Один день із життя лікарні

Хворі навіть не уявляють, який величезний механізм крутиться навколо них

Один день із життя лікарні

Кожен із нас хоча б раз, так би мовити, потрапляв до рук медиків. Якщо лікування йде на користь – про тих, кому завдячуємо одужанням, забуваємо досить швидко. Інша річ, коли результати не дуже втішні. Ескулапа, який, на нашу думку, не зміг допомогти, пригадуємо і до слова, і просто так.

Щоб оцінити роботу лікаря чи навіть медсестри, варто би хоч на деякий час опинитися на їх-
ньому місці. Мені випала можливість провести свій умовний день у Закарпатській обласній клінічній лікарні ім. А. Новака у відділенні ревматології. Вражень, напевно, вистачило б і на серію публікацій.

Безнадійні діагнози з надією

Власне у відділення ревматології порадили піти знайомі лікарі. Відзначили специфіку – ревматологи мають активно співпрацювати з лікарями майже всіх спеціалізацій. Бо їх пацієнтам часто потрібна ще й допомога лора, окуліста, кардіолога, травматолога чи невропатолога. Крім того, з недужими працює й психотерапевт – допомагає впоратися із хворобами та реабілітуватися після них. А це для лікарні нова і дуже потрібна практика. 

Тож, до відділення ревматології я попрямувала зі спокійним серцем, бо думала, що маю принаймні загальне уявлення про те, чим хворіють тамтешні пацієнти. Проте, до побаченого варто було б окремо підготуватися. Самвел Туряниця, завідувач відділенням ревматології обласної клінічної лікарні, одразу сказав, що до них привозять хворих у вкрай важкому стані або людей із невиліковними діагнозами. Тих, кого медики поки що не в силі оздоровити, проте можуть покращити і продовжити їм життя.

Зауважу, що зі Самвелом Робертовичем ми спілкувалися в польових умовах – між прийомами хворих, консультаціями з колегами і медперсоналом та телефонними дзвінками від пацієнтів. Лікар одразу запропонував переглянути фото, на яких зафіксовані ті чи інші ураження або крок за кроком відтворений процес видужування пацієнта.

– Ось бачите, у цього чоловіка, – пояснює, – все тіло у гематомах, натиснеш пальцем – і одразу утворюється підшкірний крововилив. Йому навіть рушником витиратися не можна. А от у цієї дівчинки нога майже чорна, на щастя, її вдалося врятувати, зараз веде нормальний спосіб життя.
На прийом до завідувача заходить жіночка років 50-ти. Розповідає свою історію. Каже, почалося все з того, що відчувала загальну слабкість. А за деякий час навіть не могла встати з ліжка. Проте після курсу лікування й справді повернулася до життя. Зараз може самостійно пересуватися, доглядати за собою, навіть трохи порається по господарству. Каже, почувається дуже добре. Хоча помічаю, щоб піднятися зі стільчика, мусить докласти зусиль. І все ж вона щиро радіє тому, що не обтяжує близьких.

До розмови приєднується Андреа Яцина, лікар-психотерапевт Закарпатської обласної лікарні ім. А. Новака. "У роботі з нашими пацієнтами дуже важливо зрозуміти, як саме людина бачить свою недугу, як її переживає. Необхідно, щоб хворий був поінформований про те, що з ним коїться, бо від цього залежатиме все його подальше життя", – наголошує лікар.

Психотерапевт, так би мовити, створює певний супровід хворої людини у світлі її переживань, допомагає подолати тривогу. Адже часто вона виникає в результаті перебільшень, забобонів та й просто неготовності до таких життєвих випробувань. Тільки  приймаючи те, що з нею сталося, людина може далі боротися.

"Маю хворого, якому на початку лікування ми дали безнадійний прогноз: житиме максимум рік-два, – розповідає Самвел Туряниця. – Хоча, звичайно, рук не опустили. І лікування дало приголомшливий результат – чоловік уже прожив плідних 13 років, дочекався онуків і зараз їх бавить".

Велика лікарня для маленької області

Загалом, за словами заві¬дувача, закарпатцям поталанило, бо область маленька, тож навіть із віддаленого куточка можна швидко дістатися Ужгорода й отримати вчасно спеціалізовану медичну допомогу. Для цього в обласній лікарні є майже всі умови: сучасне обладнання, кваліфіковані спеціалісти,  практично стовідсоткове безплатне забезпечення пацієнтів медикаментами. Та найважливіше те, що медичну допомогу хворі отримують у комплексі. Бо ж усі фахівці співпрацюють, радяться, допомагають одне одному.

Пан Туряниця каже, що хворий навіть не уявляє, який величезний механізм крутиться навколо нього. Адже для пацієнта головне, аби в лікарні було тепло, чисто, вистачало ліків, доброї їжі та уваги медиків.

"Зараз у нашому відділенні всі ліжка зайняті, тож медсес¬трички за день так набігаються, що ніг не чують", – продовжує лікар. Самвел Туряниця зауважує, що іноді ми не цінуємо того, що маємо. Бо ж, як не крути, медицина у нас поки що безплатна. Наприклад, у сусідній Угорщині для того, аби для хворого скликати консиліум, потрібно заплатити чималі гроші. У нас це робиться безкоштовно.
"Якщо я бачу, що випадок важкий, а лікування не дає бажаного результату чи в чомусь сумніваюся, то скликаю колег і ми радимося, – каже пан Туряниця. – Це ж колосальний колективний досвід. Наприклад, я в медицині вже 29 років, колега – 30, інший – 20, тож маємо можливість, спираючись на сукупну практику, віднайти потрібне рішення. Іноді раджуся навіть із товаришами із Києва чи Москви, благо, зараз для цього є всі можливості: Інтернет, то й же Skape, мобільний зв'язок. У таких ситуаціях знаю, що зробив усе, що міг".

Запитую в Андреї Яцини, чи охоче колеги запрошують її проконсультувати хворого. "Обласна клінічна лікарня – це єдина цілісна машина, яка працює на пацієнта, – пояснює пані Андреа. – Медичний персонал – це деталі, гвинтики цієї машини. Для продуктивної роботи все має працювати злагоджено. Це у нас є, а ще – бажання спілкуватися та ділитися досвідом".

Психотерапевт одразу наводить приклад такої співпраці. Пацієнтка 39-ти років у минулому перенесла операцію з видалення жовчного міхура. Жінка почувала себе добре, але через деякий час відчула погіршення. Симптоми ніяк не були пов'язані з видаленням жовчного міхура – турбувало горло. Тому хірурги скерували її до психотерапевта – скидалося на те, що це психосоматичне порушення. Однак згодом отоларинголог виявив у пацієнтки пухлину глотки. Допомогти встигли вчасно. Зараз жінка живе і виховує двох дітей. Андреа Яцина каже, що такий приклад добре ілюструє те, як наша психіка і тіло працюють у єдиному тандемі.

Самвел Туряниця, сміючись, зауважує, що поки що в лікарні немає реабілітолога, тож медики посилено "експлуатують" знання і досвід психотерапевта. "Просимо допомогти і хворим, і нам, – зізнається лікар. – Перед тим, як ви прийшли, я повідомив пацієнтці невтішну звістку про те, що її хвороба невиліковна. Самі розумієте, який то удар для людини, адже з цим треба навчитися жити. Часто перед подібними розмовами раджуся з Андреєю Тіборівною: як правильно розказати недужому про його діагноз, адже кожен реагує по-різному".

Крім того, медик ще й завжди має бути в хорошому настрої, однаково спілкуватися і з мільйонером, і зі звичайним трудівником. Однак, лікарі теж не залізні, у кожного є і власні проблеми. Андреа Яцина каже, що, оскільки медики несуть постійну відповідальність за чуже життя, все частіше серед них зустрічається синдром емоційного вигорання. Тоді доводиться допомагати й колегам.
А завідувач уточнює, що його в роботі найбільше гнітить небажання людей вчасно звернутися по допомогу. Приходять тоді, коли вже немає іншого виходу. До того часто лікуються самотужки. "Ви б бачили, до чого може призвести, наприклад, надмірна материнська опіка, коли жінка думає, що вона краще за лікаря знає, що потрібно її дитині, – каже пан Туряниця. – Ще гірше, коли користуються порадами родичів, знайомих, сусідів, цілителів. Таким пацієнтам ми потім рятуємо не здоров'я, а життя". 

Андреа Яцина додає, що наші люди швидше побіжать до "бабусі", ніж до лікаря. Але зауважує, що останнім часом з'явилися й такі випадки, коли цілителі самі відправляють пацієнта до психотерапевта. І пані Андреа вдячна тим, хто має таку свідому позицію.

На завершення розмови Самвел Робертович підсумовує: "Хворим можуть допомогти тільки здорові люди, і тому хотілося б, аби суспільство повернулося до проблем медицини обличчям".

Лариса Романюк

07 лютого 2011р.

Теги: лікарня, діагноз, лікар

Коментарі

Світлана 2020-11-30 / 00:06:28
Дуже гарно говорить цей "лікар." Але в житті на практиці з пацієнтом (можливо виборочно) з власного досвіду можу сказати, що приймає він не приємно, дуже черство, навіть не оглянувши паціента. Не має терпіння навіть розмолявти з людьми. ПОВЕДІНКА ВРАЖАЄ!!!!! Назначає одразу купу аналізів, але ні оглянути ні на ренген відправити , просто шось бурмотить чушь якусь. Після аналізів одразу пропонує дорогущу терапію (яку він сам дістане) за великі тисячі не пробувавши навіть лікувати перед тим.... ГОРЕ ЛІКАР! Фотографувати у нього виходить краще ніж лікувати. Бажаю вам як лікарю - стати в першу чергу ЛЮДИНОЮ і не робити на простих людях бізнес. Можна ще багато писати, але не дай Боже попадати до такого хама і взяточника!!!!!!!!!!!!!!!!!

Женя 2019-08-24 / 09:27:15
Була вже всюди та такого ' хамського'ставлення від лікаря та персоналу ревматологічного відділення нема ні де.

Алекс 2019-02-16 / 14:30:13
Це не лікарня це якийсь просто жах,там лише беруть взятки,а людей не лікують їм уже не підходить у гривняхїм потрібно лише у доларах та євро,інакше не зроблять операцію,а коли взяли гроші на людину і не дивляться,там не лікарі а уроди які не лікують а вбивають людей...

ІРИНА 2016-07-31 / 20:11:17
Самвел Робертович "лікар" з великої букви,довелося мені з ним зустрітися 2009 року. Діагноз може поставити без лабораторних досліджень,поведінка в присутності пацієнта просто вражає... Вчасно відмовилася від його допомоги,навіть незнаю чим би то могло скінчитися?Зустрілася з жінкою,що дійсно стала жертвою його лікування.СУТЕНЕРОМ ЙОМУ ПРАЦЮВАТИ АБО НАРКОДИЛЕРОМ.

пациент 2011-03-25 / 18:23:00
Просто обязан прокомментировать выше изложенное : полнейший бред ! Самвел Робертович "большой специалист" в области ревматологии и не только . Запросто поставит тебе диагноз без осмотра и всяких анализов , к которому ты не имеешь никакого отношения , назначит лекарства , которые сделают из тебя инвалида через год , два . И на это ему наплевать .

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи