Сергій Бубка першим із президентів НОКу попрацював на Закарпатті

І пообіцяв приїхати ще

Сергій  Бубка першим із президентів НОКу попрацював на Закарпатті

Цього тижня Закарпаття з робочою поїздкою відвідав президент Національного олімпійського комітету, найтитулованіший український спортсмен сучасності, Герой України Сергій Бубка. Цей його візит став справді історичним для нашої області. Вперше з часів незалежності президент НОКу не просто побував у нашому краї транзитом, а провів тут повноцінну дводенну роботу. Принаймні у цьому "Замок" запевнили всі опитані нами спортивні функціонери-старожили.
 
"Спартак" і "Авангард" – на олівці

Відвідинами Закарпаття Сергій Назарович завершив майже тижневе відрядження на Західну Україну. Перед нами він  три дні інспектував Львівщину. Президент НОКу вирішив особисто переконатися в тому, що наші регіони мають підстави претендувати на проведення Олімпійських ігор 2022 року. Нагадаємо, і Президент, і Кабмін, і Національний олімпійський комітет усерйоз говорять про намір подавати заявку на право проведення у 2022 році зимової Олімпіади.

Своє  знайомство із Закарпаттям Сергій Бубка  розпочав... у небі. Разом із начальником  обласного відділення НОКу Іваном Риляком  він облетів на гелікоптері Воловеччину  та Міжгірщину, оглянувши наші гори. На запитання, чи можна там збудувати траси, які влаштують Міжнародний олімпійський комітет, Сергій Назарович щиро відповів: "Не знаю, я на горах не розуміюся. Але ми залучаємо і фахівців МОКу, і експертів різних федерацій лижних видів спорту, аби вони провели свій аналіз і висловилися з цього приводу".

Загалом робочий графік головного олімпійця  країни виявився надзвичайно щільним. Окрім Ужгорода, він встиг побувати також у Перечині, Баранинцях і  Мукачеві, провести зустрічі з мером  обласного центру, керівництвом краю, відкрити  фотовиставку, присвячену 20-річчю створення НОКу, поспілкуватися з журналістами і організувати всеукраїнську нараду-семінар із керівниками обласних відділень комітету. А на завершення – ще й зіграти у футбол.

Зокрема в Ужгороді Сергій Бубка зустрівся  з міським головою Віктором Погорєловим, почув про проблеми з басейном "Спартак" (згодом на прес-конференції зізнався, що був шокований тим, що в нашій області нема жодного державного чи комунального басейну) і оглянув стадіон "Авангард". Він висловив сподівання, що вдасться допомогти Ужгороду відновити спортивну споруду.

Враховуючи  особливе географічне становище  Ужгорода і те, що "Авангард" свого  часу був базою олімпійської підготовки, Сергій Бубка готовий особисто звернутися до Бориса Колеснікова, віце-прем'єр-міністра з питань підготовки Євро-2012, з пропозиціями і обґрунтуванням щодо виділення коштів для Ужгорода. Йдеться про перетворення стадіону на тренувальну базу до Євро-2012 ("Авангард" уже включений до каталогу УЄФА, тож є підстави вкладати сюди кошти). Говорилося й про можливість створення на базі стадіону сучасного спортивного комплексу, котрий у перспективі міг би приймати змагання європейського рівня.

Побував президент НОКу і на мукачівському  заводі "Фішер". Підприємство, знамените  на весь світ виробництвом лиж та хокейних ключок, його вразило. Ще більше Сергій Назарович здивувався, коли на його запитання, чи не треба підприємству допомогти замовленнями, керівник "Фішера" Василь Рябич відповів заперечно. Мовляв, роботи – по вуха, завод працює у три зміни і, хвалити Бога, криза фірмі не зашкодила. Наостанок Сергій Бубка, котрий того дня усім, з ким спілкувався, роздавав подарунки від НОКу, і сам отримав презент. До Києва Сергій Назарович поїде з іменними "фішерівськими" лижами. Подейкують, раніше такі "Фішер" виготовляв тільки для українських президентів.

Олімпіада на полонині Руній? Чому б і ні

У середу ж президент НОКу зустрівся  з керівництвом області. Разом із губернатором Олександром Ледидою  та головою обласної ради Іваном Балогою  він відкрив фотовиставку, присвячену 20-річчю створення Національного олімпійського комітету України. Понад 200 робіт провідних спортивних фотокореспондентів країни, які відобразили історію створення, становлення і розвитку НОКу, а також незабутні виступи наших спортсменів на Олімпійських іграх, після ужгородців побачать і мешканці інших регіонів України. Сергій Бубка сподівається, що фотовиставка допоможе не лише пригадати яскраві олімпійські миттєвості, а й залучити до лав олімпійців нових прихильників, тим самим виховуючи здорову і сильну українську націю.

А от про те, як і самим організувати найбільше зимове спортивне свято у світі, президент НОКу говорив із керівництвом краю та очільниками спортивних установ. Найбільш придатними для проведення Олімпійських ігор вважаються території Боржавського гірського масиву – Воловеччини та Міжгірщини. Ще у 70-их роках ці місця були визнані Комітетом із фізкультури та спорту як найбільш перспективні в Україні для розвитку гірськолижного туризму та спорту. Тут для будівництва трас швидкісного спуску і суперслалому підходять схили гір Гимба висотою 1497 м та Великий Верх висотою 1599 м.
 
На  прес-конференції після зустрічі з владою Сергій Назарович розповів, що вперше почув і про те, що вимогам  Міжнародного олімпійського комітету відповідають і вершини полонини Руна та гора Петрос. Експерти НОКу зауважили, що потенціал полонини Руної дозволяє збудувати гірськолижні траси протяжністю більше півтораста кілометрів, а гори Петрос – майже 80 км.

На  наше запитання, чи побачив він вогник в очах губернатора та відповідальних чиновників адміністрації, коли обговорювалася ідея проведення Олімпіади'2022, Сергій Бубка відповів дипломатично.

 "Мене переконували, що закарпатська влада  в цьому зацікавлена, – сказав президент НОКу. –  Я побачив  бажання і готовність працювати. Але треба вже включатися в роботу, активніше пропагувати регіон і відстоювати його інтереси у Києві. З того, що я побачив на Закарпатті, можу впевнено сказати: потенціал у краю величезний. Але ми ще не знаємо своїх конкурентів – заявки на проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року подадуть багато європейських країн. Тому сьогодні маємо працювати над українською концепцією та запропонувати світовій спільноті найкращі умови".

Наостанок відзначимо, що Сергій Назарович пообіцяв "Замку" невдовзі знову приїхати на Закарпаття, щоб подивитися, чи виконуються обіцянки, які цього разу він почув від наших чиновників.

Ярослав Світлик

08 грудня 2010р.

Теги: Бубка, Олімпіада, гори

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи