Та відчепіться з отим 8 березня!, Або Спасибі за вітання!

От чому для всього треба привід? Якось ми з товаришкою, з'ясувавши, що іноді для відновлення гармонії із всесвітом нам необхідно в затишній атмосфері при добрій розмові випити пляшку шампанського, вирішили - привід для цього завжди знайдемо. Без календаря.

Алла Хаятова
Алла Хаятова

Бо просто треба вирішити, чому саме радіти. І це як життя в цілому, так і вдала стаття, скинутий кілограм, нова спідниця, 5 кошенят у кішки, а чи - п’ятниця важкого тижня… "Привітати жінок!". Такий віртуальний припис з’являється у розкладах чоловіків на початку весни. Привід – 8 березня. Коли якісь дивні пані заварювали цю кашу, схоже, зовсім не йшлося про тюльпани, парфуми і 20 листівок в електронній пошті. Усенький тиждень тебе сумлінно вітають, а ти усміхаєшся і мимоволі асоціюєш милу фразу: "мовчи, жінко, твій день – 8 березня!".

Частина "народних прикмет" початку весни нагадує отой "веселий" новорічно-різдвяний період: люди (а головно мужчини) рискають в пошуках абищиць, крамниці магазинів повні черговими (так і хочеться сказати "дєжурними") подарунковими комплектами. Відтак - шафа на роботі демонструє: в шампанському, принесенім усіма охочими й надалі плідно співпрацювати, можна купатися. Від цукерок, навіть найсмачніших, крутимо носом (колега вже другий день скаржиться: може, підемо по-людськи пообідаємо?). І, як у славні грудневі-січневі часи, фігура вже готова вголос пожалітися на солодощі… До того ж всі навколо при розмові неодмінно скажуть: "З наступаючим!". Щось це мені нагадує…
 
Якщо ж серйозно, Міжнародний жіночий день під кодовою цифрою 8 дратує з цілком серйозніших причин. Якесь це свято добровільно-примусове. Тут ще й колега розповідає: за соціологічними опитуваннями, 30% жінок змушені брехати співробітникам і знайомим про восьмоберезневі подарунки – вони їх просто не отримують… Жерсть!
 
Розсудливі дорікають: хіба жінку слід вітати лише один раз у березні? Мовляв, кожен день є святом жінки. (Ті ж, у кого в особистому житті так і є, найчастіше про це мовчать). А мій улюблений режисер додає: чому 9-те березня є менш жіночим днем, аніж, приміром, 25 травня? Дехто згадує про принцип "як 23 лютого проведеш, так 8 березня і зустрінеш". Найсмішніше ж, що кожна з противниць свята під цифрою 8 відчує себе ображеною, якщо її не привітати. Я ж нарікаю: а чому це я МУШУ мати свято. Зовсім інше питання – якщо я ХОЧУ мати свято. І оце ХОЧУ ще ніколи не збігалося із 8 березня. А цукерки доводиться їсти…
  
Завжди із сумом дивлюся на гуртки жінок, котрі йдуть з роботи з однаковими букетами (як хтось підмітив, через цей масовий психоз у першу декаду березня кожна пані відчуває себе неповноцінною, якщо не тягне бодай бідненької косички). І хоча 8 березня таки здатне подарувати приємні емоції (от і наші хлопці цього річ справді потішили, привітавши від душі), я зважила свято за трояндовим принципом. Що таке троянда 8 березня? Те, що годиться (як варіант – те, що образливо не отримати). Що таке троянда іншого дня? Радість. Тож, я – за троянди НЕ 8 березня. Власне, найкращі подарунки – завжди без приводу.
 
Ні, я не належу до войовничих феміністок, котрі життя кладуть на те, аби довести, що жінка – теж людина (вважаю, що ніхто в цьому й не сумнівається). І визнаю: у Міжнародного жіночого окрім безперечної приємності привітати маму, є й інші позитиви. Як от дисконтні пропозиції від улюблених магазинів. Ба навіть хороший гель для душу - зайвим не буває. Тим паче не буває зайвих приводів піти з дівчатами в сауну. Ще ж завдяки святу є додатковий вихідний, - цей безперечний 8-березневий плюс відзначають і чоловіки.
 
Та саме мужчин і найбільше шкода цього дня. Напружені триборством "квіти-подарунки-вітання", часто мають багаторазові забіги: колежанки, матері, дружини, коханки… В котрийсь рік я таки не витримала і надіслала друзям-мужчинам есемески зі співчуттям з приводу 8 березня. З тих пір більшість з них мене з цим "празником" не вітають, а найкмітливіші переключилися на привітання просто із весною, до того ж воліють це робити завчасно - не те що не 8, а навіть і не 7 березня…

Чоловік же ж давно визначився, і дуже втішно та щоразу по-новому вітає мене із настанням весни. Ще цікавіше з тих пір, як ми дізналися, що 1 березня – Міжнародний день улюблених мною кицьок…

Власне, найправильніше робить моя мама: вона радіє 8 березня, як і кожному святу. Вважає це найкращим приводом приготувати щось особливо смачненьке. І щиро тішиться як дорожчим подарункам, так і звичайним тюльпанчикам. До речі, через мамині квіти з дитинства в мене головна восьмоберезнева асоціація – з цілком надзвичайним холодним запахом ранніх весняних квіток. І вже це відчуття спонукає змиритися з Міжнародним жіночим днем. Ну а подружки… Більшість з моїх любих дівчат мирно співіснують з цією датою. Дехто полегшує життя чоловікам і замовляє собі в презент парфуми. Свято вдається, адже хороші парфуми для жінки радість. Навіть 8 березня.

Тож, може, най живе 8 березня?

Тим паче, що ми з моєю кішкою вже відсвяткували 1-го…

Ну, і я справді вдячна усім за вітання!

06 березня 2010р.

Теги: 8 березня, привітання, аналітика

Коментарі

Ми Хай Ло 2010-03-16 / 13:21:00
Алла, про яке таке 8 березня після 6 березня 2003 року взагалі йдеться?


В Україні з тієї дати усі громадяни лише чоловічої статі, бо всі стали "браття".

Хто не знає - просто уважно перечитайте текст Закону України "Про Державний гімн України"

А ще Тарас Шевченко попереджав:

"А сестри! Сестри!

Горе вам, мої голубки молодії":

Даруйте гімновим словам -

Ні долі в них вам, ні надії!


Серйозна втрата :( 2010-03-13 / 21:19:00

Да...Серйозна втрата :( Плакати буду.

Яку суть обговорювати? У чому Ви бачите суть?



Ви критикуєте УА -репортер. А у самих в активі тільки нудні тексти. Дві сторони одного низу.

Усе занадто однобоко. Люди повинні писати та говорити тільки те, що Вам подобається. В іншому випадку - забороните доступ до сайту :)

Не дуже й потрібно читати думки дуже вузького прошарку однодумців,які на жаль варяться у своїй пихатості і навіть не задумовуються, що навколо є інший світ і інші думки.






Щасти Вам у пошуках суті. Можливо тоді сайт стане популярним, живим і цікавим.



Вас попередили за відверте і безпідставне хамство. А загалом у вас назбиралося забагато жовчі. Щось мусите з цим робити. :) Адмін

Щось ти довго спав, Яромисле 2010-03-13 / 20:35:00

Будете продовжувати в тому ж дусі - забороню доступ не тільки до коментарів, але й до сайту загалом. Вчіться обговорювати суть сказаного, а не людей. Адмін

Яромисл 2010-03-13 / 14:01:00

Пані Алло, підтримую на 100%!


Безтолкове совкове свято, як і Новий год, Вєлікій октябрь - того самого поля ягода... Особливо добиває, що вся телевізія пвмісяця забита тільки цим "восьмим марта". Ніби нама про що інше говорити...

День народження Шевченка - в тіні. День Новоліття (на рівнодення) - справжній прихід весни - зовсім не згадується... Совок forever?

А дружину я вітаю, до речі, в інший день...

З 8 Марцом Вас! 2010-03-09 / 17:08:00
http://www.videosurf.com/video/skupina-pocit-video-klip-erven-ru-a-usta-malinove-udovky-91595606

сорри 2010-03-09 / 00:22:00

Чоловіче,



ваша невдоволеність видає в вас не чоловіка, а самотню жінку, котра 8-го березня залишилась без хоча би чергової троянди.

Чоловік 2010-03-08 / 22:24:00
дуже дитяча думка у автора. головний принцип дітей - аби не так як усі! тут так само.

xXx - Авторка - Інні 2010-03-08 / 21:53:00
ги =) просто Санта Барбара :))

Авторка - Інні 2010-03-08 / 21:40:00
Спасибі, пані Інно!



(так і хочеться сказати «панно Інно», цитуючи класика, але Ви, певно, пані.

Люблю це ім'я - його носить моя рідна сестра)



Щодо вікіпедії - то просто текст про давньоримське свято у Вашому пості той же, що там :)



Щодо "властивого журналістам" - цілком інша тема.




Ну а буденність.



Якщо я не вважаю 8 березня визначним приводом для гучних святкувань і не чекаю в цей день нічого для себе (і, відповідно, все маю за сюрприз :)) це не означає, що я не вітаю маму і не маю в цей день позитиву.



От і нині (8 березня, вихідний, понеділок :)) чоловік подарував мені зимову казку: у Лумшорах не тільки морозно, але й білосніжний рипучий сніг й бризки від водоспадів грають на яскравім сонці. Все це було особливо красиво, зважаючи на те, що ми вже проводили зиму.



«Ми самі майстри своїх свят і буднів» - згідна стовідсотково. Просто наголошую: мені для свят календаря не треба. То ж право призначати для себе той чи той день особливим залишаю тільки за собою.



Якщо Вам більш до душі календар - це Ваш особистий вибір.



Власне, для гарного настрою кожен привід добрий - це й була одна з основних думок мого тексту - про радість не З ПРИВОДУ, а БЕЗ.


Інна-авторці 2010-03-08 / 20:37:00
Дякую, пані Алло за привітання. На жаль, не читаю вікіпедію. Це більш властиво журналістам користуватись різними довідниками при написанні того чи іншого матеріалу. Я захоплююсь друкованою технічною, або історичною літературою.



Відносно "обязаловки", то Ви самі собі непомітно і відповіли: "Власне, у кого як.".



Традиції є древні, є ще зовсім молоді - суть не у віці. Для моєї мами (73р) - це свято на яке з*їзжаються до неї всі діти. І вона знову всіх може бачити разом, радуватись внукам. Життя усіх нас розкидало по світу і лише 4-и рази в рік ми можемо усі зустрітись.

Ми самі майстри своїх свят і буднів. Хтось смс-ки "дурні" пише. А хтось влаштовує свято "позитиву" . "По Сеньке шапка".


Щодо 14 лютого, для Вас - це не свято, а от для мене ("...у кого як") - саме велике свято:

1)день народження чоловіка;

2)день знайомства з чоловіком;

3)день закоханих - бо для моєї сім*ї він став саме таким :)

І день Івана Купала теж подвійно святкуємо - день народження батька.

Це я все пишу не для того, щоб поділитись біографією. На справді, у кожного по-своєму. І залежить тільки від нас самих і нашого сприйняття та відношення.




Ви для себе перетворили цей день в буденість. Це Ваше право і Ваше рішення.

А я вдячна чоловікові і сину за цей прекрасний день, який ми провели разом із відчуттям свята, позитиву.



Вітаю з Жіночи днем, пані Алло, хоч Ви і не вважаєте цей день святом.

Авторка - Інні 2010-03-08 / 17:28:00
Так, і Японія, і Давній Рим. а в новішому часі ще мітинги у Чикаго.

Пані Інно, і ми теж читаємо вікіпедію :)



ЦУРАТИСЯ свого навряд хтось бажає.

Ось тільки СВОЄ у кожного своє.



І - я не ПРОТИ того, аби з нагоди 8 березня вітали жінок, якщо це подобається тим, кого вітають, і тим, хто вітає.



Я просто волію не перетворювати своє життя на «обязаловку» за календарем, а мати право вибирати собі приводи для радості. Тим паче, що, слава Богу, маю їх доволі. Як, власне, і бажання радіти.



А от щодо традицій - дозвольте сперечатися.



Ну не є 8 березня вкоріненим у питомо український календар. Щоправда, ще більш штучним є свято 14 лютого, на відміну від традиційного слов'янського Купала.

Це вже щодо Ваших слів з приводу етнічності.



І. Ви кажете: «У нас не має ЦІННОСТЕЙ, немає внутрішнього миру і рівноваги.»



Власне, у кого як. Але, у кожному разі, не заперечення 8 березня є найбільшою проблемою українців сьогодні. Зокрема, і щодо "дезорієнтації у своєму минулому», на якій Ви наголошуєте.



Є набагато красивіші і потрібніші традиції, про які ми (українці) забуваємо. Не заюуваючи водночас слати в есемесках "дєжурні" віршики, шануючи велике свято 8 березня :)



Якщо Ви вважаєте 8 березня однією з чільних цінностей - тіштеся йому.



Пані Інно, щире моє Вам вітання з нагоди Міжнародного жіночого дня! Нехай у Вас завжди буде настрій, котрий відповідає тій кількості квітів, які сьогодні дарують усім жінкам по всіх усюдах.

Ось так Ок?

карета скорой помощи 2010-03-08 / 16:57:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

местный 2010-03-08 / 16:28:00
Инна, это конечно здорово, что мы следуем традиции немки Цеткин возобновить древнеримский праздник богини Весты но... разве этим мы хоть как-то приблизились к СВОИМ корням? ничуть... мы как раз безликой толпой идем покупать цветочки в этот день...

с праздником Вас, конечно, но праздник-то какой-то надуманный... когда Цеткин его проталкивала, это было понятно, а сейчас-то ?

Інна 2010-03-08 / 15:34:00
1) В Японії 3 березня святкують день дівчаток та ляльок. В цей день скрізь виставляються власноруч зроблені ляльки в національних костюмах. Також для діток організовуються лялькові вистави. Усі поздоровляють дівчаток, жінок та дарують їм різну смакоту. Тобто по всій Японії проводиться така своєрідна "арт-терапія".

МИЛЕ і ПРЕКРАСНЕ свято, яке дає усім масу ПОЗИТИВУ!!!!



2) Ще в Древньому Римі 8 Березня відзначали ДЕНЬ ШАНИ ЖІНОК. Тоді його святкували заміжні матрони. Чоловіки їм дарували різні подарунки та оточували турботою. Усі одягали святковий одяг і йшли в храм богині ВЕСТИ, що була БЕРЕГИНЕЮ сімейного вогнища та благополуччя.

Тому цей день можна вважати ДНЕМ СІМЕЙНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ і ДНЕМ БЕРЕГИНЬ СІМЕЙНОГО ВОГНИЩА -ЖІНОК!!!!

Це те, що є нерозмінною цінністю і складовою щастя, як дітей, так і жінок та чоловіків.



3) Кларі Цеткін приписують запровадження святкування Дня Жінок, але це не зовсім так. Швидше вона тільки поновила древню традицію. Якої дехто зараз намагається ЧУРАТИСЯ.



4) Наше суспільство поступово перетворюється в убогий і неосвідчений натовп, який дезорієнтований відносно свого минулого і не може здобути впевненості в майбутньому.

МИ ПЕРЕТВОРИЛИСЯ в МАСУ, що РОЗКОЛОТА ІДЕОЛОГІЧНО і ЕТНІЧНО!!!!!

У нас не має ЦІННОСТЕЙ, немає внутрішнього миру і рівноваги.

Згадайте слова класика : "Не чурайся свого роду..."

bjt 2010-03-08 / 11:43:00
Неделю бегал в магазины:

Роше, Ланком и Лэтуаль.

Полдня потратил на картины,

чесал затылок на хрусталь.

Смотрел наборчик маникюрный

с названьем странным "Золингер",

платочек приглядел ажурный...

Не то... Не то... Не то совсем!

Потом подумал про колготки

И, не решившись и на них,

купил ей пять бутылок водки!

Пусть будет праздник на двоих!





djn 2010-03-08 / 11:41:00
Подвядшая мимоза. Поникшие тюльпаны.

Уставшие мужчины столпились, как бараны.

И мнут в руках подарки, и комкают обертки,

И думают, когда же возьмут подарки тетки.

А ведь еще, возможно, и речь толкать придется.

А может, чмокать в щеку. Ну вот, сейчас начнется...

Но невдомек беднягам, что теткам тоже гадко,

Кому он, на фиг, нужен, восьмое это, марта?







Pfr
2010-03-07 / 23:25:00
Все дуже класно написано і сфоткано (тільки от телефончика Алли немає :) , щоб домовитись про можливість особистого привітання, наприклад) :)

Для сорри 2010-03-07 / 22:12:00
Цікаво, "сорри" - це теж літературна русинська мова?


Пане, Ваша "багата" ментальність, що опирається на так звану повноту "літературної" мови вражає!

Інна 2010-03-07 / 18:17:00
Яке їхало, таке здибало :(

Кожному за рівнем і кожному за вподобанням.

Комусь серіал "про слізне кохання" цікаво дивитись, комусь Біблію читати, хтось засипає над першим та другим, але з задоволенням копирсається у теоріях квантової механіки.

Я не дивлюсь канал "Тиса" (та й інші канали не дуже пещу своєю увагою) і не можу оцінити майстерності пані Али. Не можу давати і оцінку написаному вище нею тексту, оскільки не маю відповідної компетенції (освіти, спеціалізації).

А те, що погляди на тему, якої торкнулась пані Алла у нас різні, то й життєві приорітети, досвід, події, вподобання - теж різні.


Але кожна думка має право жити, незважаючи на те подобається вона мені, чи комусь іншому, чи ні.

Якщо читають, залишають коментарі, отже комусь це цікаво.



местный 2010-03-07 / 18:16:00
Алла, ну согласен, что эти 23 февраля и 8 марта - ерундень полная. Но тока попробуй не поздравь Ж с 8 марта, а например за неделю до этого поздравь с днем кошачков - ну что будет? обид на 1,5 года... да проще розочку подарить, сами понимаете :)


в общем, виртуально поздравляю и целую в щечку :)


Алла Хаятова
Публікації:
/ 29Я програла
/ 4Великі ужгородці. Рошковичі
/ 4Великі ужгородці. Бокшай
/ 22"Білі плями" і "великі ужгородці"
/ 31118?
/ 13Великі ужгородці. Петро Сова. Далі буде…
/ 61Великі Ужгородці
/ 109.05
/ 3Святий Ян Непомуцький повертається в Ужгород
/ 11передЧУТТЯ ВЕСНИ
Сонце Ольга, або У дітей з Батьова – нові друзі
/ 1739, або Яночка та інші (ВІДЕО, ФОТО)
/ 3Конверти від Ужгородського Миколайчика
/ 1Ужгородський Миколайчик запрошує на аукціон!
/ 46Кінцеві титри
/ 60Ужгородський Миколайчик. P.S.
/ 1Посланець Святого Миколая – вже в Ужгороді!
/ 3Пошта Святого Миколая
/ 5Ужгородська Резиденція для Посланця Святого Миколая
/ 2Ужгород готується зустріти Посланця Святого Миколая
/ 11В Ужгороді буде офіційне представництво Святого Миколая
/ 14Аварійно небезпечна ділянка життя
/ 13Опери. Ті, хто за кадром
/ 7Безсоння
/ 11Липова алея, або Літні зелені ужгородці
» Всі записи