Пішки до мощей Блаженного Теодора Ромжі вкотре 60 кілометрів здолали паломники

8–10 липня відбулася піша проща з Хуста до Великого Бичкова, де покояться мощі Блаженного Теодора Ромжі. Беру участь у ній уже втретє і приблизно пам’ятаю шлях, але щоразу – якось трохи інакше й надзвичайно цікаво, враження щоразу нові.

Пішки до мощей Блаженного Теодора Ромжі вкотре 60 кілометрів здолали паломники
Перша велика зупинка в Стеблівці Хустського району. Прочани можуть підкріпитися й перепочити. Ще два роки тому ми нетерпляче чекали Буштина – там і тільки там нам давали голубці. Тепер же куштували їх на кожній зупинці. Ця страва таки справжня закарпатська "фішка".
 
На думку багатьох учасників, ця проща виявилася найважчою, бо йшли в липні. Здавалося, що з асфальту йде пара. Але, коли знаєш, для чого жертвуєш, терпиш спеку й утому, а коли йдеш із друзями – з піснею й Божою допомогою, то не так уже й важко.
 
Увечері паломники дійшли до Тячева, де відбулася Архієрейська Служба Божа. Нас розселили по сім'ях, дехто спав на фарі – обій­сті священика. Вранці відправили Службу Божу, і ми продовжили шлях до Великого Бичкова. Напевно, в душі кожного був трепіт, бо знали, що в суботу доведеться йти набагато більше, ніж першого дня. Утім, цей стан не можна назвати страхом – радше приємним очікуванням.
 
Перша зупинка – село Тересва. Для паломника привал – справжнє блаженство. Здалеку це, мабуть, виглядає як "братська могила". Всі лежать просто на траві, ніхто не соромиться брудних ніг, мозолів, що дошкульно муляють. Усі є однією сім'єю. Та знову відриваєшся від цих міркувань, бо чийсь голос кличе підійматися і йти далі.
 
Колись мені найбільше подобалося проходити біля Нижньої Апші (Діброви). Та, напевно, вже звикла розглядати ті розкішні будинки, бо вже нічого не дивувало. Через безжальне сонце довелося робити незаплановану зупинку. Шлях від Тересви до Білої Церкви видався мені найтяжчим. Раптово відчула, як далеко я від рідного дому. Довкола незрозуміла мова – румунська або ж російська, мало хто розуміє українську. Таке відчуття, що потрапила за кордон. Хоча поряд – знайома Тиса, вказівники підказують, що Великий Бичків близько. Сонце вже не так пече, проте сили покидають (60 км – немалий шлях), дедалі більше й більше тих, хто шкутильгає. Не зважаю на те, що ногам уже несила мене нести, йду за інерцією. А в декого, навпаки, з'являється друге дихання і сили бігти до омріяної таблички з написом "Великий Бичків".
 
Ми з друзями щороку тут фотографуємося. Коли йшла вперше, наївно думала, що одразу ж буде й церква. Проте доводиться ще йти і йти. Нас осипають пелюстками троянд. Люди дивляться зі співчуттям і захопленням водночас. Усі вітають одне одного – дійшли. І коли в церкві підходиш до мощей Блаженного Теодора, душу оповиває невимовна радість, адже саме для цього ти здолав усі труднощі шляху!
 
Наступного дня, коли поверталися додому й за 2 години проїхали відстань, яку ногами долали два дні, стало боляче. Але навряд чи хтось жалкує, що пройшов її пішки, бо саме тому ці два дні називають паломництвом.
 
Каріна Мельник, учениця Мукачівської ЗОШ № 2
26 липня 2011р.

Теги: Ромжа, проща, мощі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи