Телевізор, газонокосарку, меблі, вино, гуску і кроля понесли з VII етнофестивалю «Селиська співанка»

Малий Андрійко протягує крізь дірочки в картонному казані, обклеєному кольоровим скотчем, мотузку. «Шо йсе, шо йсе?» – запитує дівчинка поряд. «Литаври, – гордо відповідає хлопчик. – Я буду грати, а ти будеш співати».

Телевізор, газонокосарку, меблі, вино, гуску і кроля понесли з VII етнофестивалю «Селиська співанка»

Уже всьоме на свято Петра і Павла 12 липня в селі Нижнє Селище на Хустщині відбувся фестиваль "Селиська співанка".

Як зауважив сільський голова Іван Шоля, після трирічної перерви, пов'язаної з фінансовою кризою, фестиваль зібрав майже 7 тисяч людей. На чотирьох сценах – великій і трьох малих – винятково наживо виступали українські й закордонні фольклорні гурти: відомі у всій Європі "Гудаки Village Band", кримські гості "Джезаїр", угорці "Besh o Drom", а також "Рокаш", "Юркеш", ромські та румунські колективи.

"Народні співанки популяризують традиції нашого краю, і люди пізнаються в пісні", — вважає Йосип Маньо, учасник тячівського етногурту "Маньовичики", який майже 30 років виступає на великій сцені. Сільські музики були в Словаччині, Румунії, Польщі, Болгарії, Німеччині, США, а "Селиську співанку" порівнюють з народними гуляннями європейського рівня.

Допоки гості насолоджува¬лися виступами музичних колективів, під головною сценою зібрався натовп довкола охочих взяти участь у народних забавах – змаганнях із армреслінгу, волейболу, футболу, стрибків у мішках. Увечері організатори розіграли цінні призи: пощастило комусь не тільки шашликом і боґрачем посмакувати, а й повернутися додому з плазмовим телевізором, газонокосаркою, меблями, пляшкою вина і навіть із гускою чи кролем.

Поблизу однієї з малих сцен пані Маріка з Рахівського району радо пропонувала скуштувати домашнього овечого сиру – за кіло просила 40 гривень. Неподалік дітлахи власноруч виготовляли картонні музичні інструменти, а на стінах будинку культури відбулася виставка закарпатської художниці Ольги Рущак "Кольорові струни". Роботами мисткині пишається й тутешня школа: кілька років тому вона розмалювала стелю бібліотеки й класи навчального закладу.

Цьогоріч фестиваль організований спільними зусиллями Нижньоселиської сільської ради, Хустською райрадою та власне самими селищанами. "Уперше "Селиську співанку" потужно підтримала райдержадміністрація, – каже голова облради Іван Балога. – Обласна влада всіляко сприятиме проведенню таких за¬ходів. Найближчим часом буде визначено перелік фестивалів з досить високим рівнем організації, які презентуватимуть не тільки окрему адміністративну одиницю, а й устрій, побут, національні традиції та щирість закарпатської душі". Іван Балога також запевнив, що особисто клопотатиме, аби "Селиська спі¬ванка" дістала статус обласного фестивалю й фінансувалася з крайового бюджету.

Захід має всі шанси ста¬ти не тільки обласним, а й між¬народним. Селищани розповідають, що частими гостями  є німці й швейцарці – вони відві¬дують фес¬¬тивалі, допомагають у їх проведенні, приїжджають на практику до місцевої сироварні, де за швейцарськими технологіями виготовляють кілька сортів сиру. Так, 20-річний волонтер Пас¬каль родом із Німеччини ось уже рік проживає на Закарпатті, навчаючи дітей циркового мис¬тецтва. До України хлопець потрапив як співорганізатор дитячого фестивалю театрального мистецтва "Птах" і в захваті від культури та звичаїв краю.

Крістін і Катрін зі Швейцарії на Закарпатті тільки два тижні – дівчата прямують до дитячого притулку в сусідньому селі Вільшани, аби працювати з малятами. Народні гуляння до вподоби гостям: кажуть, на батьківщині теж проводяться такі фестивалі. "Найбільше нас вразив місцевий колорит, – зауважує Крістін. – Краєвиди тут просто казкові, а люди особливі – з піснею в душі".

Надія Вишневська

19 липня 2011р.

Теги: Селиська співанка, Гудаки, Нижнє Селище

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи