Фестиваль "Гамора-2010" може відбутися без ковалів?

Телефонували надійні джерела і повідомили - цьогорічний фест "Гамора", що запланований на оці вихідні у селі Лисичево на Іршавщині, швидше за все, відбудеться без... ковалів

фото Сергія Гудака
фото Сергія Гудака

Так, саме без того видовища, і тієї атмосфери, заради якої варто було їхати на це свято, і яку забезпечували десятки ентузіастів-ковалів, які працювали над своїми металевими шедеврами на подвір’ї старовинної Гамори.

Звісно, екскурсію єдиною в Європі діючою водяною кузнею, можливості поспостерігати за її роботою, і фольклорне свято ніхто не відміняв. Але…

"Ковальська громада Ужгорода не бере участь у цьогорічному фестивалі "Гамора", - відмовляючись наразі докладніше коментувати ситуацію, повідомив Сергій Тяско, голова Ковальської громади Ужгорода. За його інформацією, традиційного наметового містечка (в три останні роки ковальського свята там, починаючи з п’ятниці, що передує двом фестивальним дням, селилися ковалі з різних регіонів України, які приїздили на Гамору), у Лисичеві наразі не розгорнуто.

Як відомо мені з досвіду останніх ковальських свят у Лисичеві, саме Ковальська громада переймалася технічними і творчими питаннями на фестивалі, саме її представники допомагали в організації власне ковальського дійства, саме їм належала ініціатива і спільного "дерева", яке об’єднувало різні вироби, створені під час свята… Тож припущення, що без їх участі свято буде щонайменше "не таким", має свої підстави…

На жаль, з організаторами фестивалю поспілкуватися телефоном наразі не вдалося. Може, ще відповідять на дзвінок…

Ой, лишенько, схоже, я врекла Гамору...

26 червня 2010р.

Теги: Гамора, туризм, фестиваль

Коментарі

сорри 2010-06-28 / 14:37:00

Дуже шкода, що все відбулося саме так, як "анонсувала" поінформована пані Алла. Втім, усе, що не відбувається, все - на краще. Певно, цього року фестивалеві треба було "вмерти", аби через рік, дасть Бог, відновитися у новій, нечиновницькій якості, як про це пише у своєму блозі пан Денис Добра.

Урзус 2010-06-28 / 00:53:00
Був у суботу на Гаморі разом із Кергуду. Погоджуюсь - це була скоріше якась Содома, або, грубіше - бидлофестиваль, із неминучою гучною попсою на всю округу.

Цілком правий О.Д. - "Схоже, що від того, що з патріотично-туристичних міркувань наші журналісти довго "не помічали" деякі недоліків фестивального "руху", дехто з організаторів встиг "почити на лаврах"

Таки так, роками розхвалювали своє, воліючи не помічати не те що недоліків, а й просто скотства. Наприклад, Берегівський басейн - яскравий приклад поєднання совка (щодо сервісу та навколишньої обстановки) та дикого капіталізму (щодо цін). І тим не менш, скільки років наша преса нахвалювала то чудо техніки та лікувальні властивості засцяною тисячами немитих туристів термальної води!

І тільки коли янучари турнули пройдисвіта Машику (директора басейна), аби замінити його своєю людиною, преса прозріла і побачила недоліки...

Микола Староста (Жалива) 2010-06-28 / 00:20:00
ПАБ..я не одноразово виступав і виступаю спонсором фестивалю "Кришталеві Грона", думаю Іршавські підприємці теж можуть так зробити.

До "Гамори" я відношення не мав і не маю, що влада тут прогавила то факт.. та претензії не до мене.

Денис 2010-06-27 / 23:37:00
Справді, слава то дуже бажана мета в житті - це зрозуміли в першу чергу чиновники Іршавщини, які в будь-яку ціну забажали взяти фестиваль під свою «опіку» - на сцену під час відкриття ковальського фестивалю за ці три роки виходило майже все начальство району (до 6 осіб) та й області - ну і один коваль, говорили про збереження та підтримку традицій . і забували про це наступні 364 дні .В оргкомітет входило до 20 осіб, де відповідальними було максимум 3 осіб, і то не від влади. Цього року чиновники вирішили самі все організувати. Показовим стало дійство, що можна було побачити 26-27 червня - кузня - гамора знаходиться в жахливому стані, єдиною втіхою є стенд виробів ковалів за попередні три роки та

карта-схема села для полегшення в орієнтації туристам. Дивно було бачити в анонсі 26 червня - цього дня с.Лисичево жодна особа не могла сказати де відбувається фестиваль. В неділю 27 червня на місці на ковалень виставлено .. рекламну буду для собак. Максимум що вдалося побачити - в приміщенні музею-кузні працювали двоє ковалів, які в будні виготовляють залізні мотики, отримуючи 3 грн. за штуку, які потім господар перепродає за 35 грн. Шана ковальській ремеслу!

Паб 2010-06-27 / 22:47:00
Микола.І вректи навіть нетреба.Кришталеві грона???Ти про що???Вони завжди побирались і просили гроші на святе.Рекламу.Алло.І чому може відбутись?Вже відбувся.Без ковалів.Тому що такі як Жалива проспонсорували.На словах.На ділі все для чиновників.Безперешкодний проїзд до спільного вживання спиртних напоїв на чолі з паном "Ф"???Будь ласка.Решті пооцінювачів ковальского мистецтва,піши півтора кілометрів і без ковалів.Скажіть спасибі що декілька палаток з горілкою,вином,сиром,повітряними кульками для вас,бидлоти,забезпечили.Адже на носі вибори.Ось і стають всі фестивалі схожі один на одного.Нічого для людей і все для чиновників.Які на наступний день будуть переконувати один одного як гарно пройшло свято і як позитивно його сприйняв люд.Сподіваюсь "Тиса" про це не промовчить?Чи як завжди?Канал який всім дає.

Юрій Лівак 2010-06-27 / 09:49:00
Так, а чому ж відмовилися, Тяско не пояснив?

Василь Роман 2010-06-27 / 08:03:00
Алло, при всій небагатослівності Сергія Тяска було б доречно ширше подати його думку з приводу "НЕ ГАМОРИ".Я переконаний , що він не відмовиться окреслити власне бачення

виходу з цьої дикої ситуації.Фестиваль очевидно змінить своє русло , а Ваша (журналістів) підтримка може бути дуже і дуже доречною.

Алла 2010-06-27 / 00:09:00
ну, якщо дуже постараюся...)))

Микола Староста (Жалива) 2010-06-26 / 23:30:00
Алла ви дійсно врекли фестиваль.. ягод не поїли, кавалів не побачили.

Щоб провести фестиваль потрібні не малі кошти.... питання хто то буде фінасувати?

Готуйтеся до Виноградова, на "Кришталеві Грона" ... :) його не вречете.

О.Д. 2010-06-26 / 21:20:00

Схоже, що від того, що з патріотично-туристичних міркувань наші журналісти довго "не помічали" деякі недоліків фестивального "руху", дехто з організаторів встиг "почити на лаврах". Результат не забарився... :(



Дуже і щиро шкода...

Kergudu 2010-06-26 / 21:17:00
Лише 15 хв. як повернувся з Гамори. Туристів - 2 людей ( з нами - 8). Циганів на інвалідних візках - 5 чол. Наметів з китайськими сувенріами - 10 шт. Колесо не робить, кузня не працює. Грає російська попсня. Купили пива, випили і поїхали собі геть.


Алла Хаятова
Публікації:
/ 29Я програла
/ 4Великі ужгородці. Рошковичі
/ 4Великі ужгородці. Бокшай
/ 22"Білі плями" і "великі ужгородці"
/ 31118?
/ 13Великі ужгородці. Петро Сова. Далі буде…
/ 61Великі Ужгородці
/ 109.05
/ 3Святий Ян Непомуцький повертається в Ужгород
/ 11передЧУТТЯ ВЕСНИ
Сонце Ольга, або У дітей з Батьова – нові друзі
/ 1739, або Яночка та інші (ВІДЕО, ФОТО)
/ 3Конверти від Ужгородського Миколайчика
/ 1Ужгородський Миколайчик запрошує на аукціон!
/ 46Кінцеві титри
/ 60Ужгородський Миколайчик. P.S.
/ 1Посланець Святого Миколая – вже в Ужгороді!
/ 3Пошта Святого Миколая
/ 5Ужгородська Резиденція для Посланця Святого Миколая
/ 2Ужгород готується зустріти Посланця Святого Миколая
/ 11В Ужгороді буде офіційне представництво Святого Миколая
/ 14Аварійно небезпечна ділянка життя
/ 13Опери. Ті, хто за кадром
/ 7Безсоння
/ 11Липова алея, або Літні зелені ужгородці
» Всі записи