Просвітянський календар

Побачив світ Календар крайового товариства “Просвіта” на 2017 рік, де на 160 сторінках уміщено 55 ювілейних матеріалів та інформацій про минулорічні акції товариства, а також 4 некрологи.

Просвітянський календар

Календар – двадцять четвертий за часи існування відродженої організації. Коли ж брати й період існування історичної  “Просвіти”, то тоді з 1923 по 1938 випущено ще 16 календарів, то ж нинішній збірник виходить ювілейним 40-м.

Рік напрочуд щедрий на ювілеї, особливо сторічні. Книжка традиційно відкривається переліком цьогорічних церковних дат та списком історико-культурних ювілеїв.  Багато їх пов’язано із століттям від початку Українських визвольних змагань 1917 року.  Також матимемо 200-річчя М.Костомарова і А.Добрянського, 180-річчя О.Митрака, 175-річчя М.Лисенка, 150-річчя О.Колесси і владики А.Паппа, 125-річчя М.Куліша, 120-річчя В.Гренджі-Донського, О.Фединця, Д.Климпуша, 100-річчяя С.Папа,  А.Патруса-Карпатського,  Ю.Сака,  І.Сарвадія,П.Цибульського,  М.Баботи, 95-річчя І.Чендея і В.Маркуся,90-річчя С.Пеняка,  85-річчя В.Басараба, 80-річчя І.Сенька, М.Сюська,О.Мазурка,  75-річчя П.Скунця і Є.Станковича.  Люди дуже різні ,але об’єднані любов’ю до рідного краю, а головне  – реальною роботою на його благо.

Також наближається 80-річчя Всепросвітянського з’їзду в Ужгороді, коли на пл.Корятовича зібралося тридцять  тисяч патріотів з усіх куточків краю і засвідчили свою єдність перед загрозою світової війни. 75 років виповниться репресивним Ковнерівським процесам проти українських патріотів Закарпаття.  70 років тому убитий чекістами владика Теодор Ромжа.

Про більшість названих ювілярів і відповідні події подано біографічні нариси.

До того ж у календарі подано спогади І.Коршинського про сестру Теофілу – свідка останніх днів Т.Ромжі, його же стаття до 75-річчя УПА.  Є кілька добірок віршів П.Скунця, стаття В.Щура про хори Королева, нарис пам’яті В.Постолакі та інших героїв, що загинули за Україну. Практично кожний матеріал містить оригінальні світлини.

Із ювілеїв населених пунктів найбільш круглі матимуть села Кальник (Мукачівщина), Дубрівка, Глибоке , Лінці (усі - Ужгородщина), яким виповнюється  600 років від першої письмової згадки.

Наприкінці книжки товариство дякує десяти своїм членам , на чиї пожертви і видрукувано дане видання.

Календар засвідчує, що закарпатці ніколи не пасли задніх у процесі українського державотворення, в тому числі і за нинішньої складної доби. Те, що сьогодні за максимально несприятливих фінансових умов видання не переривається, а продовжує вже майже вікову традицію – це справжній подвиг його укладачів і автури.

19 лютого 2017р.

Теги: календар, Просвіта