У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді (ФОТО)

Із 24 липня до 1 серпня 2021 року в рекреаційному осередку «Злата Ідка» біля Кошиць, із частковою фінансовою підтримкою Фонду для підтримки культури нацменшин «КУЛТ МІНОР», реалізовано XXVI Літній табір і XXIV Літню школу українознавства «Карпати 2021», організатором яких є Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині.

У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині  знов зустрілася майже сотня дітей і молоді (ФОТО)

У табір у цьому році приїхала майже сотня дітей та молоді у віці від 6 до 18 років з усіх регіонів Пряшівщини, Кошиць і Братислави. 

Програма цьогорічного табору, крім іншого, була присвячена відзначенню ювілею 30 років від першого табору в Миковій в 1991 році. 15-ий раз табір здійснився в осередку Злата Ідка. Уучасники табору згадали і два ювілеї України – 30-ту річницю незалежності та 25-у річницю прийняття конституції.  

Наперекір всім труднощам, які пов’язані з пандемічною добою та обмеженнями, організатори, очолені Оленою Довгович, лектори та члени булави під керівництвом головного коменданта Ксені Рибак, які самі є вихованцями попередніх таборів, вже напередодні табору підготували для учасників цікаву програму повну ігор, але і літнього навчання в ході фахового семінару та воркшопу під назвою «Діти – наше майбуття». Семінар, так само, як і табір, організовано з частковою фінансовою підтримкою Фонду для підтримки культури нацменшин «КУЛТ МІНОР». 

Як і торік, цього року завдяки ситуації, пов’язаної з пандемією корона вірусу, приїзд учасників в ювілейний табір був інший. Кожному при вступі у табір організатори зміряли температуру, більше було і довідок, які діти повинні були принести від батьків і всі учасники старші 10 років повинні були показати негативний RT – PCR тест або довідку про вакцінацію. 

Учасниками табору піклувалася булава у складі головний комендант Ксеня Рибак, виховники Бібіяна Буйдошова, Богдан Довгович, Роман Довгович, Інна Родович, Якуб Гонтковський, Нікола Галчікова, Адріяна та Івана Іванчікові, Барбора Щенсна, Давід Янко, Матуш Пронер, Анета Морозова і Юліяня Савчакова, здоровельничкою була Владка Шакова, лекторми в школі українознавства були Святослав Довгович, Сашка Мікушова, Марія Рибак та Марта Каконі. Хоч більшість учасників вже добре знається з попередніх років, і в цьому році в перший вечір знайомилися посередництвом ігор і вечір закінчили традиційною іскрою на добраніч. 

Діти й молодь прожили знову дев’ять незабутніх днів. В програмі були традиційні теренові гри, в школі українознавства займалися співом, історією, першою допомогою, наймолодші вчилися українську азбуку, всі займалися і практичним пластуванням. В програмі не забракло і улюблене Свято Івана Купала. Дівчата плели віночки і підготували «морену», хлопці Івана та ватру. Після звичайної бійки за Морену вже потічком плавали дівочі віночки, які з води брали хлопці і потім спільно в парах забавлялися коло ватри і врешті шукали чарівний цвіт пaпороті.  

Як і в минулих роках, і в цьому році в програмі були і цікаві зустрічі. Четвертий день табору «Карпати 2021», вівторок 27 липня, був днем відвідин. Після обіду в таборі привітали почесних гостей, Надзвичайного і Уповноваженого посла України в Словаччині Юрія Мушку з дружиною та владику Української грекокатолицької церкви Степана Суса. Крім згадуваних гостей, табір відвідали і виконуючий обов’язки голови Центральної ради Союзу Русинів-Українців Словаччини Павло Богдан, голова Спілки українських письменників в Словаччині Іван Яцканин  та голова Регіональної ради СРУСР в Кошицях Йосиф Воок. 

В середу 28 липня, його учасники побрались «до світа». Новацтво помандрувало на нижній паркінг під «Койшовською голею», де на футбольному майданчику вони урізноманітнили свою мандрівку іграми, а після повернення вони насолоджувались «тостером», який підготував для них кухар. Цього разу старші пішли у зворотному напрямку, як зазвичай, і закінчили свій похід під відомою Хатою Лайошка. 

До табору завітав і квартет молодіжного оркестру «Музика Ювеналіс», який підготував для  учасників цікавий концерт, якого ведучим був мистецький керівник та диригент оркестру Ігор Довгович. В ході концерту свій акторський і співацький талант показали й окремі учасники табору. Частиною концерту була і коротенька програма з нагоди 150-річчя з дня народження найвідомішої відомої у цілому світі української поетеси і письменниці Лесі Українки. Про її коротке і більш як складне життя розповіла лектор школи українознавства Марта Каконі, її вірші для дітей зачитали Борис Мікуш і Софія Соколюк, пісню на її слова заспівала Зоя Онушкова, на скрипці грав Ніколас Корманик, на клавірі супроводив Святослав Довгович разом з квартетом оркестру Музика Ювеналіс. В кінці програми підготувала булава несподіванку для «тітки» Марійки Рибак, яка від першого табору у Миковій готує для дітей інтересні ранні руханки, новаків вчить українську мову і щороку як спонзор приносить у табір дрібні подарунки для всіх його учасників. З нагоди її 70-ти ліття подарували її спеціальний дорт з фруктів, заспівали «Многая літ». Відвідали табір і гості з редакції національних передач Словацького телебачення Люба Кольова з оператором Олівером Шімчіком. 

Сьомий день літнього табору «Карпати 2021», п’ятницю 30 липня, розпочали його учасники урочистою збіркою з нагоди 10-го з’їзду Союзу скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності, якого делегатами через пандемію були лише учасники табору (більше інформацій про з'їзд і його висновки наводимо в окремій вістці). Під час З’їзду «тітка» Марія Рибак передала учасникам табору дрібні подарунки, які їм післало представництвом Європейської Комісії у Словаччині. 

Літній табір «Карпати 2021 пройшов дуже швидко. Надійшов останній день. Заради пандемії коронавірусу і в цьому році закінчення табору було іншим як в попередніх роках. Учасники і на цей раз не готували велику програму для батьків. Підчвс урочистої збірки, якою табір офіційно закінчено, його учасники великим букетом квітів та бурхливими оплесками подякували «тітці» Олені Довгович, без якої би не було в історії останніх тридцяти років записана майже та сама кількість успішних та популярних таборів. Великі оплески надіслали учасники табору і почесному голові «ПЛАСТу» Левкові Довговичу, який на жаль заради здоровельних проблем не зміг в цьому році ні разу прийти між своїх «дітей». «Тітка» Оленка подякувала батькам за те, що довіряють організаторам, і дають своїх дітей в табори і літню школу українознавства,  головною метою яких є  наблизити до дітей тисячолітні традиції Русинів-Українців, та навчити їх азбуку і виховувати до того, щоб і вдома почали з батьками говорити мовою своїх предків. В кінці коротенького прощання з табором ще прозвучали улюблені пісні, «розлетілися» цукорки. Надійшло прощання, обняття, часом і дрібна сльоза і від'їзд у домівки з обіцянкою, що через рік знов зустрінемося.

У ході літнього табору «Карпати 2021» в рекреаційному осередку «Злата Ідка» відбувся ювілейний Х-ий з’їзд Союзу скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині. Його делегатами через пандемію коронавірусу були лише учасники табору. На жаль, з’їзд здійснився без голови Левка Довговича, до якого учасники табору старалися надсилати протягом усього табору багато позитивної енергії до кошицької лікарні. 

І саме Левка Довговича, головного ініціатора відродження ПЛАСТу в Словаччині, який очолював організацію з моменту її заснування у 1991 році, делегати з'їзду обрали почесним головою і прийняли постанову, щоб запропонувати його Головній пластовій булаві на вручення Ордену св. Юрія за заслуги про розвиток ПЛАСТу в Словаччині.  

Новим головою Крайової пластової старшини на дальший виборчий період стала Ксеня Рибак з  Братислави, багаторічний головний комендант таборів, заступником голови делегати обрали Святослава Договича з Кошиць. Скарбником і далі буде Олена Довгович, комендантом уладу новацтва Бібіяна Буйдош, комендантом уладу юнацтва Давид Янко, комендантом уладу старшого пластунства Богдан Довгович, комендантом уладу пластунів сеньйорів Марта Каконі. Володимир Кравець буде в КПС займатися стосунками з крайовими пластовими організаціями у світі. Головою Крайової пластової ради залишилася Марія Рибак, а в її склад увійшли Анета Морозова та Якуб Гонтковський.

Основною метою ПЛАСТу на слідуючий період є поширення гурткової діяльності. В сучасному діють два рої новацтва в Кошицях, від вересня мала б розпочатись гурткова діяльність і в рамках Недільної української школи в Братиславі і відновитися діяльність гуртка і в Пряшеві. ПЛАСТ буде намагатися включити до своєї діяльності і пластунів «0й України», які приїзжають в Словаччину на студії. Більш інтенсивними мали би бути і відносини з пластунами на Закарпатті та в Австрії.  

На уроці співу з Олександрою Мікушовою 

Новаки вивчають українску мову з Марією Рибак

Практичне пластування – картографія з Матушом Пронером

Відкриття 26-го літнього табору та 24-ої літньої школи українознавства «Карпати 2021»

Хорунжі з прапорами

Наказ читає писар Богдан Довгович

Біля таборової ватри

Руханка з Марією Рибак

Теренова гра

Почесні відвідини - Надзвичайний і Уповноважений Посол України в Словаччині Юрій Мушка (четвертий справа) та владика Української грекокатолицької церкви Степан Сус (третій справа) .

Почесні гості з таборовою булавою

Вечірні розваги

Гутірка про Україну з Володимиром Кравцем

Освітній концерт квартету молодіжного оркестру «Музика Ювеналіс»

Учасники табору вітають з ювілеєм довголітню лекторку школи українознавства і спонсора речових нагород для дітей Марію Рибак

Урочиста збірка з нагоди 10-го з’їзду ПЛАСТу в Словаччині – зліва головний комендант і нова голова Крайової пластової ради (старшини КПС) Ксеня Рибак, писар табору та новий комендант уладу старшого пластунства в КПС Богдан Довгович і бунчужний табору та новий комендант уладу юнацтва в КПС Давид Янко.

Передавання дарунків від Заступництва Єврокомісії

Учасники табору після урочистої збірки

Таборова булава

Підготовка до Свята Івана Купала

Свято Івана Купала

На уроці української мови з лекторкою Мартою Каконі

Виголошення найкращих «Пірата» і «Піратки» табору 

Прощання в останній день табору

Закриття табору

Головний організатор Олена Довгович дякує батькам

Великим букетом квітів та бурхливими оплесками подякували учасники табору «тітці» Олені Довгович, без якої би не була в історії останніх тридцяти років записана майже та сама кількість успішних та популярних таборів

Новообрана голова КПС Ксеня Рибак та заступник голови Святослав Довгович закінчують табір

При прощанні появились часом і сльози

 

 

 

Святослав Довгович

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
03 серпня 2021р.

Теги: табір, Пласт

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
/ 1Українці Словаччини святкують цьогоріч День вишиванки онлайн
» Всі записи