналісти не тікали
з Фесту, а пішли на вищі посади. Той же Ящищак, чи Ганусич. Це ж природньо.

2010-10-21 / 21:30:00
Ільницький перетворив Фест на сімейну газету!
Панове, будьте справедливі. Я щось не пригадую, щоб Фест вів хроніку життя Ільницького, вітав з днями народжень членів його клану, писав запопадливі оди йому чи його родичам, у числі яких і його знаменитий дядько . Істинно сімейні газети саме так і роблять.

уважний 2010-10-21 / 21:22:00
Хто авторитетний? хоча б Гаврош, Галас, Світлик, Ващук, Лівак, Логойда

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 11Бізнес на свободі
» Всі записи