Життя в Україні поліпшилося...

ще вчора

Життя в Україні поліпшилося...

Класичний філолог Тетяна Петрівна все своє трудове життя віддала літературній ниві – працювала літредактором у видавництвах та редакціях газет. За майже чотири десятиліття високопрофесійної роботи заслужила від держави пенсію у… 680 гривень. Тетяна Петрівна заощадлива – утримання однокімнатної квартири обходиться їй у 200 грн. Щоб купувати найнеобхідніші продукти та ліки, про заслужений відпочинок мусила забути і, незважаючи на болячки, шукати собі підробіток. Благо, що конкурентів – висококласних літредакторів, нині обмаль.

П’ять років тому, як і десятки мільйонів "маленьких українців", вона щиро сподівалася, що Ющенкові "Десять кроків назустріч людям" зменшать прірву між владою і народом та полегшать їй життя. Сподівання повільно, але безповоротно вивітрилися, як і рейтинг Віктора Андрійовича. Потім був Юльчин "Український прорив", суспільний ефект від якого був схожий на ефект прорваної у квартирі водопровідної труби. На минулих президентських перегонах Тетяна Петрівна повірила, що, нарешті, відтепер буде "Україна для людей", а "життя поліпшиться уже сьогодні", і підтримала Віктора Федоровича. Як це йому вдасться зробити, вона, як і мільйони українців, не замислювалася: обіцяє – значить зробить. Та ба! Ледве тиждень пробув В.Янукович у президентському кріслі, як заявив, що українцям слід запасатися терпінням, бо зримих результатів від реформ треба чекати впродовж наступних років. Зате підвищити тарифи на газ та комунальні послуги вже найближчим часом майже гарантував новоспечений віце-прем’єр С.Тігіпко. Ось тобі, пані Тетяно, і Юрїв, чи пак, Вікторів день!

Університетським однокурсником Тетяни Петрівни був Олег Володимирович. Нуднувата класична філологія його цікавила значно менше, ніж кипуча громадська діяльність на факультеті, тож, отримавши диплом, пішов працювати у Контору Глибокого Буріння. Спочатку йому доручали приносити інформацію про студентські настрої у рідному вузі, згодом – занотовувати все, що каже невдоволений Петро Скунць, та виявляти місця, де священик Іван Маргітич проводить греко-католицькі богослужіння. Потім він відслідковував контакти В’ячеслава Чорновола під час його роботи метеорологом на Воловеччині, їздив у відрядження фіксувати на камеру учасників ланцюга єднання Львів–Київ із крамольними синьо-жовтими прапорами у січні 1990 року, реєстрував учасників екологічно-антипістрялівських мітингів, які проводили у Мукачеві невгамовні Євгенія Деркач та Любов Караванська, вивідував, де хустський дантист Михайло Джанда підпільно друкує рухівські листівки. Через десяток літ вдячна влада незалежної України гідно оцінила "внесок" Олега Володимировича у розбудову держави: окрім пенсії у майже 6 тис. грн. присвоїла йому ще й звання "Заслужений юрист", що, окрім нагрудного знака, дає право і на комунальні пільги.

Схожих до Олега Володимировича  "будівничих" України, у яких життя поліпшилося ще вчора, – десятки тисяч. Вони, за словами народного депутата А.Яценюка, щомісячно отримують пенсії 20–30 тис. грн., а окремі – і по 120 тис. Таку, з дозволу сказати, соціальну справедливість чомусь впритул не бачила "помаранчева" влада. Нині ж у керівних кріслах, включно з президентським, засідають "блакитні" державники, які прийшли до влади на хвилі обіцянок українцям поліпшення життя "уже сьогодні". То може варто їм нагадати, що "сьогодні" вже настало, а обіцяне поліпшення життя, як і наведення елементарної соціальної справедливості у "пенсійному фонді" України, чомусь запізнюється. Чекати ще кілька років на ефект від суспільних реформ В.Януковича Тетяна Петрівна та її ровесники просто не мають часу.

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
24 березня 2010р.

Теги: пенсія, газета, університет, філологія,

Коментарі

****** **************** 2010-03-26 / 08:10:00

Коментар вилучено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

Andriy Lyubka 2010-03-25 / 15:31:00
Юрієві: малося на увазі не ім"я конкретного політика, а постійний процес переобрання одних і тих же "героїв".


А пенсіонерів справді жаль, ти правий.

Юрій Лівак 2010-03-25 / 09:31:00
Андрію, як ти думаєш, за кого треба було голосувати, щоб Тетяна Петрівна отримала достойну її пенсію? Вони однакові і не дбатиме про пенсіонерів ніхто. На жаль, це найбільш незахищена верства. Якщо люди працездатного віку при наявності голови на плечах ще зможуть жити нормально навіть у наших умовах, то пенсіонери всі сили вже давно віддали на роботу, але цього ніхто не цінує.

Andriy Lyubka 2010-03-24 / 21:31:00
Василю Івановичу, ви цілком праві, але люди голосують інакше. І нема на то поки ради...

але буде.

Жолт 2010-03-24 / 21:11:00
За таких умов пенсія "маленького українця" - це просто жахіття на додачу до принизливої старості.За що служити "отєчєству"?для чого тратити нерви й здоровя,для мізерної платнички?Стукачів та брехачів було за всіх часів і народів.Студент Петров капав на Тараса Шевченка й кирило-мефодіївців,поліційний пристав на Миколу Лисенка.Їм усе файно жилося.Ми в міру можливостей випиваймо(не бухаймо!) кожне сьогодні,бо часу,справді,як у класичного філельоґи.O tempora o mores

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 11Бізнес на свободі
» Всі записи