Віктор Погорєлов: «Ми не чарівники – просто системно працюємо»

Днями мер Ужгорода Віктор Погорєлов відсвяткував славний ювілей. Проте, як і завжди, переймався міськими проблемами. Як обіцяв «Замок», ми розпитали Віктора Володимировича про найбільш злободенні проблеми обласного центру.

Віктор  Погорєлов: «Ми не чарівники – просто системно працюємо»

– Один із пунктів вашої пепрограми – цілодобова вода у кранах ужгородців. Багато хто нарікає: новий мер уже 9 місяців, а...

– Зрозуміло, що всім би хотілося наступного дня після виборів прокинутися в новому, буквально райському місті (до речі, як і після виборів президента чи парламенту в новій державі). Проте чудес не буває – усього можна досягти лише постійною і нелегкою працею.

Ми розрахували, що протягом 2 років маємо можливість зробити все, щоб забезпечити в Ужгороді цілодобове водопостачання. І діємо в цьому напрямку системно, планомірно. Основна проблема нині: колишня міська влада віддала "Водоканал" у концесію фірмі "Питна вода Ізюм". Ми вже пройшли близько 30 судів, аби позбавити місто цієї кабали, але це ще не кінець.

Крім того, у мережі водопостачання потрібні серйозні інвестиції. Сподіваємося отримати гроші від держави, працюємо з мінЖКГ, обласними управліннями й інвесторами, аби провести реконструкцію і Минайського водозабору, й очисних споруд.

Але слід підвищувати й тарифи. Електроенергія займає в них суттєву частку, і ми ніяк не можемо наздогнати зростання цін, постійно влазимо в борги, а відтак – годі робити капітальні вкладення.

Проте хочу нагадати, що за перші ж три місяці нашої роботи вдалося частково замінити обладнання, деякі мережі, і ще до Нового року вода на всю добу "прописалася" у кранах 1100 квартир на вулицях Ак. Корольова, Челюскінців, Можайського.

– Парк "Підзамок" уже поступово оновлюється. А що з басейном "Спартак"? Чи правоохоронці порушили щодо його продажу кримінальну справу?

– Кримінальна справа заведена щодо проведення попередньою міською владою аукціонів. Я через посередників пропонував, щоб родич Сергія Ратушняка за гроші повернув басейн місту. Однак дістав відмову. Утім чаша басейну на¬лежить місту, а продані прилеглі об'єкти, роздягальні не є значущими для того, щоб зрештою відродити для людей колись олімпійське водне плесо. Звісно, робота басейну не прибуткова, але це соціальне й навіть принципове для Ужгорода питання. І якщо колись "Спартак" був на балансі машинобудівного заводу, він утримував його, то й нині можна знайти підприємство-інвестора.

До слова, обласна влада допомагає дитячо-юнацькій спортивній школі, яка розмістилася на цій території, відновлено роботу стадіону.

– Усі автономні котельні бюджетних закладів вирішено передати КП "Уж-енергія". Чи не призведе така централізація до зростання тарифів, адже доведеться витрачатися на зарплати працівникам цього підприємства?

– Розрахунки вже є: гігакалорія тепла коштувала 720 грн. Це за все – воду, електрику, газ, утримання. Тому зростання вартості не буде: тариф – до 700 гривень. Тут інше питання: ми обстежили наявні в садках і школах котельні й виявили, що чимало з них в аварійному стані, деякі навіть не введені в експлуатацію. Хто буде відповідати в разі якогось лиха? Адже йдеться про безпеку наших дітей. Я не можу дозволити, аби в місті запустили бодай одну котельню, яку не обслуговує ліцензована організація. Тому ми дійшли технологічно й технічно правильного рішення, аби забезпечити нормальну роботу котелень. А тарифи, навпаки, щороку знижуватимуться. Бо працюємо з лізинговою компанією, яка бере кредит – 18 мільйонів гривень – і повертати треба буде з часом усе менше. Крім того, завдяки цим новим котельням Ужгород зменшить споживання газу на 6–8 мільйонів кубометрів, а це – економія бюджетних грошей.

– Групи продовженого дня в ужгородських школах, за які не доведеться платити батькам, вдасться відновити?

– Якщо вдасться успішно оптимізувати школи, тоді так. А поки що немає грошей. Біда в тому, що деякі вчителі самі гальмують справу – бояться зменшення навантажень. Але тримати заклад для кількох учнів-старшокласників ніхто не буде.

– Ви ініціювали, аби в усіх громадських і муніципальних закладах туалети були доступними для всіх. Але чи не потрібно місту більше вбиралень?

– Не можемо ставити на кожному кроці туалети. До прикладу, в Америці взагалі немає громадських туалетів, тільки під час масових свят установлюють біокабінки.

Я ще не чув, аби когось не пропустили справити природну потребу в державну чи бізнесову установу. А якщо говорити про туристів, які гуляють Ужгородом увечері, то є громадський туалет під пішохідним мостом, вбиральні у кафе, ресторанах, готелях.

– Ви обіцяли ближчим часом реконструкцію вулиць Минайської, Швабської...

– Минайську вже розпочали, думаю, до вересня завершимо її й візьмемося за Швабську.

– Чимало нарікань викликають паркувальники. Багато хто каже, що й платив би, якби не тільки збиралися гроші, а й ішли на користь місту, тим же вулицям і стоянкам. Бо, подейкують, нині паркувальникам треба ще й з бюджету доплачувати...

– Не доплачуємо, але й нічого від їхньої діяльності Ужгород поки що не отримує.

Проте всі власники припаркованих у визначених місцях машин повинні платити, тоді не буде хаосу. Прикро дивитися, коли авто стоять на тротуарах, у зелених зонах. На сесію я виносив питання про створення підприємства, яке б спеціалізувалося не лише на пар¬куванні, а й на відеонагляді за вулицями міста, відстеженні роботи швидкої допомоги, маршруток. Але депутати, певно, до цього ще не готові.

– А скільки коштуватиме встановлення таких систем?

– Для бюджету – нічого. Кожному маршрутнику висунемо умо¬ву – обладнати автозасіб системою джі-пі-ес. А щодо відеоспостереження, то ми готові підтримати програму МВС.

– Чимало йшлося про оновлення транспортного мосту біля готелю "Ужгород", будівництво нового.

– Наразі заважає рішення попередньої влади про надання в оренду земельної ділянки на площі Б. Хмельницького. Пропонуємо тим, кому її виділило попереднє керівництво Ужгорода, інше місце, на мій погляд, ще більш перспективне – у спальному районі. Але вони не пристають на наші пропозиції й не дають можливості серйозно підійти до проектування ще однієї смуги транспортного мосту. Сподіваюся, здоровий глузд таки переможе.

– Коли можемо говорити про 100-відсоткове освітлення вулиць міста?

– Ведемо перемовини з Європейським банком про отримання кредиту під 3 % на заміну освітлення. На початку наступного року вже матимемо, думаю, документацію. Провели протягом 4 місяців інвентаризацію всього освітлення – понад 400 вулиць. Це дає можливість визначити, що слід робити і скільки грошей потрібно. Плануємо встановити близько 4 тисяч сучасних освітлювальних пристроїв.

Крім того, вже двічі змінювали керівника "Міськсвітла", оновили три чверті складу працівників.

– Як із пішохідними доріжками, тротуарами?

– Зробимо, але ж не все одразу! Уже виконали ремонт тротуарів декількох вулиць. Близько 2,5 мільйонів гривень вклали в ремонт вулиць, які були буквально знищені. При цьому, підкреслюю, не концентруємося на "козирних" вулицях, як колись Ратушняк на Проспекті, і не робимо їх до своїх приватних об'єктів чи житла.

– Роками, як більмо на оці, виглядає площа біля універмагу "Україна". Чи щось зміниться?

– Я зустрічався з тими, кому продали цю ділянку. Підприємці мають проект, обіцяють восени почати роботи, а після завершення будівництва нададуть площі привабливого вигляду.

– За час після виборів ви змінили свої плани робіт в Ужгороді?

– Все виконую, як обіцяв, си¬стемно й за програмою – школа, садочок, вулиці, прибирання сміття, вода, впорядкування територій і так далі...

Сергій Попович

01 серпня 2011р.

Теги: Погорєлов, мер

Коментарі

юра 2012-01-02 / 18:42:29
памогіте разбаньте акк в кабале онлайн вот нік Snauk

Іван 2011-08-01 / 23:55:00
Про освітлення- брехня. У мойому районі більшість ламп у робочому стані, їх просто вимикають. Дуже рідко вони всі працюють.
Друге- це велосипедні доріжки. При ремонті доріг чому б не зробити і їх. Місто не тільки для ваших джипів, адміністратори Ви наші, прогресивні.
Загалом ситуація на мій погляд, дійсно покращується.
Спартак шкода. Про попередника і думати не занадто приємно.

відвідувач сайту 2011-08-01 / 18:16:00
Блін, вся лапша попадала з вух. І нічим їх не намазував..................

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи