"Український хор "Карпати" виступив з концертом на "Днях України 2019" в Кошицях (ФОТО)

В останні дні квітня під захистом мерії міста Кошиці вже вп’яте реалізовано «Дні України в Кошицях», організатором яких є Громадське об’єднання «Феман». Від другого річника складовою частиною програми «Днів України» є також урочисті концерти Українського народного хору «Карпати» та його гостей під назвою «Шануємо наші традиції та визначні особистості».

"Український хор "Карпати" виступив з концертом на "Днях України 2019" в Кошицях (ФОТО)

Четвертий концерт хору «Карпати» здійснено в п’ятницю, 26 квітня, в залі Історичної ратуші в Кошицях. Організатором концерту було Громадське об’єднання «КАРПАТИ КОШИЦІ, з фінансовою підтримкою Фонду для підтримкм культури нацменшин «КУЛТ МІНОР». Співорганізатори Регіональна рада СРУСР в Кошицях і Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині.  

На початку концерту конферансьє Людмила Гарянська та Марія Побегова запросили на сцену заступника мера міста Кошиці Луцію Гурбальову та головного організатора Днів України, директора громадського об’єднання «Феман» Едуарда Бураша, які відкрили урочистий концерт. Луція Гурбальова висловилася позитивно про діяльність хору «Карпати» в Кошицях і побажала всім присутнім чудові мистецькі враження. Едуард Бураш висловив подяку хору «Карпати» за те, що щорічно допомагає не тільки в організаційних справах Днів України в Кошицях, але і своїми урочистими концертами в мистецьких програмах Днів України. Між почесними гостями концерту в залі Історичної ратуші були і заступник мера міста Кошиці Марцел Гібода, старостка міського району Кошиці – Над Озером Ленка Ковачевічова, голова РР СРУСР в Кошицях Йосиф Воок, довгорічний спонсор хору «Карпати» Петро Грінко з дружиною та гості з України.

Першою особистістю, якій було присвячено програму концерту був греко-католицький священник, поет і народний будитель Олександр Павлович, з нагоди 200 річного ювілею з дня народження. В честь уродженця села Шаришське Чорне, який цілу свою діяльність пов’язав з нелегкою долею бідного русинського народу під Маковицею, прозвучали три пісні – народна пісня на слова Павловича «Коли муровали Білу Маковицю» у виконанні хору «Карпати» - диригував Святослав Довгович, далі хор виконав пісню «Поляна, поляна» - диригувала Світлана Мартинюк. Пісню «Тот Кпужльовський валал» заспівала лауреатка «Маковицької струни» та довгорічняа солістка хору «Карпати» Марія Побегова за супроводу акордеоніста Ігоря Крети.

Між визначними ювілянтами 2019 року, яких рідним краєм є Пряшівщина, є також професор, юрист і державний діяч Михайло Балудянський, який народився перед 250 роками в русинському селі Вишня Ольшава і був основоположником та першим ректором Санкт-Петербурзького університету. В його честь «Карпати» під диригуванням Світлани Мартинюк виконали дві народні пісні «Гори наші, гори наші» та «Через поле широкоє». Після того публіка бурхливими оплесками на сцені привітала першого гостя хору «Карпати», популярну співачку народних пісень Марію Мачошкову, яка за спеціалізованим сайтом належить до найвизначніших особистостей культурного життя в Словаччині. Своєму земляку Балудянському подарувала, відомі пісні в цілій Словаччині і завдяки її виконанню, а саме «Мамко моя люба» і «Таку-сь ня мамочко» також за супроводу Ігоря Крети. Першу частину концерту  закінчили дві словацькі пісні, якими хор «Карпати» віддав честь словацькому народу – «З Віходней дєвчата» (диригував Святослав Довгович) та «Ака сі мі красна» композитора Євгена Сухоня під диригуванням художнього керівника хору «Карпати» Левка Довговича.

В другій частині концерту на сцену вийшла частина молодіжного оркестра «Музика Ювеналіс», який вже майже три десятки років співпрацює з хором «Карпати». В його супроводі солісти опери Державного театру Кошиці Мар’ян Лукач та Максим Куценко виконали дует з опери «Богема» Джакомо Пучіні. Диригував художній керівник «Музики Ювеналіс» Ігор Довгович.

 «В цьому році відзначаємо 80-ти річний ювілей з дня проголошення Карпатської України. Віддаймо честь героям «Красного поля» під Хустом. «У Карпатах грали бойові гармати... Січ Карпатська вийшла, щоб перемагати!... Поклонімся, браття, їх стрілецькій честі... Досить, досить туги, досить сліз кривавих! Це вони здобули нинішню державу!» - цими словами конферансьє Людмила Гарянська заявила дальший номер програми, пісню «Карпатські січовики» у виконанні хору «Карпати» за супроводу оркестра «Музика Ювеналіс».

Дальший блок концерту присвячено диригенту, композитору популярних пісень Юрію Цимборі, якого соту річницю з дня народження відзначаємо в цьому році. І хто інший би міг краще нагадати ювілянта як Марія Мачошкова, яка так само як Цимбора кілька десятиліть була невід'ємною частиною Піддуклянського українського народного ансамблю і для якої Цимбора написав чимало пісень. За супроводу Ігоря Крети прозвучали пісні «Кедь ня моя мамка» і «Пила я палінку» у виконанні Марії Мачошко, з якою співали разом і глядачі. Блок завершила одна з найпопулярніших Цимборових пісень «Ей, гой, тили-тили-тили» у виконанні хору «Карпати», за супрвроду оркестру «Музика Ювеналіс» та з солістами Марією Мачошко й Андрієм Личком.

В програмі концерту «Шануємо наші традиції та визначні особистості» хор «карпати щорічно  відлає належне Тарасу Шевченку, з дня народження якого в цьому році минає 205 років і якого пророчі слова є актуальними і сьогодні. В честь генія українського народу Тараса Шевченка прозвучали пісні «Ой, ходив чумак» та «Ой, зійшла зоря» у виконанні хору «Карпати» з солістами Томашом Намешпетром, Йосифом Прусаком та Андрієм Личком. Соліст і бандурист Максим Куценко присвятив кобзареві пісню «Ой, у полі нивка», а разом з Мар’яном Лукачом, за супроводу бандури та оркестру «Музика Ювеналіс» виконали дует «Ой, по горі роман цвіте». Далі, за супроводу оркестру «Музика Ювеналіс», прозвучало невмируще «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні хору «Карпати», дуо Максима Куценко та Мар’яна Лукача. Пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» публіка прослухала стоячи.

Дні України в Кошицях в цьому році здійснилися в тому самому часі, в якому християни східного обряду святкують Великодні свята за Юліанським календарем і всюди, де живуть русини-українці, люди вітають один-одного тисячолітнім вітанням «Христос воскресе! Воістину воскресе!», яке зродилося виключно в колисці нашого народу. І так перед кінець програми концерту прозвучала і одна з багатьох обробок великоднього тропаря «Христос воскресе» і всі присутні при виході з залу після концерту отримали від «Карпат» великодню писанку.

«Подай, Господи, організаторам і учасникам програми, вам усім у цьому залі, але й усім добрим людям на світі – щастя, здоров’я, любові та успіхів у житті a Україні мир на «Многая і благая літа.» забажала в самому кінці концерту конферансьє Людмила Гарянська. І зал стоячи прослухав «Молитву за народ» композитора Миколи Лисенка. Сценарій концерту, який підготували Левко і Олена Довговичі, публіка оцінила довгими оплесками і, за першими поголосками про концерт, глядачі відхолили з концерту з великою мистецькою насолодою.  

Вперше в програмі «Днів України», в неділю 28-го квітня, в будинку «Альфа» кошицьких «Kasární/Kulturpark», з великим успіхом виступив Музично-драматичний колектив ім. Тараса Шевченка з Братислави з програмою «Від Дунаю по Лаборець», в якій реалізовано постановку музичної картини Петра Ніщинського «Вечорниці» та «Чертижнянської свадьби» Юрія Шерегія. В програмі колективу прозвучали й пісні у виконанні соліста Словацького національного театру в Братиславі Мартина Мікуша і його дружини Олександри. Прозвучала й пісня у виконанні тріо жінок в такому складі: Oлександра Мікушова, Мішка Братру та Маріка Побегова, солістка хору «Карпати».  Хористи з «Карпат», в суботу 27 квітня, у клубі Регіональної ради СРУСР, своїх друзів з Братислави, в переддень їхнього виступу в рамках «Днів України», привітали й пригощали за багатим  «Великодним столом».

І цьогорічні «Дні України» в Кошицях, повністю виправдали замір організаторів у проглиблюванні співпраці міста Кошиць з Україною. 

Святослав Довгович

Початок урочистого концерту

Відкриття концерту – вліво заступник мера міста Кошиці Луція Ґурбальова, вправо директор об’єднання «Феман» Едуард Бураш

«Коли муровали білу Маковицю» - зачитує Людмила Ґарянська, співають «Карпати», диригує Святослав Довгович

«Поляна, Поляна» - співають «Карпати», диригує Світлана Мартинюк, фортепіано Святослав Довгович

Соло співає Марія Побегова, на акордеоні супроводить Ігор Крета

Соло співає Марія Мачошкова, на акордеоні супроводить Ігор Крета

Співають «Карпати», диригує Святослав Довгович

Співають «Карпати», диригує художній керівник хору «Карпати» Левко Довгович

Дует з опери «Богема» - солісти Маріян Лукач та Максим Куценко в супроводі оркестру «Музика Ювеналіс» під диригуванням Ігоря Довговича

Солісти Марія Мачошкова та Андрій Личко

Бандурист Максим Куценко

Дует «Ой, по горі роман цвіте» - солісти Маріян Лукач та Максим Куценко в супроводі оркестру «Музика Ювеналіс» під диригуванням Ігоря Довговича

«Реве та стогне Дніпр широкий»

Художній керівник оркестру «Музика Ювеналіс» Ігор Довгович

Погляд на публіку урочистого концерту

Заключні моменти

Художній керівник хору «Карпати» Левко Довгович дякує

Писанка як подарунок від хору «Карпати»

Художній керівник хору «Карпати» Левко Довгович вітає за «Великодним столом» друзів і подруг з Музично-драматичного колективу ім. Тараса Шевченка з Братислави

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
01 травня 2019р.

Теги: Карпати, Кошиці, хор

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи