Кіно про Миколая

В ужгородському кінотеатрі “5 елемент” відбулася прензентація кінокомедії С.Горова “Пригоди S Миколая” за участю виконавців двох головних ролей В.Вірастюка і М.Лучака.

Кіно про Миколая

Повноцінний кінопродукт для сімейного перегляду знімався у скансені Пирогово під Києвом і у Прикарпатті.  Знаменитий силач постає в образі “домушника”  Кабана, його юний партнер-анатгоніст  багато в чому нагадує Кевіна із “Сам удома” (раз у стрічці навіть звучить це словосполучення), але образ вийшов досить оригінальним, українським, не жорстким, як його американський аналог, а максимально ліричним, дитячим, хоча і теж хлопчиком переможцем.   8-річний Максим Лучак – справжнє кіновідкриття цього року, це артист без усіляких скидок на вік і дебютність.  Долі більшості радянських дітей-акторів склалися свого часу не надто вдало, тому щиро бажаємо Максимкові, аби він переломив цю традицію, уникнгув зоряної ховроби та інших спокус, був завжди таким жвавим, без посереднім і енергійним, як на ужгородській презентації і подарував нашому кіно не менше ролей, ніж було в А.Джигарханяна.  

Попри традиційний кззково-пригодницький сюжет фільм вийшов достатньо глибоким, десь навіть філософським: головна тема – про дорослішання, про те, як із хлопчика прокльовується дорослий чоловік, про роль казки у цьому цілком серйозному процесі.  Максим уміє грати самими очима (колись цим відзначався О.Янковський), на екрані відтворено стільки дитячих емоцій, що диву даєшся.

Василь Вірастюк створив нестандартний образ злодія Кабана (дідусь Фрейд ридав би від задовлення): виходець із дитячого будинка з зачаєною тугою за батьками, з нереалізованою дитячою мрією про пожежну машинку, він так і лишився вразливим хлопчиком у атлетичному тілі. Його не можна однозначно віднести до пекельної стихії, як двох його поплічників, він десь у чистилищі, а за допомогою подій у ніч з 18 на 19 грудня навіть робить спробу прорватися кудись угору.

Гру основного дуету вдало відтінює ще з десяток акторів. Фільм став фактично першим в українському кіно, де створено повнокровний, живий обрах св.Миколая із плоті і крові, у не зовсім звичному вбранні, з не надто прогнозованими вчинками, дуже яскравого і привабливого.

Крім головнохї теми, фільм розглядає проблеми взаємин сестри і брата, дівчинки і її подруг, першого підліткового роману, розлучення батьків, нелегку долю українського програміста, становлення нової поліції тощо.  

Фільм є свідченням стрімкого дорослішання нашого кіно, гарним подарунком до зимових свят усім глядачам  різного віку і сімейного стану.    

 

19 грудня 2018р.

Теги:

Коментарі

Антон Базелінський 2018-12-19 / 22:59:42
Дякую за класну рецензію, пане Сергію!