«Домашку скатаю із «Вконтакте»

Найчастіше з Інтернету школярі списують математику, мову й літературу

«Домашку скатаю із «Вконтакте»

Сучасні відмінники збирають все менші «аншлаги» на шкільних перервах – домашні завдання однокласники в них уже майже не списують. А все тому, що готову «домашку» запросто можна знайти в Інтернеті.

10-класник Микола з Ужгорода каже, вчитися не надто полюбляє: йому більше до вподоби комп’ютерні ігри. Домашні завдання хлопець виконує завжди – сумлінно списує їх з Інтернету. «Вводжу в пошуковій системі «ГДЗ» з такого-то предмета й такого-то автора, – розповідає школяр. – Знаходжу потрібну мені сторінку і переписую приклади, задачі чи вправи. Це в мене займає 10–15 хвилин. Якби робив сам, то сидів би годину-дві. Списую, бо мені лінь робити домашнє завдання. А якщо задають твір з літератури, також знаходжу тему в Інтернеті і трохи переробляю. Бо може статися таке, що ще хтось перепише, і в когось у класі буде такий самий».

Майже всі однокласники Миколи списують домашні завдання. Але, що цікаво, книжки з ГДЗ не має жоден – усі користуються винятково Інтернетом. «Вконтакті» також є групи й додатки, де можна списати готові завдання. За це не треба платити гроші. «Скатаю  домашку з «Контакта» – і можу займатися своїми справами», – каже хлопець.

Таких груп з готовими домашніми завданнями в соцмережі «Вконтакте» – 446. У цих спільнотах учні можуть залишати прохання допомогти з певною вправою чи завантажувати фото з прикладами, що потребують розв’язання. В одній із таких груп – майже 35 тисяч школярів. Чимало тут закарпатців: понад дві сотні – з Ужгорода, 179 – з Мукачева, 83 – із Хуста, 24 – із Рахова та інших населених пунктів області. Доступ до деяких ГДЗ-груп обмежений. Адміністратори спільнот стверджують, що займаються корисною справою, бо «це швидкий, простий і безкоштовний спосіб виконати домашні завдання, не відходячи від комп’ютера». Загалом же «Google» на запит «ГДЗ» знаходить понад 10 мільйонів посилань.

Микола зізнається, що шкільні педагоги вже ловили його на гарячому: «Тоді або ставили одиницю, або давали переробити ту саму вправу. І не лише я попадався. Вчителі часто питають нас, чому списуємо і не думаємо своєю головою, не напружуємо мозок. Але нам байдуже. Для чого витрачати час на приклади й задачі, якщо є цікавіші заняття?..»

Педагоги й справді не в захваті від такого масового списування домашніх завдань з Інтернету. «Боротися з ГДЗ складно, бо це бізнес і великі гроші, – каже Наталія Качур, вчитель математики ЗОШ І–ІІІ ступенів № 15 м. Ужгорода. – Подібні розв’язники завдають неймовірної шкоди. Хоч спершу створювалися, аби учні та батьки могли перевірити себе, а педагоги – витрачати менше часу на оцінювання контрольних і самостійних робіт. Щодо дітей, то ця мета себе не виправдала. Школярі «сліпо» переписують готові завдання, аби полегшити собі роботу і якнайшвидше піти гуляти. До того ж сьогодні всі готові відповіді вже є в Інтернеті. Учням не потрібно мислити, напружувати мозок: за них усе зробить пошукова система».

Найбільший недолік ГДЗ, зауважує педагог, – помилки. Ось чому Наталія Гаврилівна одразу ж помічає, що учень списав із розв’язника. «Упадають в око «розумні» фрази, які не притаманні дітям такого віку. Вчитель знає своїх учнів, їхні здібності, мовленнєві навики, тому йому легко визначити, де дитина списала, а де – виконала завдання самостійно».

Батькам Наталія Гаврилівна радить купити ГДЗ винятково для себе й сховати від дітей якнайдалі. Підліткам краще обмежити доступ до Інтернету й намагатися таки проконтролювати, аби школяр виконував домашнє завдання самостійно.

 

28 вересня 2013р.

Теги: інтернет, завдання

Коментарі

upd 2013-09-30 / 21:39:31
о дивный просвещенья век...
кругом комп"ютери,інтернети а школярі та студенти все тупіші і тупіші ...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи