На Закарпатті продукти дорожчають, але не так швидко, як у країні загалом

У відомому анекдоті Чапаєв за допомогою картоплі пояснював, як захопити Париж, а ми, своєю чергою, використаємо гречку, аби пояснити, як при бажанні можна вирахувати рівень інфляції.

На Закарпатті продукти дорожчають, але не так швидко, як у країні загалом

Задача така. У січні 2010 року українець, який отримував мінімальну зарплату, міг купити за неї близько 175 кілограмів гречки. У січні 2011 року той самий трудяга за свою мінімалку може придбати тільки 50 кілограмів гречки. Це при тому, що мінімальна зарплата на початку 2011 вища, ніж була на початку 2010. Питання: що сталося з гречкою? Відповідь – гречка подорожчала – тільки частково правильна, а точна – через знецінення гривні зменшилася купівельна спроможність громадян.

Ми вирішили порівняти теперішні ціни на соціально значущі споживчі товари з минулорічними. Нинішню ситуацію прокоментувала заступниця начальника Державної інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області Марія Іванова:

– Загалом спостерігається тенденція до подорожчання, як в Україні, так і на Закарпатті. У нашій області темпи зростання цін, як і їх середній рівень, є нижчими, ніж у цілому в країні. Інспекція використала всі повноваження щодо регулювання – і це дає свої результати. Якщо порівнювати супермаркети і ринки, то в перших за рахунок великих обсягів провадять більш помірковану цінову політику. Хоч як це дивно, але в супермаркетах вартість продуктів нижча, ніж на ринках, де апріорі можна поторгуватися з продавцем. Утім у деяких районах певні продукти дешевше купувати таки на ринках.

Одна з причин зростання цін у нас – більшість продуктів завозять із-за меж краю, бо не маємо власних виробників. Посередники, які доправляють харчі, теж прагнуть мати заробіток. Здорожчання пального впливає на вартість транспортування, а відповідно й на ціну товарів. Щодо пального, то ціна на нього змінюється майже щодня, але загалом можна сказати, що вартість популярного 95-го бензину в нас дуже часто трохи вища, ніж в Україні.
 
Серед харчових продуктів лідером зі зростання ціни є гречка, однак в області вона не має якогось надзвичайного попиту.

Журналіст "Замку" теж провів невеличке дослідження й зафіксував ціни на деякі харчі в одному з супермаркетів Ужгорода (див. останню колонку таблиці). Слід відзначити, що таблиця, яку нам надали в Інспекції з контролю за цінами, складена на базі аналізу вартості продуктів усієї області, тому показники не могли збігатися. За результатами такого собі моніторингу, під час якого фіксували тільки найнижчу ціну на певний харч, можна дійти висновків, що в обласному центрі деякі продукти можна знайти дешевше, ніж у середньому в краї. Приміром – на рис, молоко, яйця, кури. Однак гречка, цукор, олія, сметана і навіть сіль вирізняються вищою вартістю.

Звернемо увагу на рівень знецінення гривні торік. Так, за даними Державної служби статистики України, інфляція в Україні за 12 місяців 2010 року проти 2009-го сягнула 9,4 %. Харчові продукти й безалкогольні напої подорожчали на 10,9 %, алкогольні напої і тютюнові вироби – на 25,6 %, одяг і взуття – на 3,7 %, житло, вода, газ, електро¬енергія – на 9,4; предмети домашнього вжитку, побутова техніка і поточне утримання житла – на 3,2 %, охорона здоров'я – на 7,9 %, транспорт – на 9,6 %, тарифи на зв'язок зменшилися на 6,4 %, на відпочинок і культуру – виросли на 4 %, на освіту – на 13,1 %, ресторани і готелі – на 7,4 %, різні товари й послуги – на 9,2 %.

Однак в Асоціації українських банків уважають, що реальна інфляція торік становила не менше від 20 %. Банкіри також прогнозують значне зростання інфляції 2011 року передусім через те, що  Україна має виплатити понад 87 мільярдів гривень за зовнішніми позиками.

ІванКо

07 лютого 2011р.

Теги:

Коментарі

Ярослав 2011-02-20 / 23:22:00
не повірите, але у Львові облдержадміністрація каже ТЕ САМЕ! слово в слово. таке враження, що відповідні директиви для поширення в межах області надсилають губернаторам з Києва)))

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи