У Мукачеві один парк нагадує розкішний сад, а для другого ще шукають інвесторів

Потрапляючи у мукачівський парк імені Горького, людина ніби опиняється у розкішному зеленому саду із позаминулого століття. Лавиці, альтанки, охайно вистрижені кущі, фонтан, спів птахів – ну чим не атмосфера минувшини?

У Мукачеві один парк нагадує розкішний сад, а для другого ще шукають інвесторів
Пам'ятники тварин – візитівка зеленої зони
 
Правда, на час прогулянки кореспондента водограй у парку імені Горького не струменів. Як пояснив заступник міського голови Мукачева Ігор Запотічний, це тимчасово – доки комунальники проведуть технічні роботи щодо його обслуговування.
 
Усе ж інше у місцині, що розкинулась майже у центрі Мукачева на двох гектарах на березі Латориці, радує око. Напевно, цей парк можна сміливо вважати найкраще впорядкованою зеленою зоною на Закарпатті. І всім іншим містам та селищам краю слід брати її за приклад.
 
Інший мукачівський парк – Перемоги, набагато більший – розкинувся майже на 11 гектарах землі. За радянських часів тут працювали ігрові атракціони для малечі та дорослих. Та коли гойдалки віджили своє, їх у 90-ті роки демонтували. "Ми визначили місця, де знову хочемо бачити ігрові атракціони та майданчики, – розповідає про майбутнє парку Ігор Запотічний. – Серед підприємців оголосили конкурс. На жаль, поки бажаючих не дуже багато. Та ми їх чекаємо". Міська ж влада у парку вже навела лад. Зокрема, після буревію, що пронісся Мукачевом кілька років тому і повалив тут дуже багато старих дерев. Нині в зеленій зоні – нові насадження. А також вимощено доріжки із бруківки, проведено освітлення, облаштовано оглядовий майданчик з видом на Латорицю та гори, що оточують місто. Єдине, чого в парку суттєво не вистачає, – так це лавиць. Ігор Дмитрович запевнив: до наступного року міська влада постарається виправити цей недолік.
 
Також у парку відновили й скульптури. Останнім часом в області стало популярним ставити "лайтові" пам'ятники, як-от Ліхтарнику, Сажотрусу, Учневі кондитера тощо. У мукачівському парку Перемоги ненав'язливі скульптури карпатських тварин – наприклад, оленя чи ведмедиці з ведмежатами – встановили ще за радянських часів. Тепер біля них може сфотографуватися напам'ять всяк охочий. "Коли ми почали реконструювати парк, ці скульптури були по-вандальськи побиті, з них стирчала арматура, – розповідає Ігор Запотічний. – Та силами міста і завдяки спеціалістам із нашої художньої школи тварини знову стали окрасою парку".
 
До слова, журналіст "Замку", прогулюючись цією зеленою зоною, помітив, що постамент, на якому стоїть олень, почав розвалюватися. Цікаво, чи камінь обсипався через вологу, чи хтось додумався вибити його силою. Як би там не було, заступник міського голови зафіксував цей випадок і сказав, що найближчим часом комунальники постамент відновлять.
 
Кожна вулиця має своє дерево
 
Буревій, що кілька років тому пронісся містом над Латорицею, пошкодив чимало дерев й у скверах. Зокрема, жертвою негоди стала й зелена зона, що на вулиці Ілони Зріні. "Після бурі там уціліло всього два дерева, – пригадує Ігор Запотічний. – Тепер же працівники мукачівського Комбінату благоустрою посадили у сквері нові деревцята, облаштували клумбу, вимостили доріжки, встановили лавиці та ліхтарі".
 
Сквер у центрі Мукачева біля художньої школи – ще одна місцина, яка під увагою комунальників. На жаль, констатує Ігор Дмитрович, з усіх лавиць, які там встановили, нині залишилася аж... одна. Хуліганів, як бачимо, не зупинило ні те, що відпочинкова зона у цент­рі міста, ані те, що зовсім поруч – відділення міської міліції.
 
Лавиці в Мукачеві працівники Комбінату благоустрою встановили й на набережній, що веде до Першотравневої вулиці. Тож тепер там також можна посидіти на свіжому повітрі.
 
Нині у планах мукачівської влади – облаштувати повноцінну зелену зону й у мікрорайоні Росвигово, де знаходиться фонтан. Уже й назву майбутньої площі придумали – Злагоди. Нині в цьому районі уже є розарій.
 
Особливу увагу у місті над Латорицею, каже Ігор Запотічний, приділяють й клумбам. Їх, крім центру, облаштували й на кругах, що на дорожніх розв'язках міста, а також на виїзді із нього. Полюбуватися зеленою красою у місті над Латорицею, до речі, можна й на подвір'ї міської Ратуші. Тут на алеї в затінку дерев є ще й лавиці.
 
Говорячи про зелені насадження, наш співрозмовник додає: віднедавна у Мукачеві садять дерева за новим принципом – на кожній вулиці має бути притаманний саме їй вид. Наприклад, на одних висаджують лише сакури, на інших – каштани або ж липи. Тому мукачівські вулиці під час цвітіння дерев виглядатимуть гарніше.
 
Дивлячись на зелені зони Мукачева і тутешні клумби, можна сказати, що комунальні служби працюють совісно. З них, знову ж таки, варто брати приклад колегам з іншим міст та селищ краю. Хотілося б, аби й окремим городянам у майбутньому також вистачало культури не смітити в парках і скверах та не ламати там лавиць.
 
Ярослав Гулан, фото автора
15 серпня 2011р.

Теги: парк, зелена зона, фонтан, клумби

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи