Митці з підгузків. Семимісячне дитя намалювало картину для виставки

Минулої неділі в Ужгороді можна було відвідати незвичайну виставку. Презентували роботи художників, середній вік яких не перевищував… 10-ти рочків. Захід під назвою «Подаруй дитині свято» організували дитячий санаторій «Малятко» та ужгородська фотостудія «Коцка».

Митці з підгузків. Семимісячне дитя намалювало картину для виставки

Софія Будник, завідувачка педагогічної частини обласного спеціалізованого дитячого пульмонологічного санаторію "Малятко", розповіла, що нині як частину реабілітаційної програми вони апробують метод арт-терапії. Проте дітки, які вчаться малювати, такого віку, що їх роботи недостатньо доладні для різноманітних конкурсів. Але вже й не такі маленькі, аби просто виводити каракулі на папері. Для малечі ж дуже важливо, аби її труд хтось оцінив, – каже Софія. Крім того, хотілося показати ужгородським дітлахам, чого їхні ровесники навчилися робити в "Малятку". Саме тому й виникла ідея організувати виставку для найменшеньких.

Дітки дуже серйозно поставилися до роботи. Наприклад, одна з учасниць, напередодні захворіла й дуже хвилювалася, що не встигне закінчити малюнок до виставки. А дехто до самого кінця не вірив, що його твір потрапить на такий "дорослий" захід. Так, маленький ром упевнився в цьому тільки в студії, коли побачив свій малюнок на стіні.
 
Усього участь у виставці взяли майже 40 діток. Найменшому учаснику виповнилося... лише 7 місяців. Малюк створив симпатичну ялиночку ручками – спеціальними пальчиковими фарбами, які не шкідливі для дитячого організму.

Софія Будник зауважила, що вони мали на меті не тільки показати дітям важливість їх роботи, а ще й залучити батьків до спільної творчості. Колективний малюнок також є одним із методів арт-терапії. Спочатку мами й татусі не дуже активно брали участь в атракції. Проте зрештою зважили на прохання дітей і самі дістали задоволення від такої розваги.

Саме тому, зауважує Софія, насамперед потрібно вчити не малечу, а батьків. Адже оце небажання може свідчити про те, що й удома родина не часто проводить дозвілля разом.
До речі, за тему виставки обрали "Свято в нашій родині". Майже на всіх малюнках можна було побачити відзначення різдвяно-новорічних свят. Сергій Кубик, засновник фотостудії "Коцка", зауважив: організатори самі здивувалися з того, що, виявляється, дітки лише це свято сприймають як родинне. Адже ніхто їм не казав, яку саме подію слід зобразити. Це також може означати, що сім'я збирається разом тільки на Новий рік та Різдво, зауважив пан Сергій.

Саме тому на виставку запросили психолога, який займається з дітками арт-терапією. Тож батьки мали можливість одразу проконсультуватися з фахівцем. Той аналізував, що саме намалювала дитина, та підказував батькам, на що варто звернути увагу у вихованні.

Тож приємно і корисно змогли провести час як малі, так і дорослі. Дітки просто сяяли, коли бачили свої картини у гарних скляних рамках, а батьки гордо фотографували своїх чад на тлі їх робіт. Крім того, серед малят розіграли лотерею. Тож кожна дитина пішла зі свята з подарунком, який, до речі, вибирала собі сама. Знайшли своїх власників, зокрема, й дві путівки до санаторію "Малятко", і картки знижки на сімейні та дитячі світлини у фотостудії "Коцка". Останній презент, між іншим, був із підтекстом. Організатори хотіли, аби батьки та малята приходили робити сімейні фото, на яких вони б разом сміялися й раділи одне одному.

Лариса Романюк, ЗІА "Простір"

15 грудня 2010р.

Теги: виставка, художник, картини

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи