Закарпатські митники сподіваються на мільярд

І все більше наближаються до стандартів роботи європейських колег

Закарпатські митники сподіваються на мільярд

Минулого тижня керівник ТОВ "Джейбіл Сьоркіт Україна Лімітед" Анатолій Мікула урочисто прийняв від начальника Чопської митниці Олександра Похилька "Пам'ятну відзнаку" з відсканованою копією першої електронної декларації, проведеної в Закарпатській області між підприємством та митниками.

При цьому відзначив, що електронний документообіг економить заводу час і спрощує співпрацю з клієнтами. А "Замок" скористався нагодою напередодні 20-річчя митної служби Української держави розпитати про цю новацію та багато іншого нового керівника Чопської митниці (яка тепер єдина і загальнозакарпатська) Олександра Похилька.

– Олександре Івановичу, ви на цій посаді уже місяць. Яке "господарство" отримали, як працюється?

– Нині Чопська митниця – це 470 кілометрів кордону з чотирма країнами-членами ЄС, 19 пунктів пропуску і вже ближчим часом їх побільшає. Тому це одна з найпотужніших митних установ на західному кордоні за об'ємами митних оформлень експортно-імпортних і транзитних вантажів усіма видами транспорту.

Звісно, роботи багато, але колектив, відзначу це напередодні нашого професійного свята, її добре знає. Ну а я на Закарпатті не новачок – багато років пропрацював тут, хоч і в іншому відомстві. Радий, що знову служба закинула мене у цей чудовий край.

– Мало не щодня тепер з'являються повідомлення про резонансні затримання на митниці. Які "улови" запам'яталися найбільше?

– Контрабандні схеми, форми і методи постійно удосконалюються. Якщо вивести середню цифру справ про порушення митних правил, за минулий рік вийде майже вісім щодня. На загальну суму понад 112 мільйонів гривень. Найчастіше предметами  правопорушень були транспортні засоби (на майже 50 млн. грн.), промислові та продовольчі товари – на 38 млн. грн., цигарки – на понад 5 млн. грн., валютні цінності – більш ніж на 2 млн. грн. У 154-ох випадках наші митники вилучали різні види зброї, у 188-ми – наркотичні та психотропні речовини.

У цьому році Чопською митницею вже порушено 17 кримінальних справ на 27,7 мільйонів гривень. Крім цього, запроваджено 1580 справ про порушення митних правил на 61 мільйон гривень, що значно більше, ніж торік.

Найбільш резонансну "товарну контрабанду" виявили у пункті пропуску "Ужгород" на українсько-словацькому кордоні – під виглядом гуманітарної допомоги ввозився брендовий одяг вартістю понад 10 мільйонів гривень. У пункті пропуску "Дякове" на українсько-румунському кордоні виявили приховані у вантажівці зі скляною тарою 460 ящиків тютюнових виробів на 4,5 млн. грн. Цікавий випадок блискавичної знахідки контрабандних цигарок на залізниці – в одному із 43 вантажних вагонів було кілька ящиків сигарет, схованих у мішках із бурим вугіллям. На українсько-угорському кордоні двічі попереджено незаконне переміщення тисячі золотих виробів із коштовним камінням на суму майже 1,5 млн. грн.

– Більш ніж півроку як укотре об'єднали всі закарпатські митниці. Про які результати можете сказати?

– Лише кілька цифр: із початку року перетнули кордон більше 3 мільйонів громадян, майже 1,7 мільйона транспортних засобів, близько 10,3 мільйона тонн різноманітних вантажів.

– І до бюджету даєте чимало...

– Так, лише за 5 місяців цього року – 590 мільйонів гривень, з яких 514 – для формування дотацій обласного бюджету Закарпаття. Сподіваємось, що цьогоріч ми вперше за всю історію митниці з перерахування митних зборів та платежів перейдемо рубіж в 1 мільярд гривень. А це реально виплачені зарплати вчителям, лікарям і бюджетникам, пенсії, стипендії.

Звичайно, такі показники маємо тому, що активно працюють понад 1200 закарпатських підприємств. А ми намагаємось максимально йти їм назустріч, допомагати. Крім того, майже 90 мільйонів гривень додало оформлення нафтопродуктів.

– І все-таки більше ввозимо чи експортуємо?

– Упродовж січня-травня експорт склав 4,3 мільярда гривень (торік – 3,1), імпортовано товарів на 5,2 млрд. грн. (2010 – 3,3) Основним торгівельним партнером у зовнішньоекономічній діяльності є Угорщина, Австрія, Німеччина та Словаччина.      
 
– До кінця року в Україні очікують прийняття нового Митного кодексу. Що від нього чекати, особливо бізнесу, адже Податковий кодекс далеко не однозначний...

– Насамперед це сприятиме приєднанню України до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур. Усі новації орієнтовані на відповідність норм вітчизняного митного законодавства міжнародним стандартам. А також вони усуватимуть розбіжності між Україною та іншими країнами-членами Конвенції митних правил та процедур, які перешкоджають міжнародній торгівлі.

Пріоритети, які чітко визначені керівництвом Державної митної служби України та передбачені новим кодексом: прозорість митних процедур та їх спрощення і чесна конкуренція.  Для добросовісного суб'єкта митні процедури – прозорі, зрозумілі та передбачувані.

– Нещодавно Державна митна служба запровадила пілотний проект з електронного декларування. Що це дає бізнесу, зокрема підприємствам з іноземними інвестиціями?

– Насамперед, підприємці витрачатимуть менше часу на декларування товарів – документообіг буде електрон¬ним із використанням механізму цифрового підпису. І, що дуже важливо, це надасть змогу мінімізувати корупційну складову з боку посадових осіб митниці. Як наслідок, згодом зросте товарообіг України з іншими державами та привабливість нашої країни як транзитного коридору.

Це світова система роботи. До прикладу, в Угорщині вже 3 роки 95 % підприємств застосовують електронне декларування товарів.

– Мабуть, щоразу, і не тільки журналісти, діймають митників питаннями, а як же з підготовкою до Євро-2012? У нас уже діють 19 пунктів пропуску і всі потребують розбудови та облаштування сучасною технікою. Адже перші враження про Україну вболівальники отримають саме при перетині кордонів...

– Сім пунктів пропуску на різних кордонах Закарпатської області потребують облаштування на високому технічному рівні, тому включені до інвестиційних проектів програми з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012. Зокрема, по одному пункту пропуску на кордонах зі Словаччиною та Румунією, решта 5 – з Угорщиною. Адже вони знаходяться в транспортному коридорі, що об'єднує країни-члени Європейського співтовариства, тому саме тут очікується великий потік туристів з Австрії, Чехії, Німеччини, Франції, Італії та інших держав.

Фінансування надходитиме з двох джерел: кошти державного бюджету України та Програми прикордонного співробітництва "Європейський Інструмент Сусідства та Партнерства". На сьогодні загальна кошторисна вартість будівництва і реконструкції об'єктів митної ін¬фраструктури становить чверть мільярда гривень. Сподіваємось, що 2012-го чопські митники достойно, на сучасному рівні зустрічатимуть гостей у пунктах пропуску.

Сергій Дворчак

28 червня 2011р.

Теги: митниця, Похилько, контрабанда

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи