Засмага без шкоди

Красива засмагла шкіра не раз викликає у декого з нас заздрість і свідчить про рівень матеріального статку – про те, що людина може дозволити собі поїхати на морський курорт. Тож чи корисно бути довго на сонці і чи добре приїжджати із відпустки із засмаглою шкірою, за відповідями на ці запитання ми подалися до кандидата медичних наук, доцента, головного лікаря Закарпатського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру Сергія Пушкаренка (на фото).

Засмага без шкоди

Сергію Вікторовичу, що таке засмага і як правильно засмагати, щоб не нашкодити собі?

— Найперше, що важливо знати, це те, що засмага – захисна реакція шкіри на шкідливу дію ультрафіолету. Взагалі засмага і є захисною функцією шкіри. Вона захищає себе виробленням меланіну у відповідь на ультрафіолетові промені. Під їх дією шкіра також виробляє вітамін Д. Раніше профілактикою рахіту в дітей було саме перебування під сонячними променями. Зараз це не є актуальним, адже змінилася якість харчування. Крім того, у складі полівітамінів є вже достатня кількість вітаміну «сонця». І зараз оцінюють вплив ультрафіолету зовсім по-іншому. Загалом є кілька причин не зловживати дов­гим перебуванням на сонці. По-перше, це сприяє ранньому старінню шкіри, вона втрачає свою еластичність. По-друге, під дією УФ можуть розвиватися різні онкологічні проблеми шкіри. Перш за все це меланома – злоякісне утворення, яке розвивається із родимок. Можуть також виникати різні немеланомні раки шкіри. Основним фактором для їх появи саме і є підвищена інсоляція. Якщо взяти дані загальної онкологічної захворюваності серед населення нашої області, то рак шкіри займає третє місце серед усіх онкохвороб як у жінок, так і у чоловіків. У чоловіків — після раку легенів та простати, у жінок — після раку молочних залоз та гінекологічної сфери.

Кому категорично протипоказано засмагати?

— Тим, хто завжди згоряє. Тобто у кого шкіра від природи біла і, ясна річ, більш чутлива до УФ. Розрізняють навіть кілька типів світлої шкіри. Люди зі шкірою I типу зазнають опіку вже після півгодинного перебування на сонці, особи ж зі шкірою II типу засмагають важче, але легко одержують сонячні опіки. У людей зі шкірою III типу перебування на сонці викликає легкий опік, що переходить потім у засмагу, нерідко дуже інтенсивну. Власники IV типу шкіри легко засмагають, не зазнаючи сонячних опіків. У людей зі шкірою V і VI типу рівень меланіну в шкірі значно вищий, вони можуть переносити інсоляцію будь-якого рівня і при цьому не згоряти. Світлочутливість I—IV типів властива людям білої раси, V — людям зі смаглявою шкірою, VI типу — неграм. Більшість населення України — люди зі шкірою III і IV типу. Не можна підставлятися сонцю тим, у кого близькі родичі мали меланоми. З обережністю потрібно засмагати також людям, хворим на псоріаз, — деякі форми цього захворювання сонце виліковує, інші, навпаки, загострює. Якщо «перезасмагати», псоріаз може перейти з однієї форми в іншу. Не слід засмагати під час вагітності. Майбутній мамі можна відпочивати на морі, але тільки купатися і перебувати в тіні.

Яку профілактику для шкіри необхідно зробити перед поїздкою на відпочинок?

— Зараз усе більше людей полюбляють їздити на відпочинок до екзотичних країн, зокрема африканських, азіатських, тобто ближче до екватора. Там рівень ультрафіолетових променів у сотні разів більший ніж наш, місцевий. Тож якщо звикли до свого рівня сонця, то, йдучи туди, вам слід підготуватися до цього заздалегідь: часто бувати на сонці, на природі тощо.

А який саме захист від сонця порадите?

— Існує безліч сучасних захисних кремів від ультрафіолетових променів. Такі креми мають обов’язкове позначення SPF (Sun Protective Factor), що буквально можна перекласти, як «фактор захисту від сонця». Цифри після літерного позначення говорять про ступінь цього захисту: чим більше число, тим сильніший цей захисний фактор. Обирати ступінь захисту від сонця треба індивідуально, але можна коротко сказати, що блондинкам зі світлою, майже прозорою шкірою, та ще й з веснянками і зі світлими очима треба вибирати засоби з дуже високим захисним ступенем (більше 1000), а брюнеткам — з меншим. Зауважу також, що в перші дні на відпочинку слід користуватися кремами з найбільшим SPF, відтак цей показник можна потроху зменшувати. І ніколи не навпаки. І відповідно після кожного купання слід наносити крем знову, бо ж у воді він змивається.

А в які години найкраще засмагати?

— Якщо людина засмагає зі сходом сонця, то перші ранкові промені (впродовж двох годин) дають захист від шкідливої дії ультрафіолету на цілий день. Тому раджу приймати сонячні ванни до 11 або після 16 години дозовано (починаючи з п’яти хвилин, а потім – у тінь). Море від засмаги не врятує – сонце проходить на глибину до 1 м. Навіть краплі води на тілі, як лінзи, посилюють опромінення сонцем. Особливо небезпечно засмагати дітям. А малюкам до трьох років взагалі це робити не можна, адже саме вони належать до групи ризику. Також їх не слід вивозити на відпочинок у кліматичний пояс, не характерний для місця народження. Адже від сонця діти можуть отримати опіки шкіри. А кілька таких опіків здатні в подальшому сприяти онкологічним захворюванням у більш дорослому віці. А у дорослих є ряд захворювань, при яких пряме сонячне опромінення взагалі протипоказане. Наприклад, гіпертонія, цукровий діабет, мастопатія, порушення роботи щитовидної залози, наявність багатьох родимок тощо. Окрім того, засмага протипоказана хворим із фотодерматозами, сонячною кропив’янкою, сонячною екземою, порфірією та ін. У свою чергу, людям із фотодерматозом можу порадити навесні поприймати комплексні полівітаміни, особливо групи В, нікотинову кислоту, які зменшують чутливість шкіри до ультрафіолетового опромінення.

Багато жінок люблять позасмагати у соляріях. Це не шкідливо?

— Однозначно, що шкідливо. Хоча іноді я навіть раджу побувати в солярії. До прикладу, ви цілий рік працюєте в офісі і потім улітку збираєтеся поїхати на море в Туніс чи Єгипет. Те, що ви там обгорите, це — однозначно. А якщо ваша шкіра ще не бачила сонця, бо часто-густо початок літа у нас, на Закарпатті, дощовий, то у таких випадках її краще підготувати. Ось тому перед поїздкою добре було б піти в солярій, щоб на шкірі з’явилася перша засмага.

Загалом, якщо відпочивати із «головою» й без фанатизму, у затінку, де промені не такі агресивні, то й проблем можна уникнути. Тож бажаю усім, у кого відпустка ще попереду, доброго здоров’я та бережного до нього ставлення.

Розмовляла Надія Сарана

Народні засоби від сонячного опіку:

► Простокваша або кисле молоко допомагає зняти неприємні відчуття, що виникають в результаті сонячного опіку. Змащуйте ушкоджені ділянки шкіри впродовж 1 —1,5 години, не даючи кисляку повністю висохнути.

► Картопляний сік або компреси з картопляної кашки теж помічні при опіках. Робіть за тим же принципом, що і з кислим молоком.

► Квашена капуста також допомагає позбутися неприємних відчуттів, супроводжуючих сонячний опік. Нанесіть прохолодну квашену капусту на обпечену ділянку шкіри на 15—20 хвилин. Повторюйте процедуру кілька разів на день.

 

28 липня 2013р.

Теги: засмага, опіки, шкіра, солярій

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи