Сент-Міклош

Побачив світ п’ятий випуск фантастичної повісті О. Гавроша для дітей про чарівне музейне крісло, яке дозволяє мандрувати у часі (цикл пишеться і видається з 2018 р.).

Сент-Міклош

У черговій книжці «Замок любові» старі персонажі переміщуються до Чинадіївського замку на зламі XVII-XVIII ст., коли там урядували Ілона Зріні та Імре Текелі, що підняли повстання проти Габсбургів. Власне, у замкові 1682 р. князь і княгиня пережили медовий місяць, чим і пояснюється назва повісті. Їхнє весілля у сусідньому Мукачівському замку було найгучнішим за всю історію краю (тисячі гостей і тонни наїдків) про нього збереглися не тільки документальні свідчення, а й розлогі фольклорні оповіді.

Власне, герої твору (кияни і закарпатці) постійно швендяють із князівсько-графської доби у сучасність, тому знайомляться і з нинішнім станом пам’ятки, яка активно реставрується, з цілим рядом наших реальних сучасників, деякі з яких виведено під зміненими іменами, а деякі — під своїми власними. Як живі вийшли Йосип Бартош, нинішній орендар замку, а також його дружина і соратниця Тетяна. Вийшли зовсім як живі — і своїми словечками, інтонаціями, жестами. Просто портрет з натури — із рембрантовськими світлотінями і легкою усмішкою, притаманною для дружнього шаржу: “Бартош був справді людиною-фестивалем. Щороку він вигадував чудернацькі ідеї, і, як не парадоксально, поступово їх утілював”.

Не менш колоритний археолог Олександр Гембас керує молодіжною експедицією волонтерів, що працює у замку. До досліджень долучається маріупольський історик В’ячеслав. Колись на розкопках дійсно працювали студенти з Маріупольского університету, для яких ця поїздка стала захоплюючим знайомством з Закарпаттям, то ж книжка стане несподіванкою і для них. Здобуті археологами речі (переважно кераміка, дрібні кам’яні і металеві предмети) нині зберігаються у великому павільйоні, поступово обробляється, вводиться до наукового обігу і може послужити для майбутнього місцевого музею.

Кілька розділів повісті присвячено фестивалю середньовічної культури і реконструкцій “Срібний Татош” — одному з найкращих фестивалів нашої області, де за участі сотень, якщо не тисяч учасників з цілої України відбувалися реконструкції середньовічних фехтувань і кінних змагань, виставки квітів, кулінарні імпрези, концерти, літературні читання — останні описані в повісті особливо яскраво. Сподіваємося, що після нашої перемоги ці дійства, задумані колись як щорічні, відновляться.

Приємним сюрпризом для автора цих рядків стала поява у даному творі нашого власного персонажа з повісті “Валет Валентина Другета” (2000) — Івана Ходини. У нас він тікає з Ужгорода, оскільки проникнув у таємницю останнього графа Другета і слушно боїться, що його за це стратять, то ж бере курс на схід. Цілком відповідно з цим маршрутом О. Гаврош відправляє його спершу до Мукачева, де Ходина здобуває давній манускрипт, а відтак і до сусіднього замку Сент-Міклош. При цьому він здійснює стрибок у часі і опиняється у замкові вже ХХІ століття, де зустрічається вже зі своїм автором, що саме приїхав на фестиваль, і оповідає йому щойно пережиту власну історію. Так що коло замкнулося.

Перетинається із Ходиною і князь Корятович — правда, не справжній, а театральний, адже О. Гаврош — автор п’єси про цього князя, поставленої Мукачівським театром і показаної свого часу не тільки на його сцені, а й у трьох наших замках — Мукачівському (там була прем’єра), Ужгородському і Чинадіївському.

В цілому повість, що тримається на хвацьки закрученій інтризі, яка не відпускає читача до самого фіналу, нагадує чарівне дзеркало, яке всмоктує тебе до середини, переформатовує там і відпускає на волю вже якимсь зовсім іншим, зміненим, збагаченим, насиченим пригодами і якимись містичними враженнями. Допомагають цьому химерні ілюстрації чинадіївської художниці і актриси Марини Чопей, це її дебют у жанрі книжкової графіки, який вийшов на диво суголосним самому текстові. Тонкі серпанкові силуети балансують на межі дійсного та ірреального, як і уся ця історія. Туристичне Закарпаття отримало ще одну інтригуючу візитівку, яких ніколи не буває забагато. Для багатьох юних читачів це може стати додатковим стимулом відвідати наш край.

 

20 квітня 2023р.

Теги:

Коментарі

Яна 2023-04-21 / 11:14:57
Захотілося прочитати книжку і поїхати в Чинадієво)