Святий Ян Непомуцький повертається в Ужгород (ФОТО)

Незабаром на Кальварії відновлять пам’ятник святому Янові Непомуцькому. Монумент має бути ще кращим, ніж був, хоча мета – саме повернути цю постать до Ужгорода. Над відродженням пам’ятника працюють скульптор Михайло Колодко, меценати – Олександр Суханов та Іштван Борнеміссо.

світлини Сергія Гудака
світлини Сергія Гудака

"Ян із Непомука (невеличке містечко в Чехії) був празьким каноніком, особистим сповідником дружини чеського короля Вацлава IV. Коли він, на вимогу останнього,  відмовився порушити таємницю сповіді, той, розсердившись, після жорстоких катувань, наказав кинути його у річку Молдову. У 1729 році папа Бенедикт XIII зачислив каноніка до лику святих. З 1731 року культ цього святого поширився  і в Ужгороді. А пам'ятник на березі Малого Ужа був встановлений тому, що Ян Непомуцький вважався опікуном рибалок, човнярів і млинарів", - так розповідає Йосип Кобаль у своїй чудовій книзі "Ужгород відомий і невідомий".

Монумент святому в нашому місті має непросту історію. Спершу (як вважають дослідники, літ 250 тому), каплиця з пам'ятником св. Яну Непомуцькому стояла на Маломостовій вулиці. Як зазначає Йосип Кобаль, у минулому вона починалася не безпосередньо від мосту через Малий Уж, а трохи далі від нього,  утворюючи в цьому місті невелику площу. На цій площі стояла каплиця із монументом святому покровителю Чехії. 

"На березі Малого Ужа пам'ятник був встановлений тому, що Ян Непомуцький вважався опікуном рибалок, човнярів і млинарів. У другій половині XIX століття,  коли Ужгород почав активно розбудовуватися й розвиватися, площа на початку Маломостової вулиці привернула увагу торговців, підприємців міської управи. Тривалий час тут знаходилися дерев'яні крамниці булочників, які в 1883 році збудували собі цегляні приміщення. Сам пам'ятник у 1871 році замінили, на початку 1890 років відомий ужгородський скульптор, викладач керамічної школи Янош Петрідейс виготовив і встановив нову скульптуру Яна Непомуцького. Навесні 1909 року у зв'язку з початком будівництва Адольфом Аккерманом імпозантного готелю-ресторану "Берчені", ятки пекарів розібрали, а пам'ятник перенесли ближче до мосту. Навесні 1925 року під час вибухових робіт, пов'язаних з будівництвом нового мосту через Малий Уж, капличка Яна Непомуцького була пошкоджена. Тоді для скульптури збудували нову капличку на г. Кальварії. У 1926 році скульптуру знову пошкодили і довелося робити новий пам'ятник. Нарешті, коли у 1937 році освятили відновлену римо-католицьку церкву у с. Радванка (нині передмістя Ужгорода), то біля її східної бокової стіни встановили ужгородську скульптуру Яна Непомуцького. У радянський час церкву в Радванці закрили у зв'язку із вибуховими роботами у сусідньому кар'єрі, а скульптуру святого Яна Непомуцького скинули з постаменту і понівечили", - йдеться у книзі "Ужгород відомий і невідомий".
Таким чином, монумент Яна Непомуцького, який, на думку істориків, є першим ужгородським пам'ятником просто неба, повернеться до міста через приблизно 250 літ після появи і – рівно через 85 років після встановлення на Кальварії. Оскільки меморіал святого Яна є першим таким у місті, то його можна вважати покровителем Ужгорода, – сходяться на думці ентузіасти, котрі зайнялися його поверненням.

 
"Я виріс біля Кальварії, тут живуть моя мама і бабка, і мені завжди було цікаво, що це тут за пагорб. Бабка розповіла мені, що тут бав пам'ятник святому, який знесли, коли змінювалася влада... Мені з моїм товаришем Іштваном завжди хотілося зробити для міста щось таке, аби залишилося назавжди. І от, коли я дізнався, що тут був пам'ятник покровителю Ужгорода, ми вирішили його відновити. Ідея з'явилася два роки тому...", - розповідає Олександр Суханов. 
Що цікаво, цей намір збігся із задумом міського голови – відродженням пам'ятника Віктор Погорєлов перейнявся одразу після того, як знову обійняв посаду мера, адже хоче повернути історичні об'єкти Кальварії, у тому числі відродити й каплиці, бачачи пагорб в перспективі ще більш особливим місцем для Ужгорода.

Олександр Суханов ділиться: ця робота – надзвичайно цікава. Разом з Іштваном Борнеміссо вникли в історію святого та пам'ятників йому, зібрали дані та світлини про місця вшанування святого в Європі. З'ясували, що старий монумент не підлягає реставрації й виробили й бачення нової каплиці з пам'ятником Непомуцькому. Старий взірець, втім, дещо видозмінюють – новий Непомуцький в Ужгороді відрізнятиметься від того, котрий був встановлений в місті колись, а ще від доволі подібного монумента, що його Іштван Борнеміссо знайшов в Будапешті. "Новий" Непомуцький дещо інакше триматиме хрест з розп'яттям. Це не суперечить канонам, - розповідає скульптор Михайло Колодко. "Як свідчить стара світлина пам'ятника, який під час фотографування був уже на Радванці, Ян Непомуцький тримає хреста так, що не видно розп'яття. Ми вивчили історію таких зображень і вирішили трохи змінити композицію, аби вона була більш, так би мовити, "читабельна"", - каже Михайло. Ідея відродження знака  Непомуцькому і його бентежить не перший рік – одразу після прочитання книги Йосипа Коваля, де йшлося про  непросту історію монументу.

 

 
"Коли ми почали цю роботу, ми бачили пам'ятник дещо інакшою, а коли вже взялися розкопувати пагорб, побачили, що постамент значно більший, ніж ми очікували. Відтак це буде справжня капличка, близь пам'ятника будуть колони, а над ним вітражний купол з прозорим склом, через який сонце освітлюватиме пам'ятник", - демонструє скульптор узгоджений проект.

У пам'ятника будуть нові деталі – додано німб із зірками та літери "TACIT". Це цікава історія, говорить Михайло: "У тому місці, де тіло святого річка викинула на берег, на небі зійшло 5 зірок, і вони символізували 5 латинських літер, сполука яких перекладається як "мовчи" - на знак того, що святий не відкрив таємницю сповіді". Олександр Суханов додає: на каплиці (яка матиме у висоту загалом зо 5 метрів) буде й герб Ужгорода, а оскільки Ян Непомуцький є покровителем човнярів, рибалок і мостів, до каплиці вирішили підвести воду – після освячення там буде своєрідний бювет з рельєфом старого млина. До речі, за металеві деталі каплиці відповідальний коваль Олександр Безик. Цікаво й щодо колон – унікальні старі твори, ідеально підходящі за стилем до каплиці, знайшли в Будапешті, і їм років приблизно ж стільки, скільки літ тому в Ужгороді вперше з'явився Непомуцький – понад 250. Як акцентують чи не всі причетні до справи відродження пам'ятника, у проекті доволі багато цікавих збігів, от і колони відшукалися "дивом", "вони на нас чекали, знайшли", - усміхається скульптор.

Ян Непомуцький знову оселиться в місті до Великодня. Основна ж посвята відбудеться 16 травня, коли відзначають день святого. 

P.S. Цього понеділка, 14 березня, деталі проекту з відродження пам'ятника Святому Янові Непомуцькому та інші цікаві проекти, що прикрасять Ужгород, можна почути з перших вуст – зі своєю презентацією до громадськості вийде новостворене творче об'єднання. Отже, далі буде...
14 березня 2011р.

Теги: Ужгород, Кальварія, святий Ян Непомуцький, скульптура, Михайло Колодко

Коментарі

KK 2011-03-14 / 21:06:00
Ще одна дуже цікава стаття написана пані Алли, про рідного краю, рідного міста. Добродійної роботи можна оцінити як плус як кажуть '+100' як для громадян, як і для самого міста!

Ол.Попович 2011-03-14 / 15:57:00
Змістовно, цікаво, файно! Дуже класні фотки - я мабуть здогадуюся хто фотограф.
Маленьке уточнення про колони. Їх знайшли не у Будапешті, а... мало не на смітнику. :) Вони врятовані одним підприємливим чоловіком після реконструкції старого ужгородського Вокзалу. Це справді литво XIX століття, виконане у Будапешті. Але вони відслужили свій вік і, відновлені умілими руками Саші Безика, послужать ще і Яну Непомуцькому. Їх Ол. Суханов й Іштван Борнемісо викупили у того, хто врятував їх і тримав просто неба. Шкоди, що їхні сестрички так і "згинули" на переплавці з брухтом.

Василь Роман 2011-03-14 / 13:44:00

Уважно читаючи історичну довідку і опис
попереднього вигляду памятника , ХОЧУ ВИСЛОВИТИ ВАЖЛИВУ ДУМКУ СТОСОВНО ЗМІНИ В ОРІЄНТАЦІЇ ХРЕСТА.
ОЧЕВИДНО , ЩО В ІСТОРИЧНОМУ ОРИГІНАЛІ
АВТОР ДУЖЕ ТОНКО ЗІГРАВ ОСНОВНИМ ЗМІСТОМ ЖИТЄВОГО ПОДВИГУ СВЯТОГО - ЗБЕРЕЖЕННЯМ ТАЄМНИЦІ СПОВІДІ.
РОЗПЯТТЯ ПРИХОВАНЕ І ОЧЕВИДНО САМЕ ЦЕ Є СИМВОЛОМ ДОВІРЕНОЇ ТАЄМНИЦІ ...І ЦЮ ХАРАКТЕРНУ ОЗНАКУ НЕ ВАРТА НІВЕЛЮВАТИ.
АДЖЕ ВОНА Є НЕПОВТОРНОЮ РИСОЮ
ОБРАЗНОГО ВТІЛЕННЯ ЯНА НЕПОМУЦЬКОГО


Алла Хаятова
Публікації:
/ 29Я програла
/ 4Великі ужгородці. Рошковичі
/ 4Великі ужгородці. Бокшай
/ 22"Білі плями" і "великі ужгородці"
/ 31118?
/ 13Великі ужгородці. Петро Сова. Далі буде…
/ 61Великі Ужгородці
/ 109.05
/ 11передЧУТТЯ ВЕСНИ
Сонце Ольга, або У дітей з Батьова – нові друзі
/ 1739, або Яночка та інші (ВІДЕО, ФОТО)
/ 3Конверти від Ужгородського Миколайчика
/ 1Ужгородський Миколайчик запрошує на аукціон!
/ 46Кінцеві титри
/ 60Ужгородський Миколайчик. P.S.
/ 1Посланець Святого Миколая – вже в Ужгороді!
/ 3Пошта Святого Миколая
/ 5Ужгородська Резиденція для Посланця Святого Миколая
/ 2Ужгород готується зустріти Посланця Святого Миколая
/ 11В Ужгороді буде офіційне представництво Святого Миколая
/ 14Аварійно небезпечна ділянка життя
/ 13Опери. Ті, хто за кадром
/ 7Безсоння
/ 11Липова алея, або Літні зелені ужгородці
/ 6Жовта печаль
» Всі записи