Чендей-книга

У рамках щойно відкритого чергового Чендей-фесту презентовано друге, значно розширене порівняно з попереднім, видання “Іван Чендей у колі сучасників”.

Чендей-книга

Укладачі книжки О.Гаврош, С.Кіраль, І.Когутич, М.Чендей-Трещак, О.Шмайда здійснили титанічну роботу. Це найбільший на сьогодні збірник матеріалів і спогадів, присвячений конкретному закарпатцеві (532 с.). Він містить 22 газетні публікації самого І.Чендея, присвячені різним його сучасникам, та 40 спогадів про нього.

Уміщено статті І.Чендея про М.Кречка, П.Тичину, Й.Бокшая, Г.Ігнатовича, П.Лінтура,П.Сову, М.Чайковського, Ф.Манайла, А.Ерделі, А.Коцки , Емедвецьку, Скунця, М.Томчанія, Ю.Шкробинця, А.Кашшая,. Маркуша, В.Микиту, М.Романишина,І.Мешка, П.Чучку-старшого. Вони містять як унікальний фактичний матеріал, так і цікаві авторські оцінки.

Серед мемуаристів М.Бабидорич, Ю.Бача, О.Божко, В.Брюховецький, В.Габорець, І.Дзюба, М.Жулинський, М.Ільницький, П.Кампов, Д.Кешеля, І.Коршинський, В.Марко, І.Мешко, М.Мушинка, М.Носа, О.Пекар, П.Перебийніс, І.Ребрик, М.Слабошпицький та інші.

Видрукувано також вірші Д.Кременя, П.Мідянки, Д.Павличка про Чендея, велике інтерв’ю О.Гавроша.

Окремо подано велику розвідку Сидора Кіраля про листування І.Чендея. Київський науковець, який вже багато років опрацьовує рукописну спадщину письменника, планує найближчим часом підготувати до друку три томи листів І.Чендея, а також монографію про Чендея як сценариста.

Вінчає збірник вибрана бібліографія І.Чендея. Вона включає публікації самого письменника, а також нові матеріали про нього, що вийшли після університетського бібліографічного покажчика “Письменник Іван Чендей” (2006), а також цілий ряд позицій, які були пропущені у тому довіднику. Бібліографію доведено до 2020 р. Вона включає також цілу добірку публікацій про конкурс малої прози і Чендей-фест.

У результаті ми отримали стереоскопічний, поліфонічний текст про видатного закарпатця, де його охарактеризовано з найрізноманітніших, часом доволі несподіваних ракурсів. Іван Михайлович чи не вперше постає в усій своїй складності, багатогранності, знову говорить з нами як живий з живими. Дуже символічне фотографічне оформлення книжки — чорне з білим. Усередині вона теж уся побудована на контрастах, на максимальному напруженні зору, намаганні навести критичну різкість на події культурного і громадсько-політичного життя нашого краю у минулому столітті. Книжка стане важливим підгрунтям для подальших студій з чендеєзнавства, актуалізує увагу загалу до цієї непересічної постаті.

 

11 вересня 2020р.

Теги: