І щоб по батькові в усіх однакове!

Через недолік закону багатодітні сім’ї з дітьми від різних батьків та будинки сімейного типу залишилися без пільг на комунпослуги

І щоб  по батькові в усіх однакове!

Хотіли  як краще, а вий-шло – як завжди. Вічно актуальна фраза вже  покійного Віктора Черномирдіна підходить ледь не до кожного закону, який приймає Верховна Рада (хоча, багато хто сумнівається, що рада дійсно хоче для людей як краще). Не став винятком і закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей".

На  перший погляд, постанова, прийнята парламентом  ще 19 травня 2009 року і підписана Президентом  Ющенком, має на меті лише благородні наміри (див. Довідку). Непорозуміння, щоправда, викликає введення так званих посвідчень батьків та дитини з багатодітних родин. Просто незрозуміло, власне, для чого воно? Чому стало недостатньо звичайної довідки про склад сім’ї? Не пояснює цього ні сам закон (просто інформує: "Батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення), ні пояснювальна записка до нього (в ній про посвідчення навіть не згадується). 

Але придумали нові документи, то й придумали. Як говориться, "жирафу видніше –  в нього шия довга". Тож пішли  батьки в черги за посвідченнями, бо без них на жодні пільги не можна розраховувати. 3 вересня міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін повідомляв, що в регіони вже доставлена 601 тисяча посвідчень (67 %), а невдовзі надійдуть і всі 100 %. 

Тобто, все буде добре? Та, як виявилося, "диявол" ховався у трактуваннях закону. Якщо Мінмолоді не побачив у законі недоліків, то Мін’юст прочитав його інакше. За роз’ясненням міністерських юристів, завдяки новим правилам пільг позбулися сім’ї, в яких є діти від різних батьків! Тобто, якщо багатодітна жінка одружена не вперше, має дітей більш ніж від одного чоловіка, а нинішній глава сім’ї офіційно не всиновив дружининих дітей від попередніх шлюбів, така сім’я багатодітною не вважається. Зрозуміло, автоматично потрапляють у цю юридичну пастку всі будинки сімейного типу, в яких апріорі не буває вихованців виключно з однієї родини! Іншими словами, багатодітні сім’ї поділили на "правильні" та "неправильні". На пільги можуть розраховувати лише перші.

Підтверджує цей казус і заступник начальника управління сім’ї молоді та спорту Марія Павлюк. Хоча, за її словами, працівники управління все одно видають посвідчення багатодітних сімей тим родинам, які нині, нібито, прав на пільги не заслуговують. Хоча деякі управління в інших областях (наприклад, Львівській) навіть розпочали процедуру відкликання вже виданих документів.

Найбільш  гострою ця проблема є для будинків сімейного типу. Фактично, держава  відбирає гроші від діток, які  чи то залишилися сиротами, чи й так  уже натерпілися лиха завдяки  недолугим батькам. "Так, ми зіткнулися з цим, – підтверджує вихователька Великоберезнянського будинку сімейного типу Мирослава Майдич. – Коли стало відомо про те, що держава надає 50 % пільги на комунальні послуги, ми обійшли всі інстанції, зібрали необхідні довідки і здобули на них право.

Якщо не помиляюся, у серпні та вересні платили вдвічі дешевше. А вже в жовтні нам повідомили, що закон на нас не поширюється. Довелося платити всю суму, до того ж доплатити за попередні місяці ті 50%, які нам скасували". За словами Мирослави, тепер, якщо зима видасться холодною, лише за газ доведеться викладати до 1000 гривень щомісяця. Гроші на комунальні послуги даватимуть по суті самі вихованці – квитанції доведеться оплачувати з грошей, які на них виділяє держава. Чи є вихід із такої ситуації, наша співрозмовниця не знає. "Пільги на електроенергію та газ нам були б дуже не зайвими, адже за гроші, які ми отримуємо, треба й прогодувати, одягнути дітей, а не лише платити за рахунки", – каже вона. 

Як  розробники закону припустилися такого промаху, не скаже ніхто. "Це питання точно не до мене, – зауважує Марія Павлюк. – Можу лише сказати, що міністерство нині працює над поправками до закону, щоб внести їх на розгляд Верховної Ради". Коли правки внесуть, можна лише здогадуватися – парламентарі, як правило, поспішають зібратися в сесійній залі лише тоді, коли вирішують питання, що стосуються їх особисто. Тим часом, на носі зима, йдуть холоди, а платити за комунпослуги доведеться в повній мірі. Влада кинула багатодітним родинам смачну "цукерку", пообіцявши допомогу, але врешті виявилося, що це не "цукерка", а велика дуля... 
 
Довідка:  Відповідно  до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  з питань соціального захисту  багатодітних сімей" батьки багатодітних родин можуть отримати пільги: 50% знижка плати за користування житлом (квартплата); 50% знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги); 50% знижка на вартість палива (у тому числі рідкого); 50% знижки абонентської плати за користування телефоном, а також за позачергове встановлення квартирних телефонів.
 Діти  із багатодітних сімей матимуть право  на наступні пільги: право на безкоштовне  отримання ліків за рецептом лікаря; щорічне медичне обстеження і  диспансеризація в державних  та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова шпиталізація; безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів; безкоштовне отримання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок"; діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше осіб, а також віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форм власності усіх рівнів акредитації, за умови, що певний кваліфікаційний рівень вони здобувають уперше.

Юрій Лівак, ЗІА "Простір"  

08 грудня 2010р.

Теги: дитбудинок, пільги, будинок сімейного типу

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи