Бізнес на свободі

роблять тоді, коли у підозрюваних рильце у пушку

Бізнес на свободі

На цьому тижні прес-служба Закарпатської обласної прокуратури потішила міщанський загал черговим повідомленням про гучне затримання відомої у краї особи.

«Встановлено, що 20 травня в адмінбудинку історичного факультету Ужгородського національного університету проректор вузу отримав від закарпатця неправомірну вигоду у значному розмірі в сумі понад 43 тис. грн. За цю суму 44-річний науковець обіцяв не ініціювати питання щодо дострокового розірвання з його дружиною – приватним підприємцем договору оренди приміщення буфету, яке розташоване у приміщенні університету та перебуває на балансі вищого навчального закладу. Одразу після отримання цієї суми проректор був викритий на місці отримання неправомірної вигоди співробітниками УБОЗ УМВС України в Закарпатській області. Під час огляду місця події, проведеного із застосуванням відеозйомки, вилучено предмет незаконної вигоди – грошові кошти в розмірі понад 43 тисяч гривень.

Слідчим управлінням УМВС України в Закарпатській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 368 КК Ук­раїни. Підозрюваного затримано в порядку  ст. 208 КПК України. Прокуратурою області забезпечено контроль за ходом досудового розслідування.

Затриманому загрожує штраф від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або позбавлення волі на строк від трьох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

В інформації прес-служби прізвище затриманого не фігурує, але, якщо співставити оприлюднені нею дані, що затримано проректора, котрому 44 роки, та ще й у приміщенні історичного факультету, то стає зрозуміло, що йдеться про доктора історичних наук, професора Романа Офіцинського.

У суспільстві, наскрізь прогризеному іржею корупції, такі новини перестали дивувати загал. Навпаки, мимовільне нанизування фактів гучних затримань породжує запитання, відповіді на які напрошуються дуже провокативні. Бо й справді, кого лише не затримували «на гарячому» впродовж останніх року-півтора пильні охоронці закону! У числі тих, кому правоохоронці надали  нагоду кілька діб «перекантувати» у товаристві дрібних злодюжок, аферистів, хуліганів, наркоманів, утримувачів притонів та інших завсідників криміналітету, були й два декани УжНУ – М.Фабіан та В.Мі­кловда, депутати міськради О.Доктор та М.Зілгалова, заступник мера О.Семаль, головлікар онкодиспансеру А.Русин, директор обл­держархіву М.Місюк (вибачайте, кого не згадав)… І що цікаво –  жоден (!) фігурант так і не отримав покарання по тих статтях, котрі їм інкримінувалися під час затримання! Комусь вину не довели, хтось відшкодував майже півмільйона завданих державі збитків і відразу потрапив під амністію (при­віт Ю.Луценку!), а хтось вряди-годи продовжує ходити по безкінечних млявих судових засіданнях. У підсумку – професори і надалі передають свій багатий життєвий досвід студентам, народні обранці абсолютно безкорисливо приймають у міськраді доленосні для життя городян рішення, чиновники за мізерну платню успішно правлять містом, а ескулапи зцілюють людей.

У пору тотальної комерції, коли у суспільстві все купується і продається, кожен торгує чим гаразд. Одні продають місця у депутатських списках, інші – керівні крісла у виконавчій владі, хтось встановлює «гнучкі» тарифи за власний підпис на державних документах, хтось робить свій бізнес на бюджетних оборудках, а хтось – і на свободі…  

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
27 травня 2013р.

Теги: корупція, Офіцинський

Коментарі

Слов’янин 2013-06-15 / 23:21:40
Взагалі-то ніхто нікого насильно не примушує брати хабарі. Чесна людина живе чесно, незалежно від конюнктури. І ніякої політики. Навіщо такі розлогі статті?

ужгородець 2013-06-07 / 09:37:17


Анонімний і хамський перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


п.о.в. 2013-06-06 / 23:33:40
Забула привітати із днем журналіста.Щиро вітаю п. Василю!

п.о.в. 2013-06-06 / 23:31:15
Підтримую думку автора, що все купується і все продається.Значить, відкупився п.Офіцинський.Шкода, що жодного із згаданих так і не посадили за хабарі.Цікаво, а де зараз п.Зілгалова?

Руслан 2013-06-06 / 19:30:16
Відпрацьовуйте і далі. Вітаю з днем журналіста

історик 2013-06-05 / 01:30:36
до уважного 2013-06-04 / 23:41:33

Я робив наголос на СУДИМОСТЯХ, з якими ці хабарники працюють далі у державних закладах. Вони є у всіх «науковців» УжНУ в незалежності від амністій, апеляцій, умовного терміну, іншого.
І ця ганьба (нехай не за гратами!) залишається плямою на все життя.

уважний 2013-06-04 / 23:41:33
Історику
Так стаття ж якраз про це! Читайте:"У підсумку – професори і надалі передають свій багатий життєвий досвід студентам, народні обранці абсолютно безкорисливо приймають у міськраді доленосні для життя городян рішення, чиновники за мізерну платню успішно правлять містом, а ескулапи зцілюють людей."

історик 2013-06-04 / 15:49:58

Пане Василь, шкода, що Ви не додали, що М.Фабіан та В.Мікловда, ВЖЕ маючи судимості по цим справам, продовжують викладати в УжНУ, а А.Русин викладати і працювати в онкодиспансері.
Нема сумнівів, що і Р.Офіцинський, отримавши судимість, залишиться професором та викладачем на іст. Факу УжНУ.
І чому вони навчать наших дітей та онуків?
Де моральне засудження цих хабарників колегами, студентами, сусідами, знайомими? – Не буде цього ще довго!
І це, на жаль, сама велика біда української інтелігенції зокрема та й суспільства взагалі.

сашко 2013-05-30 / 18:15:28
Вітаю пана Василя з цьогорічною перемогою і званням кращого журналіста! Це той випадок, коли справді заслужено, а не услужено. Чого вартували лише статті про шкоду мініГЕС. Сьгодні в області є може 3-4 журналісти, які займаюиь чітку громадянську позицію, а серед редакторів газет - і того менше. Мої вітання!

Zoltán 2013-05-28 / 11:03:29
В частном секторе коррупция не существует: если я частный предприниматель даю деньги другому частному, это называется торг, бизнес. Мои деньги, его товар, или наоборот. Но если такой "бизнес" происходит между частным и госслужащим, или между двумя госслужащим, это уже настоящая коррупция, ведь они торгуют государственными имуществами, то есть по идеи имуществом налогоплательщиков. И пострадает как правило государство, то есть я, мы. У нас корруппция на каждом шягу, и большая, и средняя (типа Официнский) и очень маленькая (мой ззнакомый на днях переехал сплошную линию. Рядом стоял гаишник, который его остановил. Гаишник ему: протокол, штраф 350 гривен. Он гаишнику: 20 гривен. Разошлись "мирно". Государство не дополучило 350 гривен. И сколько таких 350 гривен не дополучает в день по целой Украине. И это, как писал выше, мелочи!) Кому еще если не журналистам попытаться почистить наше общество своим пером. Правда пока все это – борьба дон Кихота. Ильницкий хоть попытался. Молодець!

caso 2013-05-27 / 21:31:35
я чомусь впевнений ні 100 відсоткі, що якби автора цієї статті затримали то перше шоб він старався зробити це відкупитись щоб не нести покарання. і чому тоді в таких статтях завжди говорять про людей які займають державні посади, хіба журналістам нема чим зайнятись, а лише все перекручувати на свою користь, на своєму досвіді я заю як неприємно читати про себе такі речі

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 18Друга світова – особистий рахунок
» Всі записи