Хто розгатить «Тису»?

Чому на регіональному ТБ необхідно змінювати менеджмент: приклад «Тиси»

Віталій Мещеряков
Віталій Мещеряков

Те, про що мріяли і чого довгих півроку домагалися учасники Революції Гідності на Закарпатті, сталося! – новий голова Закарпатської ОДА Василь Губаль нарешті розпочав кадрові чистки найодіозніших посадовців краю. Мало-помалу ніби дійшла черга й до генерального директора «Тиси-1» Віталія Мещерякова, який, однак, добровільно звільнятися від важкої ноші керівника в умовах недофінансування не бажає.

Звісно, міняти керівництво обласної телерадіокомпанії на Закарпатті вкрай необхідно. І справа тут не стільки в тім, що Мещерякова всадовили в крісло генерального за часів Януковича і що він був штатним помічником екс-губернатора О.Ледиди. Найгірше те, що за каденції В.Мещерякова «Тиса-1» за своєю суттю не була й не може бути українською. Ментальність і світобачення не ті, за які повстав Майдан і які нині боронять на Донбасі українські патріоти.

Коли заходить мова про український національний дух на Закарпатті, совкові «інтернаціоналісти» завжди наводять єдиний контраргумент: мовляв, наш край багатонаціональний. Так, він багатонаціональний, але він український, незалежно від того, якою мовою послуговуються його жителі. Водночас, незважаючи на багатомовність ефіру, «Тиса-1» тією ж мірою не є ані угорською, ані румунською, ані словацькою. Вона є космополітичною. Якщо із сюжетів прибрати назви місцевих населених пунктів, колективів і типові закарпатські прізвища героїв розповідей, то можна подумати, що події відбуваються де завгодно – від Албанії й до Монголії. За окремими винятками (програми Г.Ярцевої, І.Гармасій, М.Мельника), передачі не містять національного стержня, уникають критики на адресу чинної влади, не спонукають до осмислення суспільної ситуації. У недавньому інтерв’ю газеті «День» ведучий львівського телеканала ZIK Остап Дроздов висловився з цього приводу дуже влучно: «В Україні дискредитовано вдумливу телевізійну журналістику». Це повною мірою стосується й сучасної «Тиси-1».

Претензії до роботи В.Мещерякова, попри його заяви, виникли далеко не з призначенням В.Губаля на посаду голови ОДА. Ще в лютому активісти «Свободи» на вимогу ужгородського Майдану «допомагали» Мещерякову складати мережу тижневого мовлення та розширювати надто вже специфічне коло учасників прямих ефірів, а в квітні цього року Закарпатська обласна народна громадська рада та обласна організація ВО «Свобода» направили свої аргументовані клопотання колишньому голові ОДА В.Лунченку, голові парламентського комітету з питань свободи слова М.Томенку, голові Держтелерадіо О.Наливайку про необхідність звільнення В.Мещерякова. Однак вони залишалися без відповіді, оскільки тодішнього очільника області керівні кадри, залишені в спадок Партією регіонів, цілком влаштовували.

Нині Мещеряков послуговується тим аргументом, що 27 лютого 2014 року загальні збори трудового колективу (134 працівники зі 138 присутніх) висловили йому довіру. Однак і усіх попередників Мещерякова тут благоволили! Колектив не чинив жодного спротиву в задушливому 2004-му при П.Петрику, коли в ефірі телекомпанії й від її імені «крутили» тенденційні пропагандистські ролики СДПУ(О), продуковані прес-службою ОДА часів І.Різака, якою тоді завідував саме В.Мещеряков. Згодом «тисяни» лише крадькома й пошепки ділилися своїм невдоволенням з приводу власних мізерних зарплат, поєднаних у часі з нескінченними подорожами свого нового керівника-мандрівника Є.Шишкова, котрий у відрядженнях за кордон та на свою малу батьківщину – місто Київ проводив чи не більше часу, ніж в Ужгороді. Якщо у газетній сфері області впродовж останніх років на творчому підгрунті постійно відбувалися якісь «бродіння» та вибухали «бунти», то тут – ще з часів Д.Воробця – суцільний «лад і спокій». Як в Україні за часів Щербицького. Певен: якщо нинішній очільник області особисто представить колективу їхнім новим шефом майстра з локомотивного депо – приймуть як даність. Бо тут, навіть попри зміну поколінь, схоже, так звикли. Головне – щоб не змушував кардинально міняти «творчий клімат» і «стиль життя». Тож кадрова ротація на «Тисі-1», як і на інших регіональних державних каналах, нині необхідна, як ковток свіжого повітря.

Однак звільнення одіозних посадовців – важлива, однак не найголовніша справа зі створення передумов для реалізації оголошених Президентом П.Порошенком докорінних реформ суспільства. Куди важливішим є призначення на цю посаду людини, яка б зуміла кардинально змінити ситуацію на «першій телекнопці» Закарпаття. Це має бути авторитетний професіонал-патріот і сучасний менеджер в одній особі, не запопадливий кон’юнктурник, а людина, якій під силу спрямувати штучно запруджене «тисянське» плесо в стрімке русло творчого нуртування.

Чи готовий проводити кадрову політику «по-новому», зокрема й у середовищі комунальних ЗМІ сам новий голова ОДА В.Губаль – пересвідчимося дуже скоро.

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
08 листопада 2014р.

Теги: Мещеряков, Тиса

Коментарі

Критик 2014-11-19 / 22:09:06
Чим більше "європейських цінностей" в суспільстві, тим більше дешевизни на ТБ. Лише оцініть ранкову програму на "Тисі". Таке враження, що на ній КВН, а не корисні новини. Не обтяжені інтелектом Ігнатка, Цапка та румун щиро вірять у свою "крутизну", а нормальні люди просто плюються.

Степан Крук 2014-11-16 / 14:00:42
Вітаю всіх телевізійників з професійним святом. Творчих звитяг Вам, мудрості, обєктивності, удачі!

кома 2014-11-08 / 10:39:01
меняют шило на мыло по всей украине.

ось так 2014-11-08 / 03:21:29
Під ліквідацію "Тиси" ліквідують і Мещерякова - http://zakarpattya.net.ua/News/131614-Zakarpatsku-oblasnu-teleradiokompaniiu-likviduiut

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 11Бізнес на свободі
/ 18Друга світова – особистий рахунок
» Всі записи