некілометрогодини

Time is running out

некілометрогодини

У чім вимірюється швидкість? І час?

Кілометрогодини? Надто просто для таких речей.

Час можна вимірювати: цигарками, пляшками, листами, душем… Написанням статті. Кавою. Врешті, навіть їжею – адже слова "після обіду" - це ж про час, так? Звісно, музикою. Сном.

У чім - швидкість?

Гаразд, швидкість ходіння крамницями, звісно, вимірюється грішми.

Іноді швидкість вечора вимірюється есемесками.

Але швидкість життя – як виміряти, коли вона надто відрізняється від потрібної? Чи вона завжди така, як слід?

Швидкість завжди – своя для певного місця. І часу. Двох з хвостиком діб у столиці виявилося досить, аби потім іще за два дні не призвичаїтися до ужгородського темпу. Темпу навіть звичайних пересувань у просторі. Вже не кажучи на швидкість прийняття рішень.

Втім, я завжди вміла миттєво вирішувати. І – ще швидше змінювати рішення. Але це не значить, що з часом у мене все гаразд. Хіба може зі швидкістю…

Ми небайдужі до речей, які змінюють швидкість часу. Цікаві розмови. Гарні книги. Намотувані на колеса поїзда кілометри. Адже потяг - він їде не із швидкістю. Він їде часом. Власне, як і авто.

Так, хороша міра – відстані. Коли я буду у Львові? За 150 кілометрів. А що це в часі? Невідомо. Час – еластична матерія.

Чому так йдеться про швидкість? Бо підтискає час?

Як телевізійник, я добре знаю, що три хвилини – це ДУЖЕ багато. Як жінка – що цього замало для макіяжу. Але як швидка жінка – що цього може усе ж вистачити, аби зібратися.

І – три хвилини – це ж кава. А кава – це дуже багато, і - дуже важливо. Навіть незалежно від того, що часом – зашвидко.

Зрозуміло, що 11 хвилин – це таки чимало.

За гостре відчуття часу, за особливу близькість із ним люблю ефіри. Зазвичай наші стосунки з хвилинами – не надто з’ясовані. Ефір же – це сконцентроване "тут і зараз", чуття себе у часі, що тримає тебе як добре припасований піджак.

У людей є незбагненна потреба зупиняти час. І – фіксувати себе в часі. Як то за допомоги фото. Любимо ми боротися з непоборними речами і заповнюємо гігабайти собою – нами у тім часі. Хоча ми самі завжди у часі цім.

Цікаве й чуття часу – зупинитися і відчувати, як він іде: тобою. Або – повз тебе. Цікавіше хіба самій йти часом. Чи відчувати його хід усе ж більш захоплює? Тим паче, що іноді він подібний на вітер.

Усе наше життя зав’язане на часі. Помножено на нього. І – ним поділено. Ми кажемо: я знаю цю людину 10 років. І – це багато значить. Але ми любимо запам’ятовувати миті. І це теж значить дуже багато. Іноді – найбільше.

Ви б поміняли свій рік на мить? Я – деякі роки на деякі миті – так, звісно. І, звісно, можна й навпаки.

Найглибші зміни відбуваються найшвидше. Життя можна не збудувати за 10 років. Можна його зламати за 10 секунд. Можна плекати любов три роки. І вбити її фразою, яка звучить менше трьох. Звісно, секунд.

Правильні рішення ми воліємо приймати довго, перевіряючи себе часом. Помилки робимо миттєво. І часом вони – важливіші. І кращі. І, знову ж таки готові міняти правильні кавалки на помилкові окрушини.

А як щодо фрази "часи змінюються"?

Я не сварюся зі своїм годинником. Хоча мої хронометри, як правило, посварені між собою - вони показують різний час: годинник на ноутбуці запізнюється десь так на чотири хвилини, у машині – на дві. А годинник на руці – поспішає на 5, у телефоні – на 7...

А, так, класично: час - це ще й гроші. Поширена навіть погодинна оплата праці. Як бути в цім разі зі швидкістю - відкрите питання. Але час – це таки гроші. Й іноді навіть гроші – це час. І, звісно, швидкість.

Усе ж час – найцінніше, що ми маємо. Може, тому так люблю кидати його на вітер?

У той самий день, коли мені катастрофічно бракує 10 хвилин для впорядкування нагальних справ, із задоволенням витрачаю годину на листування.

Водночас – дратуюся людьми, які не бережуть мій час. І в той же час доволі рідко вважаю за потрібне просити вибачень, якщо зловживаю чиїмсь часом. Звісно, якщо йдеться винятково про ділові відносини, завжди подякую за час. І тим не менш, часто спізнююсь.

А ще я переконана, що машини часу не може бути. Як і отих переміщень у часі. Так, мандруємо у часі ми всі. І – навіть не лінійно. Але з винаходом будь-чого, що змінить хід часу – життя втратить сенс.

І - з часом пов’язане й натхнення. Коли надто довго не поспішати, воно може наздогнати тебе. Вочевидь, тут справа у ваших різних швидкостях.

Врешті, час має свою швидкість. Але, так, її маю і я.

Зараз я вимірюю швидкість своїм серцебиттям. Ні, так я вимірюю час.

Чим ви вимірюєте час? І швидкість?

Я – іноді – ще й дощем.

27 квітня 2010р.

Теги: час, швидкість

Коментарі

Олег Диба 2010-05-05 / 11:37:00

Евеліно, вживаючи по відношенню до вас слово "наївність" я в даному випадку не мав на увазі нічого поганого. Поміняйте його, наприклад, на "щирість" (бо йшлося саме про щиру, відкриту здатність вірити людям. А це ж не погана риса, чи не так? От тільки люди довкола трапляються різні). Слова річ недосконала. Он я міг би зараз ображатися, підозрюючи або й домислюючи, що, говорячи про червону ганчірку, ви обізвали мене биком... :) Але ж, безумовно, це не так...



А слова про фан-клуб Тужанського вас жодною мірою не стосувалися. Я говорив виключно про себе.



Загалом прошу вибачення, якщо дав підстави якось неправильно трактувати моє особисте ставлення до вас...



Аналогічно прошу вибачення у власниці блогу: я не мав жодного наміру повертатися до цієї теми. Повернули :)

Евеліна 2010-05-05 / 10:00:00
Олегові



Олеже, я Вас поважаю і приймаю всі Ваші слова до уваги.



Водночас хочеться сказати, що мені не зовсім приємно, що на блозі Алли Хаятової Ви переходите на особистості стосовно мене (це про "наївність"). Поняття наївності у Вашому трактуванні і в цій ситуації є суб'єктивним твердженням, даруйте... :)



Якби я комусь писала, що він наївний, то це можна було би пробачити, зважаючи на мій вік. Та я гадала, що Ваш авторитет триматиме Вас на висоті. Для чого зважати на мою так звану "наївність". А той факт, що я вказала все одно залишається фактом. Поо це не одна я кажу.



До фан-клубу Тужанського я не записувалася, тому не знаю, чому Вим робите свої упереджені висновки.



Ми ж з Вами розмовляли на "ці теми" у телефонному режимі.



Варто мені щось вказати про "М.н.", як спрацьовує ефект червоної ганчірки з Вашого боку.



P.S. Молоді люди, як на мене, всі з чималими амбіціями, але це з віком,і з досвідом, з приходом мудрості мине. :)

Олег Диба 2010-04-30 / 00:59:00

Все, Алло... Все, що і треба було довести, доведено... Пацан "херой" тільки на словах і в оточенні фанаток. Як тільки приходить ситуація, коли власні слова потрібно підкріпляти фактами, з великого "хероя" виходить великий пшик... :)



Вважай, "уболтала"...:) Хай коментиться...


Пане Випадковий перехожий, вам ніколи не бути на моєму місці... :)

Алла 2010-04-29 / 23:40:00
Випадковий перехожий, і Ви теж, будь-ласка, перечитайте Костенко)

Випадковий перехожий 2010-04-29 / 23:14:00
Через що тут такі слиноспускання?

Олег Диба, чому стільки злості. Я так зрозумів, що ви власник цього сайту. Я б на Вашому місці взагалі на ньому нічого не коментував.

Алла 2010-04-29 / 22:59:00
останнє речення сказано тоном строгого рефері)))




ну бо чесно - у суперечках таки є шанс викресати істину.



у будь-яких суперечках.



Алла 2010-04-29 / 22:44:00
Олеже, вибач, але отут ти не правий (як на мене, звісно))




на правах власника (користувача?) малесенького шматочка сайту) раджу обходитися без ультиматумів. чи то прошу...



а? пристанеш на моє прохання? маю причини.



вам що, "бій" дочасно зупинити, заборонивши тут коменти?)

Олег Диба 2010-04-29 / 22:30:00
Прошу вибачення, Алло: ти, вкотре, права, а я знову - ні. Загрався з брехнею, і справді забув, що це твоя, а не моя територія.




Обіцяю більше не відповідати на провокації. ОДНАК: на правах власника сайту вцілому, якщо до 24.00 сьгоднішнього дня Тужанський не погодиться на підтвердження своїх слів відкрити свою статистику у запропонованому мною варіанті, відверто вважатисму його брехуном і оголошу персоною нон-ґрата на Закарпатті онлайн.



Дістав, карочє...:)

Алла 2010-04-29 / 21:46:00

так, схоже, тут потрібне перше попередження від рефері)



ну, звиняйте, це ж мій блог, тож і поводжуся тут як хазяйка.




гостинна, але - хазяйка)



я у кожнім разі не втручаюся у ваші дискусії (думаю, ви помітили))



так само не наголошую на тому, що часом те, про що ви говорите, мало кому зрозуміле.



сперечайтеся, дискутуйте, аргументуйте, доводьте і спростовуйте, хоч на голові стійте...



але якось ну...



"...І в житті, як на полі мінному,


я просила в цьому сторіччі

хоч би той магазинний мінімум:

- Люди, будьте взаємно ввічливі! -

і якби на те моя воля,

написала б я скрізь курсивами:

- Так багато на світі горя,

люди, будьте взаємно красивими!.."



Краще за Неї не скажеш, так?




от і я прошу)

 


а, і, вибачте, аби "внєсті ясность" - це стосується обох. тобто, всіх)

Олег Диба 2010-04-29 / 20:38:00
Опа-опа-опа...



Мальшик, ви кого маєте за глупих?..:)



Вам чудово відомо, що Укр.нет бере регіональні новини в головну стрічку новин в певні години. Зокрема і у вечірній перід - в районі 19.00-20.00 коли ви й намагаєтеся втиснути якомога більше скопіпащених з загальноукраїнських сайтів новин зі своїми "сенсаційними" заголовками. І це можна легко перевірити по стрічці новин Мукачево. нет. Як і те, що САМЕ НА НИХ ви "роздуваєте" щодня відвідуваність "свого" ресурсу - цифри заходів на ту чи іншу новину у вас наглядні. Ми ж ПРИНЦИПОВО не прив'язуємо розміщення розважальних новини у нас на сайті до цих годин, а ставимо їх тоді, коли є час, просто для своїх читачів. Ви самі вказали години, коли це робилося у нас, наприклад, сьогодні... :)




Сьогодні захід на ваш сайт з Укр.нету мінімальний, тому і відвідуваність - майже чиста, майже реальна, а не ті 7-8 тисяч, котрі ви роздуваєте щодня зазначеним способом...



Про "буфери" і якісь додаткові стрічки новин - повна дурня. Стрічка новин у нас єдина. І не піддається жодним вашим ілюзіям і фантазіям...



Про загальні цифри за тиждень і місяць, які ви навели, я вже казав - вони дуті. Пропоную вам разом з нами показати прінт-скрін вашої вчорашньої і позавчорашньої відвідуваності ПО ДОМЕНАХ, і все стане на свої місця... :)



Або давайте, ще краще, проведемо експеримент: ви не даєте завтра ЖОДНОЇ НЕЗАКАРПАТСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ (і ми теж), і тоді подивимося в підсумку дня. на який мінімум сповзе відвідуваність Мукачево. нет.. :)

Дмитро Тужанський 2010-04-29 / 20:09:00
Це вже й справді переходить за край... Олег Диба перестаньте хитрувати і дурити людей




Структура сайту Мукачево.нет відмінна від Закарпаття онлайн тим, що у нас новинна стрічка на головній сторінці йде суцільним полотном, і ділиться за темами та сферами.



Якщо порівнювати головну сторінку Мукачево.нет, то структурно вона відповідає ось цій сторінці Закараття онлайн http://zakarpattya.net.ua/last_news.asp?date=20100429



А там ось що за сьогодні:



16:48 Складено рейтинг найвродливіших людей у світі

Журнал People склав рейтинг найвродливіших людей у світі. Очолила список 42-річна голлівудська актриса, мати трьох дітей Джулія Робертс.



16:46 Бразильське МОЗ порадило людям частіше займатися сексом


Міністр охорони здоров'я Бразилії Жозе Гомеш Темпоран порекомендував мешканцям країни приділяти більше уваги фізичній активності, особливо сексу і танцям.



16:44 У США чоловік пограбував магазин, обмотавши голову туалетним папером

У американському місті Лінкольн (штат Небраска) в господарський магазин увірвався грабіжник, який приховував обличчя під маскою, зробленою з туалетного паперу.



16:42 Російський мисливець заявив, що врятував у горах Кузбасу снігову людину

Офіційний сайт адміністрації Кемеровської області Мисливець з Гірської Шорії (південь Кузбасу) стверджує, що врятував схожу на снігову людину істоту, яка провалилася під кригу в річку Кабирза.



16:41 Медики вивчають індійського дідуся, який 70 років живе без води і їжі


Індійські військові медики вивчають організм 82-річного старого, який стверджує, що прожив 70 років без їжі та води.



16:36 Після аборту хлопчик залишався живим іще два дні

22-тижневе немовля померло через день після того, як провело добу у відділенні інтенсивної терапії. Інцидент стався у місті Россано, що на півдні Італії.







У Закарпаття онлайн на головній є декілька стрічок, що дозволяє приховувати так звані хитрощі, або буфер відвідуваності, і видавати показники своїх лічильників за здобутки на суто закарпатських новинах. а відтак - дорікати конкурентам, які начебто ступили на слизький шлях, хоча Закарпаття.онлайн там щодня й сам вештається.



Ну і з приводу відвідуваності, я про це коректно зауважив у своєму блозі, але раз вже тут звучать цифри, то дозвольте - заради об'єктивності - зазначити:




Показники Бігмір, на які орієнтуються і Репортер, і Закарпаття онлайн, і Мукачево.нет:



За останні 7 днів: Мукачево.нет - 47 233 хостів 105 863 хітів

Закарпаття.онлайн - 29 463 хостів 79 770 хітів



За останній місяць: Мукачево.нет - 202 278 хостів 471 999 хітів

Закарпаття.онлайн - 141 145 хостів 351 210 хітів



То як було написано в останню абзаці, не займайтеся окозамилюванням. Бо виходить, що дорікаючи мені, мовляв, у мене слова розхдяться зі справами, насправді, виявляється, що Олег Диба говорить одне, а насправді все по-іншому.

Олег Диба 2010-04-29 / 19:46:00

Евеліно, ви, може, й не помітили, але Тужанський уже й вас задіяв у своєму "віртуальному шоу"... :)



Зайдіть за адресою http://www.mukachevo.net/ua/blogs/view_post/178-відкрита-дискусія. Там спеціально підібрали прінтскрін з вашим наївним коментом про, наче б то, те, що Мукачево. нет обганяє Закарпаття онлайн по відвідуваності.



Поясню по суті вашого наїву доступною мовою.:) Ви не задавалися запитанням, чому нове керівництво Мукачево. нет раптом почало масово забивати новинну стрічку МУКАЧІВСЬКОГО сайту передруками з ЗАГАЛЬНОУКРАЇНСЬКИХ сайтів?




Все просто: вони стали на ту саму слизьку стежку гонитви за цифрою, а не якістю, що й УА-Репортер. Такі матеріали при сенсаційних заголовках мають шанс потрапити на головну сторінку порталу Укр.нет, який має значно більшу відвідуваність в порівнянні з регіональними ресурсами. І тоді на цю одну-дві інформації ( а не на весь сайт) може зайти моментально від кількох сотень до кількох тисяч відвідувачів. Але це не відвідувачі сайту, вони не читають інші інви на цьому сайті, це захід відвідувачів Укр.нету. Так, цифра відвідуваності ФОРМАЛЬНО наче б то збільшується, але РЕАЛЬНІ авторитет і відвідуваність сайту - ні.



Станом на зараз (як і протягом всього дня) Закарпаття онлайн обганяє Мукачево. нет мало не на тисячу відвідувачів - 4557 проти 3837. Але ситуація може змінитися - щойно пан Тужанський закинув туди кілька передертих з загальноукраїнських сайтів інф - (Не встигши зализати рани, Тимошенко знову хоче вибори, Сталін "захопив" Луганськ (ФОТО), Януковича-молодшого можуть посадити за грати, У Нацкомісії з моралі захистять дітей від порносайтів). І кидатиме далі, поки не "зачепиться". Так що цифра може змінитися. Але, як я уже казав, сайт від цього не стане ні авторитетнішим, ні відвідуванішим.



Закарпаття онлайн теж є партнером Укр.нету. Але ми не займаємося таким окозамилюванням. І кидаємо матеріали не тоді, коли вигідно, а оперативно і якісно. Намагаємося бути найкращим закарпаитським сайтом, а не найгіршим "українським". Саме тому, в кінцевому підсумку, маємо і більше. і якісніших читачів, блогерів, просто друзів...

Евеліна 2010-04-29 / 17:39:00
І справді! Це віртуальне шоу!

Алла 2010-04-29 / 17:20:00
поки що...

Алла 2010-04-29 / 17:11:00
угу, це спаринг.

а я, як жінка, люблю спостерігати чоловічі забави)

і просто не можу відмовити собі у задоволенні і все це тут припинити)

Олег Диба 2010-04-29 / 15:56:00

Алло, "бійки" немає. А я вже шкодую, що вкотре піддався на провокацію і потратив час на "таваріща" :)




І переходу на особистості, Евеліно, у даному випадку не було. Навіть попри формальні ознаки. Перехід на особистості був раніше, в тому стартовому записі в блозі пана Тужанського. Зізнаюся щиро: те свинство "тримає" мене досі. І, очевидно, досі помітно проскакує в моїх коментах: як іронічне ставлення щодо відповідної особи...



Але в даному разі мова йшла про інше: я просто не люблю дискутувати з людьми, у котрих слова розходяться з ділом. Тобто, котрі на публіку говорять красиві речі (підтягуючи письменників, цитати і філософські школи), розраховуючи, мабуть, на жіночу аудиторію, котра, як відомо (і як правило. Бо є, безумовно. винятки) "любить вухами", тоді як в реальному житті сповідує зовсім інші "цінності", принципи поведінки і цілі. Саме тому, і цього разу власноруч спровокувавши перехід на особистості (з декларації його "Я" починався вже навіть перший пост) Дмитро Тужанський швиденько "з'їхав" з невигідних йому "ілюстрацій"...




При цьому, визначально я не вибудовував розмову довкола постаті Дмитра. В основу розмови я поклав власний світогляд. Тужанський, як це завжди буває, притулився сам. І що тепер накажете мені з ним робити?.. :)



Коротко: вважав, вважаю і буду вважати, що принципи, викладені на словах, мають сповідуватися у житті. В своєму записі до котрогось запису у блогах ще раніше зафіксував людську рису, яка справді здатна вивести мене з рівноваги - БРЕХНЯ. В усії її варіаціях - фальші, лицемірстві, політиканстві і політологстві.



П.С. "Вважав, вважаю і буду вважати" сприймайте як формальну прив'язку до Аллиного запису, у котрому йдеться про час. Так що, панове Адмін, офтопу не було - все в тему... :)

Алла 2010-04-29 / 14:48:00
Евеліні

Обережно, в цій "бійці" третій зайвий)))

Евеліна 2010-04-29 / 14:13:00
Адмін постійно пише: "не можна переходити на особистості".



Але з боку О. Диби й Д. Тужанського (який нагадує мені мого київського однокурсника) -- тільки особистості, з'ясування стосунків :(

Евеліна 2010-04-29 / 14:10:00
До Юри



Я і не кажу, що Коельо має свою філософію. Все було сказано вже давно іншими людьми, а сьогодні ми їх перемпівуємо і вважаємо себе розумними.




Скажу ще раз, на мою думку, талант і в тому, що людина здатна про непрості речі говорити простіше.



Ось тепер страждаю над "Нотрдамдеюкрейн" О. Забужко.

Евеліна 2010-04-29 / 14:07:00
Таке враження, що Олег із Дмитром навіть не визначили предмет дискусії...

Тут залишається лише побитися :))


Алла Хаятова
Публікації:
/ 29Я програла
/ 4Великі ужгородці. Рошковичі
/ 4Великі ужгородці. Бокшай
/ 22"Білі плями" і "великі ужгородці"
/ 31118?
/ 13Великі ужгородці. Петро Сова. Далі буде…
/ 61Великі Ужгородці
/ 109.05
/ 3Святий Ян Непомуцький повертається в Ужгород
/ 11передЧУТТЯ ВЕСНИ
Сонце Ольга, або У дітей з Батьова – нові друзі
/ 1739, або Яночка та інші (ВІДЕО, ФОТО)
/ 3Конверти від Ужгородського Миколайчика
/ 1Ужгородський Миколайчик запрошує на аукціон!
/ 46Кінцеві титри
/ 60Ужгородський Миколайчик. P.S.
/ 1Посланець Святого Миколая – вже в Ужгороді!
/ 3Пошта Святого Миколая
/ 5Ужгородська Резиденція для Посланця Святого Миколая
/ 2Ужгород готується зустріти Посланця Святого Миколая
/ 11В Ужгороді буде офіційне представництво Святого Миколая
/ 14Аварійно небезпечна ділянка життя
/ 13Опери. Ті, хто за кадром
/ 7Безсоння
/ 11Липова алея, або Літні зелені ужгородці
» Всі записи