Гнила полуниця, або Хочу на Гамору!

Гнила полуниця, або Хочу на Гамору!

От, шановні, посиланнячко. А от – ще. І ось, із загальнонаціональної інформаційної агенції. Що, здається, нормальне свято – черговий "смачний" фестиваль на Закарпатті? Ні, друзі. Вибачте, ми вас дуримо. Годі!

"Нє можеш лєтать – нє мучай мєтлу". Так колись сказали в КВНі. І це сказала я, оптимістично відвідавши другий як для мене фестиваль полуниці у селі Дюла, що на Виноградівщині під назвою "Ягідне поле". Досі відчуваю потребу навколішки просити пробачення в автівки… Адже кожен нефанатичний відвідувач фестивалів мав би вже тричі повернути додому перед тим як дістатися Дюли. І річ не так у вказівниках, хоч їх не було (власне, перший, формату А4, з намальованою фломастером стрілочкою і полуничкою, так, дуже зворушливо, явив себе світу просто перед стадіоном, де і мали намір частуватися полуницею), але дорога…

Відтак – гірше… На полуничному святі майже не було… так, ви вгадали - полуниці. Власне відсутність ягоди називали головним недоліком минулорічного фесту. І чогось видавалося очевидним, що організатори врахували торішні помилки, і свято (а задумка, погодьтеся, добра – ну хто ж не любить полуницю та й картинка мала бути спокуслива) мусить бути пристойним. Ба ні – і ягоди, і наметів, і власне свята було ще менше, хоч це й здавалося неможливим… От єдиний і неповторний "полуничний" намет:

Ми знову випнулися зі шкіри і зняли це "приголомшливе дійство" набагато краще, ніж воно було насправді – відчуваємо ж бо відповідальність за туристичний імідж краю… Журналісти стають першими заручниками таких речей – кожному з організаторів таких "свят" варто бачити обличчя власкорів національних ЗМІ, які зробили сотню кілометрів на фестиваль, проанонсувавши його для своїх, приміром, каналів, і побачивши повний "пшик"…

Ми з колежанками з "плюсів" та "5-го" назвали себе "лихо-оптимістками", і мусили якось виходити із ситуації, коли намет із полуницею аж один, і неможливо знайти фермера, аби поспитати його, як же ж він вирощує таку красиву і велику ягоду, що її було на святі представлено аж кільканадцять штук…

Власне, на цім фестивалі був повний набір усіх "принад": майже нема "заглавного" продукту - цьому неабияк подивувався і очільник району Олег Любімов, коли підійшов до того єдиного і неповторного полуничного намету спитати, почім ягода. "А, ще не продаєте?" - сказав він після того, як відчув, що його питання було риторичним… Про конкурси і забави, пов’язані із полуницею, взагалі не йдеться. Хоча, приміром, той же фестиваль голубців запам’ятався привселюдним виготовленням найменшого символу свята і загалом доволі ретельною організацією, ну а головне симпатичними гостинними учасниками і – смачними й різноманітними голубцями. Про відсутність туалетів і холодних напоїв (спека не менше 35 градусів) – годі говорити… Концерт – окрема тема, так само як і атрибутика свята. Знову ж до прикладу згадаю перший фестиваль паприки у Доброні – так, усілякі дійства, пов’язані зі збором, сушінням, меленням перцю організувати не вдалося, але виглядало все красиво, святково, і туристам було цікаво і смачно… Ну а до нинішньої полуничної феєрії додамо "учасників", котрі відмовлялися спілкуватися, а коли й сяк-так погоджувалися, то переважно нічого путнього і цікавого про полуницю не розповідали. А тим часом оті п’ять кулінарних виробів танули і всихали на спеці… І ще одна з ознак свята - туристи з порожніми кошиками… Придбане на тамтешнім міні-ярмарку файне дерев’яне намисто для мене лишилося єдиним приємним моментом фестивалю. Ну, вдома я втамувалася полуницею, котру привезла з дачі мама… Наразі ж - певні картинки зі свята...

Шановні, я завжди прагну підтримувати людей, які роблять бодай щось. І найчастіше закриваю очі на певні недоліки отаких заходів. Я навіть не наголошую, що кулінарних фестивалів, яких розплодилося за останній час донесхочу, вже забагато – я вважала, що кількість перетвориться на якість. Власне, Федір Шандор говорив про певні кроки в цім напрямку і - що так, забагато, слід визначатися… Ми – чекали… Варто зазначити – чекали, втішаючись тим фестивалям, які вдаються і можуть потішити туристів.

А організаторам недолугих свят хочу сказати: треба поважати і себе, і гостей… І - журналістів. Ми – втомилися робити інформаційні цукерочки із неліквідного продукту! Навіть - надихаючись любов’ю до всіх ентузіастів туристичного руху в краї і симпатією до нехай не вмілих, але на загал милих і гостинних організаторів. Але – досить! Я зморилася говорити, що виробник синьої плівки, якою вкривають чи не кожну фестивальну сцену, певно, горітиме в якімсь пеклі, що скоро сама особисто видам методичку "як робити фести, аби їх гарно висвітлили ЗМІ", що вони старалися, що наступного разу буде краще, що, що, що… Годі!

Шановні організатори отаких заходів! Робіть сільське свято, насолоджуйтесь ним і не анонсуйте це дійство як один із закарпатських фестивалів, вартих уваги всіх і кожного. Якщо не впевнені у рівні заходу - не запрошуйте гостей. Будь-ласка.

P. S. І нехай хтось хоча б спробує знайти хоч якийсь недолік у фестивалю "Гамора"!) Чи не найкращого, як на мене, крайового свята, з розкішною темою, прив’язкою, атмосферою і, звісно, картинкою). Цьогоріч, зізнаюся, я вже не хотіла туди їхати: коваль Михайло називає мене "дочкою", у мене вже не підніметься рука з мікрофоном, аби спитати про технологію роботи Гамори - я й сама можу провести докладну екскурсію кузнею для кожного охочого, а сувенірів звідти з запасом вистачить, аби підкувати коня… Отже, я не планувала їхати, але, мабуть, усе ж поїду на Гамору… І мені абсолютно все одно щодо зіпсованих босоніжок, замащених кіптявою джинсів і загубленого дорогою до Лисичева (або з нього) ковпака від колеса… Гаморо, я тебе люблю! А від полуниці (звісно, не маминої) нудить…

16 червня 2010р.

Теги: фестиваль, фестиваль полуниці, фото Сергія Гудака

Коментарі

Денис (новини з Гамори) 2010-06-27 / 23:38:00
Справді, слава то дуже бажана мета в житті - це зрозуміли в першу чергу чиновники Іршавщини, які в будь-яку ціну забажали взяти фестиваль під свою «опіку» - на сцену під час відкриття ковальського фестивалю за ці три роки виходило майже все начальство району (до 6 осіб) та й області - ну і один коваль, говорили про збереження та підтримку традицій . і забували про це наступні 364 дні .В оргкомітет входило до 20 осіб, де відповідальними було максимум 3 осіб, і то не від влади. Цього року чиновники вирішили самі все організувати. Показовим стало дійство, що можна було побачити 26-27 червня - кузня - гамора знаходиться в жахливому стані, єдиною втіхою є стенд виробів ковалів за попередні три роки та

карта-схема села для полегшення в орієнтації туристам. Дивно було бачити в анонсі 26 червня - цього дня с.Лисичево жодна особа не могла сказати де відбувається фестиваль. В неділю 27 червня на місці на ковалень виставлено .. рекламну буду для собак. Максимум що вдалося побачити - в приміщенні музею-кузні працювали двоє ковалів, які в будні виготовляють залізні мотики, отримуючи 3 грн. за штуку, які потім господар перепродає за 35 грн. Шана ковальській ремеслу!

ember 2010-06-25 / 11:37:00
Izvenjajusj: Ja s Alloj

ember 2010-06-25 / 11:36:00
Ja s elloj soglasen na 100! Byl priglashon v Djula, slava Bogu ne poekhal. Khochu podelitjsja odnoj informatisej. Festival polunytsy organizatory planirovali na nedelju ranjshe. No v tot denj provodilasj v Sevljushe Ugochanska loza. Rukoviditelj rajgosadministratsii, Rezes, rodom iz Djuly, i zajavil, shto objazateljno khochet bytj na festivale v rodnom sele, i "porosil" orgaanizatorov sdvinutj na nedelju vremja provedenija shtoby ne sovpalo s Ugochanskoj lozoj. A vse prekrasno znaem, shto klubnika, eto ne jabloko, ili grusha, kotorykh mozhno nedeljami, mesjatsami khranitj. Vot i objasnenie festa bez klubnik.

Оксана Штефаньо 2010-06-21 / 15:16:00
Я теж за Лисичево. Деякі секрети фесту ковальського мистецтва сьогодні журналістам уже розкрили. Торік піднімалися на полонину Кук, два дні жили у наметовому містечку, подружилися із іншими мешканцями та ковалями. Дуже душевна атмосфера панує на фесті.

Віталій Глагола 2010-06-20 / 04:34:00
Краще б самогонний апарат забрали. Ну, нічого. Я вже сфотографував його на телефон, потроху буду такий самий в себе на терасі складати)))

Алла 2010-06-19 / 15:21:00
...та навіть та "легендарна" самогонка була)

щоправда, не знаю, з чого)

вже не кажучи про те, що не знаю, ЯКА)

її на кожному такому фесті варить той самий дядько на диво-пристрої)

якось ми навіть "з горя" мали намір його записати))) не вдалося)

Віталій Глагола 2010-06-19 / 14:27:00
Повидло було - куштував

до Алли 2010-06-18 / 20:12:00
В "Експресі" написано, що на цьогорічному фестивалі полуниць у зварили "100 кг ароматного повидла":)

Віталій Глагола 2010-06-18 / 14:01:00
Фестиваль грибів розпочато - щойно бачив двох зелених дядечків метрового зросту, які пропонували купити золото))

Алла 2010-06-18 / 00:01:00
домовилися)

О.Д. 2010-06-17 / 23:45:00
Дороблю газон (зараз півдвора перекопано) і можна фестивалити... :)

Алла 2010-06-17 / 23:34:00
Олеже, я згідна на фестиваль бамбуків)

О.Д. 2010-06-17 / 23:15:00
Пропоную, нарешті, зробити фестиваль людей. Або, накрай, фестиваль закарпатських бамбуків. Я так розумію, їх у мене трохи більше, ніж полуниці у Дюлі. І точно ніде в Україні такого нема... :)

МК 2010-06-17 / 23:13:00
На такий фест туристи будуть як на прощу йти.. Донбас, Запоріжжя, Одеса.. а з Голандії скільки гостей буде!!!! .. всьо пайдьоть, на гнилі скаржитись ніхто не буде ... :)

Алла 2010-06-17 / 22:38:00
підозрілі в тебе ідеї, Вітальку)))



про такий намір вже заявляли з Міжгірщини.



а торік подібне свято робили у Ворохті (Франківщина).



Судячи з афіш та програми, воно мало бути таке собі... психоделічне)

Віталій Глагола 2010-06-17 / 22:31:00
Давайте зробимо фестиваль грибів? Мені, якраз, корзинку з ними привезли...

Галина Ярцева 2010-06-17 / 22:02:00
і надалі залишаючись оптимістом знову чекаю фестивалю голубців та інших вдалих фестів. Усе-таки новини про повені, буревії та інший негатив втомлюють. А в Дюлу, принаймні, я уже ні за які коврижки...це знущання. І щиро шкода тих людей, які так і не зрозуміють ЯКЕ ж могло бути у них свято полуниці. (ми з Аллою так яскраво його уявляли))))

читач 2010-06-17 / 21:08:00
Денису.

згадую, одну кулінарну фієрію на рахівщині, коли на фестивалі "Гуцульська ріпа". іршавські гості були єдиними, хто показував туристам, що таке крумплі. За що Денису окреме дякую.

Алла 2010-06-17 / 20:46:00
Як страшно жити!..)

Денис Добра 2010-06-17 / 18:40:00
Аллочко...на Гаморі теж буде лохотрон! Ковалі вже стомилися від влади яка прострікає на сцені про збереження спадщини. Мене Аллочко теж не буде - буду на полонині, а вас нехай розважає Кузан та інші чинуші.



Той що найбільше не-любить владу(будь-яку)!



Денис


Алла Хаятова
Публікації:
/ 29Я програла
/ 4Великі ужгородці. Рошковичі
/ 4Великі ужгородці. Бокшай
/ 22"Білі плями" і "великі ужгородці"
/ 31118?
/ 13Великі ужгородці. Петро Сова. Далі буде…
/ 61Великі Ужгородці
/ 109.05
/ 3Святий Ян Непомуцький повертається в Ужгород
/ 11передЧУТТЯ ВЕСНИ
Сонце Ольга, або У дітей з Батьова – нові друзі
/ 1739, або Яночка та інші (ВІДЕО, ФОТО)
/ 3Конверти від Ужгородського Миколайчика
/ 1Ужгородський Миколайчик запрошує на аукціон!
/ 46Кінцеві титри
/ 60Ужгородський Миколайчик. P.S.
/ 1Посланець Святого Миколая – вже в Ужгороді!
/ 3Пошта Святого Миколая
/ 5Ужгородська Резиденція для Посланця Святого Миколая
/ 2Ужгород готується зустріти Посланця Святого Миколая
/ 11В Ужгороді буде офіційне представництво Святого Миколая
/ 14Аварійно небезпечна ділянка життя
/ 13Опери. Ті, хто за кадром
/ 7Безсоння
/ 11Липова алея, або Літні зелені ужгородці
» Всі записи