Кисневе отруєння

Коли намір витягти самій себе за волосся з болота де... - ні, назвімо це отак: "не-настрій" - не призвів до результату, тобі беруться допомагати...

Кисневе отруєння

...Світанок в Долині нарцисів. Старт - о 4-ій ранку. Дорога у ранковій, ні, швидше, нічній, зливі. Це - уже краще, ніж усе, що мала за останні дні.

Єдина пора, коли Долина справді прекрасна – настільки, що цього тобі досить – це тільки світанок дня. Бути там раніше сьомої – ось це і значить зазнатися з Долиною. Ще оповитою після ночі ароматом: будучи тут аж ніяк не вперше, нарешті ймеш віри ейфоричним туристам, які завжди суголосно твердять про пахучі диво-квіти. Легкий туман із секундними включеннями сонця і білі зірки в росі. Але ти сперечаєшся з досконалістю… Додаєш до природних наразі незасмічених шумів музики – тої, яку тобі важливо мати саме зараз. Руйнування доповнюєш цигарками. Але відчуваєш і аромат квітів, і ранкові переспіви птахів. Цього вистачає більше, ніж на годину.

І раптова пропозиція: Синевир? Так. Синевир. Він теж найкращий, коли там нікого нема. Підозрюєш, що в ідеалі – й коли тебе теж.

Завершуючи коло озером, зауважуєте втручання у свій простір зграйки галасливих туристів. Ну, ти сама винна – роками розповідаєш людям, який наш край туристичний, - усміхнеться супутник. Люди ж зникнуть. Ні, вони не ббули зайві. Я не помічала. Не дратували навіть зірвані і кинуті до потічка квіти калюжниць, хоча кому вони, здавалося б, заважали. Скло розбитих пляшок біля кострища. Інші ознаки ґвалтування природи під приводом туристичного буму. Гучні співи з міні-динаміків у руках підлітків. Інші чужі тут звуки. І - фігури, що їх старі умільці витесали із грубих стовбурів, аби і в такий спосіб розповісти безглузду легенду про походження озера – ну чи вірите ви, що хтось міг назвати своїх дітей Синню і Виром? От і я – ні, а тому при вигляді фігур завжди усміхалася. А зараз мені байдужі навіть електричні стовпи – якби декому не прийшла до голови ідея влаштовувати тут фестиваль, що, певно, на десятиліття уперед розжахав тутешніх птахів, то й пейзаж був би позбавлений цього…
Мені не заважала навіть власна чи не абсолютна абстрагованість. Вирішено: ні у що не втручаєшся. Навіть емоційно. Лише роблячи над собою зусилля, ідеш до потічка, з якого озеро бере витоки. Вмиваєш лице. Руки. Робиш ковток… І далі собі ні у що не втручаєшся.

Ти – така ж тут непомітна, як одвічна частина пейзажу.  Ви – ти і усе, що поруч - не разом. Не впливаєте один на одного. Нейтралітет. Якомога ретельніше намагаєшся не залишити по собі слідів.

Втім, довкілля, підживлюючи, повільно струює тебе киснем. У авті трохи спатимеш. І майже всю путь триматимеш повний мовчок. Окрім музики. Якої сьогодні багато. Сьогодні її має бути багато. Сьогодні усе краще, ніж слова. Ліпша за все тільки – їх відсутність. Яка, власне, й хвилювала тебе більше. Але – тільки до сьогодні.

Слова – це найкраще, що ми маємо? І вже точно – саме те, чим варто ділитися. Дозволяєш собі хоча б сьогодні в цім не брати участь. Аби, так, повернутися до цього служіння. Але трохи згодом.

Отже, ми майже не говорили. Бо є речі, яких не поділиш на двох. Але їх, водночас, вистачить на всіх. Той, хто поруч, це розуміє. Тому, певно, й поруч. Розуміє також, що, не ділячись, й не обділяємо.

Ми нічого не забираємо й у природи. Бо ж, спивши очима розкіш весняних контрастів (не часто їздиш Міжгірщиною в травні, і зауважуєш скороминуче різнобарв’я, коли молода зелень дерев надто яскрава на тлі тьмяних старих ялиць), ти ж ніяк її не применшила. А значить, може, трошки й додала. Принаймні, сказавши про неї іншим (адже таки руйнуєш мовчанку заради дзвінка). Чи то - залишивши там зеленаві іскринки своїх, власне, карих очей.

Можна себе шукати у різних природних явищах. Найчастіше намагаєшся знайти себе у дощі. Цього разу – і в озерній рябі. Але і там тебе теж нема. І авжеж тебе нема поміж ялиць та на вигинах узгір’їв, хоча там ти часом буваєш.

До природи йдуть по спокій. Дарма. Його не варто там шукати: живий світ – утілений неспокій. Спокійні лише камені. Але вони – навряд живі. А спокій якщо й знайдеш, то тільки в собі. Але - ні. Принаймні, найближчим часом – точно ні.

Мені не стало легше від цих майже 400 кілометрів. Але мені стало інакше. А значить, уже варто було їхати. Власне, їхати – завжди варто. Принаймні, тим, хто неспокійний.

У сумці зосталися телефони охочих здати житло для відпочинку біля Синевира. Знадобляться? Не знаю. Зараз охоче б видала комусь за безцінь свій головний біль. Але – уперше за кілька діб – відчуваєш, що сильніша за свою... ну, за свій не-настрій. Ні, природа не додає нам спокою. Але чимось та й постачає. Визбируючи себе із кисню, намагаєшся триматися купи. Все буде добре. Точно. Принаймні, доки листя бука, розпускаючись, буде не проти явити тобі своє диво. Так, як сьогодні. Завжди.

13 травня 2010р.

Теги: настрій, природа, Долина нарцисів, Синевир, неспокій

Коментарі

Алла 2010-05-19 / 18:56:00
Евеліно, тут ключове, що я з "одним із коментаторів") зрозуміли один одного



йшлося трохи не про те, що ти зауважила...



принаймні - справа зовсім не в солярії)



але я рада, що дала тобі привід усміхнутися)



Евеліна 2010-05-19 / 17:33:00
Один із коментаторів написав, що "Рятує сонце. Сьогодні передвечір'я видалося майже сонячним і... на серці трохи теж розвиднілося...". Тобто для людини сонечко -- це хороший настрій -- я так зрозуміла. Алла написала відповідь, що "за сонцем пішла до солярію".

То й я собі дозволила посміятися :)



А взагалі... класно, коли людина вміє посміятися з себе, а не лише з інших :). У мене є друг, який створює ситуації, у яких я можу посміятися з себе. З ним я роблю так само. І сміємося ми обоє і над собою, і один із одного.



Алла 2010-05-18 / 20:12:00
мене ж потішив комент про те, що сонце, мовляв, це - винятково засмага



того й така відповідь)

Алла 2010-05-18 / 20:06:00
ой, справді, зуби загорять)))

Юрій Лівак 2010-05-18 / 19:52:00
*Повчальним тоном* Алло, солярій - це не місце для усмішок!



(Сорі, щось мене насмішив попередній коментар)

Алла 2010-05-18 / 17:50:00
P.S. Ну а що для мене сонце...



мабуть, це інша тема)

Алла 2010-05-18 / 17:49:00
Евеліно, для мене солярій - це солярій



дякую за турботу



і, буває, що і в солярії усміхаюся, так само, як і при будь-якій погоді)



коли хочу.



історично так склалося, що ультрафіолет мені життєво необхідний, і, коли нема сонця...



чому б не усміхатися в солярії?)

Евеліна 2010-05-18 / 16:57:00
Алло, для тебе сонце -- це виключно хороша засмага?



Чи в солярії ти так само усміхаєшся, як і при чудовій сонячній погоді?





А взагалі солярій в розвинений країнах Європи заборонили.

Алла 2010-05-18 / 08:47:00
так, сонце...



я пішла по нього до солярію)

2010-05-18 / 00:16:00
Коропи сховалися за дощем, як і бамбуки...:)



Рятує сонце. Сьогодні передвечір'я видалося майже сонячним і... на серці трохи теж розвиднілося...

Алла 2010-05-17 / 15:12:00
А коропи?)



у мене знову таке враженя, що треба терміново вчитися плавати...)

2010-05-17 / 01:27:00
Прочитав лиш тепер...



Щось ми, Алло, з тобою в цьому співзвучні...



Ні, насправді я ніколи не переживав зміст слова "депресія". Але "не-настрій" чогось - моя теперішня кількаденна істина. При тому, що пам'ятаю, що світ гармонійний і досконалий...



Може все від того, що дощу - більше, аніж стільки, скільки потрібно для гармонійних відчуттів?



Набагато більше...



А тому бамбуки вже не рятують...

Василь 2010-05-14 / 22:03:00
А ще буває " не час",

Тоді без "не" сладно ...)

Алла 2010-05-14 / 21:34:00
Власне, не-настрій - це ж теж настрій)

Алла 2010-05-14 / 21:31:00
Василеві

я теж...

я полюбляю "так"

але - часом...

тому й ось такі тексти

і такі погляди

щоправда - часом...

а часом - так

Василь 2010-05-14 / 20:53:00
Аллочка,

я часом встигаю зробити поворот і уникнути "не", як частинки думки , частинки речення.

виходить світліший погляд на власний намір...

Василь 2010-05-13 / 18:09:00
Кажуть - по-межи дощ,

а тут ніби по-межи тиші подумки *.

таке враження , ніби не читаєш , а слухаєш

~ ~ ~

"""" Так, як сьогодні. Завжди."""


Алла Хаятова
Публікації:
/ 29Я програла
/ 4Великі ужгородці. Рошковичі
/ 4Великі ужгородці. Бокшай
/ 22"Білі плями" і "великі ужгородці"
/ 31118?
/ 13Великі ужгородці. Петро Сова. Далі буде…
/ 61Великі Ужгородці
/ 109.05
/ 3Святий Ян Непомуцький повертається в Ужгород
/ 11передЧУТТЯ ВЕСНИ
Сонце Ольга, або У дітей з Батьова – нові друзі
/ 1739, або Яночка та інші (ВІДЕО, ФОТО)
/ 3Конверти від Ужгородського Миколайчика
/ 1Ужгородський Миколайчик запрошує на аукціон!
/ 46Кінцеві титри
/ 60Ужгородський Миколайчик. P.S.
/ 1Посланець Святого Миколая – вже в Ужгороді!
/ 3Пошта Святого Миколая
/ 5Ужгородська Резиденція для Посланця Святого Миколая
/ 2Ужгород готується зустріти Посланця Святого Миколая
/ 11В Ужгороді буде офіційне представництво Святого Миколая
/ 14Аварійно небезпечна ділянка життя
/ 13Опери. Ті, хто за кадром
/ 7Безсоння
/ 11Липова алея, або Літні зелені ужгородці
» Всі записи